Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Propagujmy Chorwację w sieci!!!

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Torcida1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torcida1 » 10.11.2007 13:39

Wpadłem na pomysł takiej akcji by rozpropagować Chorwację w sieci. Na różnych stronach (np na Wikipedii), by więcej ludzi mogło poznawać historię / tradycję tego pięknego kraju. Ja już zrobiłem pierwszy krok: http://pl.wikipedia.org/wiki/Vinko_Coce :P
Ostatnio edytowano 11.11.2007 20:53 przez Torcida1, łącznie edytowano 1 raz
Adam.B
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam.B » 10.11.2007 13:57

Adam.B
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam.B » 10.11.2007 13:57

Adam.B
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam.B » 10.11.2007 14:03

Zobacz więcej: historia Chorwacji do 1945 roku.
Do I wieku n.e. na terenie Chorwacji znajdowała się rzymska prowincja Iliria (łac. Illyricum).
Od I wieku n.e. prowincje rzymskie Dalmacja i Panonia.
Na początku VII wieku przybyły plemiona Chorwatów.
W 803 tereny Chorwacji Dalmatyńskiej zostały podbite i włączone do imperium Karola Wielkiego.
VII - VIII wiek - najazdy Ostrogotów, Awarów i plemion Słowian.
Tereny Chorwacji stały się miejscem rywalizacji o wpływy: Papiestwa, Wenecji i Węgier.
Do 1102 rządy chorwackich książąt i królów.
W 1102 unia personalna z Węgrami.
XIV wiek - pod koniec panowania Andegawenów na Węgrzech (1308-95) okres walk wewnętrznych.
Po bitwie pod Mohaczem w 1526 Chorwacja dostała się pod panowanie Habsburgów.
Część ziem pod panowaniem Turków osmańskich, stopniowy ich napór spowodował zajmowanie praktycznie całego terytorium.
W XVIII wieku zmniejszanie wpływów tureckich i w latach 1809-1813 powstały Prowincje Ilyrijskie Napoleona.
W XIX wieku w Cesarstwie Austriackim, a później w strefie wpływów Węgier (po 1867 w Koronie św. Stefana, czyli węgierskiej części państwa), cieszyła się tam jednakże autonomią (własny sejm). Austriacy starali się wyzyskiwać konflikty węgiersko-chorwackie dla umocnienia dynastii habsburskiej (np. Chorwaci pomogli w stłumieniu powstania węgierskiego w 1848).
Także w XIX wieku tendencje niepodległościowe (1848).
W 1918 Chorwacja weszła w skład Królestwa SHS (Serbów, Chorwatów i Słoweńców), od 1929 w Jugosławii.
W roku 1941 faszystowskie ugrupowanie ustaszy na czele z Ante Paveliciem przejęło władzę, ogłosiło niepodległość i powstało Niezależne Państwo Chorwackie (NDH). Terytorium Chorwacji sprzymierzonej wówczas z Niemcami obejmowało Chorwację właściwą (choć nie całą, część terytorium przyłączono do Włoch) oraz tereny dzisiejszej Bośni.
W maju 1945 likwidacja przez armię jugosłowiańską Niezależnego Państwa Chorwackiego.Od 1945 po zakończeniu II wojny światowej Chorwacja została włączona do Jugosławii Josipa Broz-Tity (który sam był z pochodzenia Chorwatem). W 1991 proklamowano niepodległość; rozpoczęła się wojna z Jugosławią (de facto z Serbią).
Od kwietnia 1992 siły pokojowe ONZ.
Konflikt rozwiązany w 1995 - układ z Dayton.
Chorwacja zabiega o członkostwo w Unii Europejskiej i NATO.
Od początku lat 90 rządy nacjonalistów Chorwackiej Wspólnoty Demokratycznej (HDZ) pod wodzą Franja Tudjmana (aż do jego śmierci w 1999).
Wygrana w wyborach 2000 sił umiarkowanych: Stjepan Mesić, dawny antykomunistyczny opozycjonista zostaje prezydentem państwa; rząd tworzy koalicja zreformowanych postkomunistów z ludowcami, chadekami i partią liberalną. Na jego czele staje Ivica Račan. Gabinet pragnie zbliżenia Chorwacji do struktur europejskich.
Przegrana w wyborach 2003, powrót do władzy Chorwackiej Wspólnoty Demokratycznej (HDZ).
3 października 2005 roku Chorwacja rozpoczęła negocjacje w sprawie przyjęcia do Unii Europejskiej.

Dla tych którzy chcą poznać troszkę historii :) cro :) :D :lol: Pozdrav :papa:
AndrzejJ.
zbanowany
Re: Propagujmy ChorwacjĘ W Sieci!!!

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 10.11.2007 19:47

Torcida1 napisał(a):Wpadłem na pomysł takiej akcji by rozpropagować Chorwację w sieci. Na różnych stronach (np na Wikipedii), by więcej ludzi mogło poznawać historię / tradycję tego pięknego kraju. Ja już zrobiłem pierwszy krok: http://pl.wikipedia.org/wiki/Vinko_Coce :P

Myślę ,ze to bardzo fajny pomysł.Bardzo fajnie opracowałeś też wpis w Wikipedii o swoim imieniu.
cro.pl też propaguje Chorwację w sieci.
Torcida1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torcida1 » 11.11.2007 16:31

Ja bym zrobił artykuł o Olivierze Dragojeviciu. W końcu to znany chorwacki piosenkarz. Wie ktoś może o nim coś więcej, poza tym, że się urodził na Korculi???:P
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 11.11.2007 16:55

Torcida1 napisał(a):Ja bym zrobił artykuł o Olivierze Dragojeviciu. W końcu to znany chorwacki piosenkarz. Wie ktoś może o nim coś więcej, poza tym, że się urodził na Korculi???:P

tylko przedtłumaczyć to
Torcida1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torcida1 » 11.11.2007 17:17

I oto jest: http://pl.wikipedia.org/wiki/Oliver_Dragojevi%C4%87 :) Luźne tłumaczenie;)
Torcida1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torcida1 » 11.11.2007 17:24

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone