Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Prośba o ocenę trasy: Gliwice - Mimice

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
bolosu
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) bolosu » 20.07.2012 12:15

Kolego ponieważ mieszkam w czeladzi czyli blisko - a tamtym roku byłem po raz pierwszy w Chorwacji - i z małym dzieciorem i jechałem na noc - wybrałem trasę spokojną bez udziwnień - i pojechałem na Zwardoń - Ziline - autostradą na Baratysławę - później na Budapeszt - a potem juz na duł cały czas autostradami - nie pierdzielisz się w kombinacje alpejskie, nie cudujesz poprostu jedziesz i dojeżdżasz do celu i koniec.

Gaz jak znajdziesz to znajdziesz a jak nie znajdziesz to z głodu nie umrzesz najwyżej dopłacisz 100 albo 150 zł do wycieczki - nie napinaj się:)
Luzik - jedziesz na wypoczynek a nie na spotkania biznesowe:)
lichy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lichy » 20.07.2012 15:21

daszma2 napisał(a):Omija się dlatego że stosunek ceny winietki do odległości pokonywanej przez Słowenie (raptem 70 km) jest bardzo niekorzystny.

W tym płatnej autostrady jest raptem 46 km!
8szymon8
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) 8szymon8 » 22.07.2012 11:47

a powiedzcie mi jak wygląda ukształtowanie terenu w Austrii? Czy jadąc autostradą mamy dużo podjazdów i zjazdów, innymi słowy - auto dostanie po zadzie? Ma nas być czworo w aucie + bagaże a ferrari to ja nie mam :)
crodream
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) crodream » 22.07.2012 12:25

pewnie Ci namieszam jeszcze ale ja bym jechał tak
http://goo.gl/maps/Z4wp
patrząc od Cieszyna taką trasę przejechałem w zeszłym roku, bez mapy po znakach do samych Mimic, mając tylko wydrukowany z naszego forum objazd w Słowenii - ale tez jak później się okazało był banalny. W Słowenii na objeździe uważaj na suszarki.

i jeszcze dlaczego:
- bo większość jeździ przez Czechy
- omijasz szerokim łukiem Wiedeń
- możesz zobaczyć przyjemne małe Austriackie miejscowości (ścięcie przy jeziorze Neusiedler)
- Austrię przejedziesz prawie po płaskim
- ominiesz płatną Autostradę w Słowenii
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 22.07.2012 12:55

8szymon8 napisał(a):a powiedzcie mi jak wygląda ukształtowanie terenu w Austrii? Czy jadąc autostradą mamy dużo podjazdów i zjazdów, innymi słowy - auto dostanie po zadzie? Ma nas być czworo w aucie + bagaże a ferrari to ja nie mam :)

Spoko, na pewno auto da radę. Na autostradzie podjazdy nie są zbyt strome. W 2002r. jechałem do Triestu przez Austrię, oraz przejechałem Grecję od Igumenitsy do Katerini (oczywiście autostrady tam wtedy nie było) VW Golf 1,4 całe 60PS, w 4 osoby + bagaż i bez problemu dał radę.
Meegg
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Meegg » 24.08.2012 11:15

A jadąc tą
8szymon8 napisał(a): Mapa 5 Gliwice - Słowacja - Węgry - Chorwacja http://goo.gl/maps/LP5J
trasą, rozumiem, że na Węgrzech muszę kupić winietę. Wystarczy to zrobić na pierwszej stacji na Węgrzech, czy muszę jej jeszcze szukać już gdzieś na Słowacji? Wogóle gdzie najlepiej tą winietę kupić?
Pozdrawiam, Gosia
Tom78
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tom78 » 24.08.2012 14:01

Meeg, musisz kupić winietę na Węgry jadąc tą trasą co podałeś(aś). Na granicy Słowacja-Węgry napewno będzie możliwość a jak nie to pierwsza lepsza stacja na węgrzech, do Budapesztu drogę masz za free więc będzie więcej okazji do kupna.
A po za tym na Słowacji jedziesz odcinkiem gdzie też musisz mieć winietę i to odcinek około 12 km (bezsensu), chyba że go ominiesz.
Czemu chcesz akurat jechać taką trasą?
hatatitla
Odkrywca
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) hatatitla » 25.08.2012 13:19

crodream napisał(a):pewnie Ci namieszam jeszcze ale ja bym jechał tak
patrząc od Cieszyna taką trasę przejechałem w zeszłym roku, bez mapy po znakach do samych Mimic, mając tylko wydrukowany z naszego forum objazd w Słowenii - ale tez jak później się okazało był banalny. W Słowenii na objeździe uważaj na suszarki.

i jeszcze dlaczego:
- bo większość jeździ przez Czechy
- omijasz szerokim łukiem Wiedeń
- możesz zobaczyć przyjemne małe Austriackie miejscowości (ścięcie przy jeziorze Neusiedler)
- Austrię przejedziesz prawie po płaskim
- ominiesz płatną Autostradę w Słowenii

Wszystko ok trasa może się podobać ale po co jechać ze świerklan na mszanę>gołkowice>petrovice u karvine? Trasa kręta i dziurawa szczególnie na wysokości gołkowic. Nie lepiej zjechać kilka km wcześniej z a1 na węźle żory i dalej na cieszyn?
Meegg
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Meegg » 26.08.2012 19:55

Tom78 napisał(a):Meeg, musisz kupić winietę na Węgry jadąc tą trasą co podałeś(aś). Na granicy Słowacja-Węgry napewno będzie możliwość a jak nie to pierwsza lepsza stacja na węgrzech, do Budapesztu drogę masz za free więc będzie więcej okazji do kupna.
A po za tym na Słowacji jedziesz odcinkiem gdzie też musisz mieć winietę i to odcinek około 12 km (bezsensu), chyba że go ominiesz.

