belmondo napisał(a):Ja piszę o polskich cenach,zakładając,że wszystkie winiety kupimy przed wyjazdem i nie stoimy póżniej w kolejkach na granicy
Dokładnie tak jest - koszt jazdy przez Zagrzeb będzie równy (a nawet minimalnie wyższy) niż przez Słowenię, a autostrada w Słowenii rewelacyjna. Trochę górek z Postojnej do Ilirskiej Bystricy, ale generalnie fajna trasa. No i omijasz najbardziej zatłoczone przejścia graniczne do Chorwacji - chociaż w Rupa w soboty też wesoło nie jest.
Nogownik napisał(a):Dokładnie tak jest - koszt jazdy przez Zagrzeb będzie równy (a nawet minimalnie wyższy) niż przez Słowenię, a autostrada w Słowenii rewelacyjna. Trochę górek z Postojnej do Ilirskiej Bystricy, ale generalnie fajna trasa. No i omijasz najbardziej zatłoczone przejścia graniczne do Chorwacji - chociaż w Rupa w soboty też wesoło nie jest.
Panowie, oświećcie mnie, bo nie rozumiem. Wg zamieszczonego w tym wątku kalkulatora opłat drogowych w Chorwacji koszt przejazdu autostradami od granicy ze Słowenią (jadąc od Mariboru) przez Zagrzeb do Rijeki wynosi 132 kuny w obie strony, czyli jakieś 75 zł. Winieta w Słowenii kosztuje 30 Euro, czyli ok. 130 zł. W jaki więc sposób koszt przejazdu przez Zagrzeb do Rijeki będzie wyższy niż autostradą przez Słowenię? Czy ja coś źle liczę?
arturo128 napisał(a):Ja w tym tygodniu wyjeżdżam w stronę KRK. Zastanawiam się czy jest jakiś istotny powód że nikt nie analizuję trasy przez Słowację.
Prawdopodobnie pojadę tak jak koledzy opisują tzn. Ostrava-Brno-Wiedeń-Graz-Maribor-Ljubljana-Rijeka-KRK ale alternatywnie można było by jechać przez przejście w Zwardoniu i dalej przez Żlina -Bratyslava-Wiedeń
P.S. startuję z Ustronia
Co o tym myślicie ?
A w taki sposób, że jeśli się wyrobisz w ciągu tygodnia, to wystarcza ci 7-dniowa winieta za 15 euro
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi