Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Promy

Nie każdy musi podróżować swoim samochodem. Autokar, pociąg, samolot ... możliwości jest wiele. W tym dziale także tematyka promów.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Koenig
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Koenig » 15.07.2024 08:10

Bardzo dawno nie byłem w Splicie, zerknąłem sobie na street view na port i mam pytanie. Prom do Supetaru jest na samym końcu. Gdy wjadę do portu i będzie kolejka to powinienem w niej stać od samego początku czy śmiało mogę jechać lewą stroną i skręcić w przełączkę dopiero w tym miejscu:
https://www.google.com/maps/@43.5036631 ... &entry=ttu
Znaki poziome wskazują, że niekoniecznie, ale nie wiem czy po prostu nie nadinterpretuję.
BartNS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) BartNS » 15.07.2024 12:25

Tak prowadziły dodatkowe oznaczenia. Na pierwszym wyświetlaczu elektronicznym bylo aby na Supetar jechać lewym pasem i w tym miejscu gdzie pokazałeś jest dopiero strzałka aby wjechać.
W sobotę o 10:30 zawsze płynie większy prom, ale ludzi także masa więc upychają więcej samochodów na parkingu, stałem na linia 17 i byłem jednym z ostanich, którzy odpłyneli, pozostali wrócili na parking. Na ten standardowny prom to pewnie 13 linia będzie ostatnia ktora wjedzie.
pawers
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawers » 15.07.2024 13:30

Koenig napisał(a):Bardzo dawno nie byłem w Splicie, zerknąłem sobie na street view na port i mam pytanie. Prom do Supetaru jest na samym końcu. Gdy wjadę do portu i będzie kolejka to powinienem w niej stać od samego początku czy śmiało mogę jechać lewą stroną i skręcić w przełączkę dopiero w tym miejscu:

Ja jechałem tym pasem i musiałem zrobić nawrotke na rondzie, bo nie mogłem zjechać na prawy pas (nie mogłem zjechać na prawo bo były zaparkowane auta).
Ale w sumie teraz to nie pamiętam czy za rondem nie dało się zjechać czy spanikowałem. W kązdym razie lepiej się trzymać tego prawego pasa wcześniej
Ostatnio edytowano 15.07.2024 13:42 przez pawers, łącznie edytowano 1 raz
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 15.07.2024 13:39

Koenig napisał(a):Bardzo dawno nie byłem w Splicie, zerknąłem sobie na street view na port i mam pytanie. Prom do Supetaru jest na samym końcu. Gdy wjadę do portu i będzie kolejka to powinienem w niej stać od samego początku czy śmiało mogę jechać lewą stroną i skręcić w przełączkę dopiero w tym miejscu:
Znaki poziome wskazują, że niekoniecznie, ale nie wiem czy po prostu nie nadinterpretuję.

Jedziesz dalej lewym pasem i tutaj https://maps.app.goo.gl/msPXpyN5nKhukpfs5 wjeżdżasz do portu. Tam na bieżąco wszystkich ustawiają. Wszystko zależy od pory dnia i ruchu.
Koenig
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Koenig » 16.07.2024 07:54

Dzięki za pomoc, czyli spokojnie mogę skorzystać z przełączki :coool:
Co do dnia to będzie to środa 31.07, planuję się załapać na prom 10:30, jeśli się nie uda to 11:15. Nie wiem czy w sezonie trzymają się sztywno rozkładu.
BartNS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) BartNS » 16.07.2024 13:27

Koenig napisał(a):Dzięki za pomoc, czyli spokojnie mogę skorzystać z przełączki :coool:
Co do dnia to będzie to środa 31.07, planuję się załapać na prom 10:30, jeśli się nie uda to 11:15. Nie wiem czy w sezonie trzymają się sztywno rozkładu.

Raczej trzymają sie rozkładu, jak prom nie był pełny to praktycznie zamykają wjażd punktualnie.

Mnie nawigacja zawsze prowadzi do portu przez miasto i dopiero na skrzyzowaniu Slobode / Zvonimir wpadam w korek. Wszystko jest super do tego miejsca, bo ten prawoskret się blokuje i ostatnie 100 metrów po prostu stoi. Jak masz mało czasu jedz prosto, objedz park i skrecisz w lewo w Zvonimira tam są dwa pasy z czego lewy zazwyczaj pusty, pozniej przeskakujesz na prawy pas i masz z 5 minut zysku. Tylko ale moze to oznaczac ze zdazysz na prom. Jak pokazuje ci roznice 2 minuty to lepiej jedz trasa jak prowadza znaki
robpiwcio
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) robpiwcio » 28.07.2024 09:54

Witam. Jadę już kolejny raz do Chorwacji, ale pierwszy za dwa tygodnie na wyspę, a konkretnie na Hvar do Ivan Dolac. Nigdy nie interesowałem się promami i właśnie przed tegorocznym wyjazdem, zacząłem przeglądać jak kupić bilety na prom. I mam związku z tym kilka pytań ddo tych co w tym roku już płynęli, bo jak wiadomo co roku są jakieś zmiany.
I tak:
- czy płynąć ze Splitu czy nadłożyć drogi i płynąć z Drwenika i później jechać przez całą wyspę. Ceny znam na prom, wiem że taniej z Drwenika, ale dalej samochodem.
- jak kupię bilety na prom przez aplikację na konkretną godzinę to mam rezerwację, chodzi mi na prom ze Splitu, z Drwenika nie ma rezerwacji, a co jak nie zdążę na konkretną godzinę to następnym rejsem mnie zabiorą? A jak będę prędzej to czy jak będą miejsca to mnie wpuszczą?

Wiem, że to może banalne pytania, ale chciałem zarezerwować bilety i mam dylemat na którą godzinę, czy na tą co planuje dojechać czyli 8.30., czy może lepiej na późniejszy czyli 11.00.
A może lepiej jechać do Drwenika i jak dojadę to popłynę.

Dzięki za wszelkie sugestie.
Andrzej3777
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andrzej3777 » 28.07.2024 16:50

Witam ja właśnie wróciłem jakiś czas temu z Hvaru miejscowość Zavala . Też się dlugo zastanawiałem skąd płynąć,jednak po dłuższym namyśle popłynąłem że Splitu.Wiadomo że zDrevnika jest taniej jednak trzeba nadłożyć trochę kilometrów a potem cofać się droga która podobno za ciekawa nie jest,ale porównania nie mam.
elka21
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) elka21 » 28.07.2024 18:02

Tydzień temu w sobotę, płyneliśmy na Brač ze Splitu. Bilet na prom, kupiłam przez internet, na konkretną godzinę. Byliśmy, dobrą godzinę przed czasem, i akurt trafiliśmy na załadunek aut na prom wcześniejszy. Kazano nam wjeżdzać, nie czekając, czy wszyscy się zmieszczą.
robpiwcio
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) robpiwcio » 28.07.2024 19:58

Na Brać do Supetaru to jest prom bez rezerwacji tak jak z Drwenika na Hvar, jak dojedziesz tak wjeżdżasz jak są miejsca, a na Hvar ze Splitu jest z rezerwacja na konkretną godzinę.
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 28.07.2024 20:26

Andrzej3777 napisał(a): a potem cofać się droga która podobno za ciekawa nie jest,ale porównania nie mam.

Akurat droga z Sucuraj na zachód wyspy jest bardzo ciekawa :)
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 28.07.2024 23:17

empire13 napisał(a):
Andrzej3777 napisał(a): a potem cofać się droga która podobno za ciekawa nie jest,ale porównania nie mam.

Akurat droga z Sucuraj na zachód wyspy jest bardzo ciekawa :)

...faktycznie jest bardzo urozmaicona, tunel Pitve natomiast to dopiero hardcorowy przejazd :D

P.s. a propos promów, zawsze wolałam płynąć na Hvar z Drvenika i po drodze przejechać się Makarską Rivierą.
Spokojnie ustaw się w kolejce, po lewej stronie masz kasę, wierz mi, żaden problem, na pewno się załapiesz...
Koenig
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Koenig » 29.07.2024 06:27

Jeśli kupuję bilet na prom przez internet to wystarczy mieć go w telefonie czy lepiej sobie wydrukować?
Jeśli kupuję bilet ze Splitu na konkretną godzinę, to wiem, że jeśli się nie załapię to popłynę następnym, ale co jeśli np. zdążę na wcześniejszy? Wpuszczą mnie czy raczej nie?
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 29.07.2024 06:39

Wystarczy bilet w telefonie - skanują tylko kod QR.
Bidon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bidon » 01.08.2024 08:31

Koenig napisał(a):ale co jeśli np. zdążę na wcześniejszy? Wpuszczą mnie czy raczej nie?

Jeśli będzie jeszcze wolne miejsce to Cię wpuszczą.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Alternatywne środki lokomocji