Tą trasą - chyba z sentymentu. Bo jechalam nią już kilka razy. Słowacką płatną drogę planuję ominąć. Będę w sumie wyjeżdżała w tygodniu na noc, więc Budapeszt tak gdzieś koło 23 planuje zrobić, ruchu nigdy wtedy nie było. Jadę spod Krakowa. A co proponujesz inną lepszą drogę?
crodream
Croentuzjasta
Re: Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) crodream » 26.08.2012 21:03

hatatitla napisał(a):

Wszystko ok trasa może się podobać ale po co jechać ze świerklan na mszanę>gołkowice>petrovice u karvine? Trasa kręta i dziurawa szczególnie na wysokości gołkowic. Nie lepiej zjechać kilka km wcześniej z a1 na węźle żory i dalej na cieszyn?

lepiej :), coś mi google namieszało i nie zwróciłem uwagi na początek trasy (mam nadzieje ze nikt tak nie pojechał :) ). Swoją drogą ostatnio coś nie mogę wyznaczyć trasy tak aby przekraczać granicę w Cieszynie:? chyba na via michelin albo targeo się przerzucę
hatatitla
Odkrywca
Re: Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) hatatitla » 27.08.2012 19:54

crodream napisał(a):
hatatitla napisał(a):

lepiej :), coś mi google namieszało i nie zwróciłem uwagi na początek trasy (mam nadzieje ze nikt tak nie pojechał :) ). Swoją drogą ostatnio coś nie mogę wyznaczyć trasy tak aby przekraczać granicę w Cieszynie:? chyba na via michelin albo targeo się przerzucę

Faktycznie coś google robi w konia. Wytyczona trasa przez czechy biegnie prawie koło mojej miejscowości i na rower po południu można rekreacyjnie wyskoczyć bo tereny bardzo fajne ale nie jak masz do przejechania jeszcze 1200 km. Pozdrav
Tom78
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tom78 » 28.08.2012 15:12

Meegg napisał(a):
Tom78 napisał(a):Meeg, musisz kupić winietę na Węgry jadąc tą trasą co podałeś(aś). Na granicy Słowacja-Węgry napewno będzie możliwość a jak nie to pierwsza lepsza stacja na węgrzech, do Budapesztu drogę masz za free więc będzie więcej okazji do kupna.

Tą trasą - chyba z sentymentu. Bo jechalam nią już kilka razy. Słowacką płatną drogę planuję ominąć. Będę w sumie wyjeżdżała w tygodniu na noc, więc Budapeszt tak gdzieś koło 23 planuje zrobić, ruchu nigdy wtedy nie było. Jadę spod Krakowa. A co proponujesz inną lepszą drogę?

Meegg jak już jedziesz przez Cieszyn to polecam Ci moją trasę którą jeżdżę co roku do Cro
Link
wystarczy kupić winietkę na Słowację 10 dni lub 30 dni i to wszystko, jest szybko i tanio (z ominięciem węgierskich autostrad, przez węgry trzeba tylko przejechać jakieś 230 km i jesteś na granicy w cro). Trasę mam też zaplanowaną do Automapy, jeśli chcesz to mogę Ci podesłać pliczek który wrzucisz do nawigacji i wczytasz.
babciaolkairysia
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) babciaolkairysia » 29.08.2012 18:18

Odnośnie Cieszyna mam pytanie

W tamtym roku jechaliśmy do Chorwacji przez Chałupki Czechy,Austria,Słowenia itd.. ale w tym roku chcemy jechać przez Cieszyn podobno lepsze drogi szczególnie u nas od Bielska do Cieszyna piękna droga, jesteśmy z okolic Pszczyny , ale mamy problem bo nie wiemy którą lepiej dojechać do ''1'' po przekroczeniu granicy w Czechach "11" a możne tą "48"
Jeżeli ktoś tamtędy jechał i wie jakie są tam drogi to będę wdzięczna za informacje .
crodream
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) crodream » 29.08.2012 18:28

jak przez zamierzasz jechać przez Cieszyn i Słowację to tylko "11" do Żyliny
babciaolkairysia
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) babciaolkairysia » 29.08.2012 19:00

Myślałam o "11'' w Czechach przez Havirow wjazd w Svinov na "1" Czeska która prowadzi od Chałupek.
Właśnie do tej autostrady chcialabym się dostać od Cieszyna tylko nie wiem która drogę wybrać by szybko dojechać do tej autostrady .
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Prośba o ocenę trasy: Gliwice - Mimice - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone