Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Promy

Nie każdy musi podróżować swoim samochodem. Autokar, pociąg, samolot ... możliwości jest wiele. W tym dziale także tematyka promów.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Habanero
Mistrz Europy UEFA
Re: Samolotem do Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 17.06.2023 06:38

Bravik napisał(a):
Habanero napisał(a):Czy z lotniska w Splicie (16:50) da się w 40 min. dotrzeć na prom do Korčuli, który odpływa o 17:30 ?

Te czterdzieści minut to od wylądowania?

Tak. Zuzka do nas doleci po egzaminach, ale i tak pewnie :wink: po nią pojedziemy.
Pytam z ciekawości, czy jest to realne :oczko_usmiech:
Bravik
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bravik » 17.06.2023 06:53

Nawet nie próbuj.
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 17.06.2023 07:05

Po "symulacjach" w googleMaps, osobiście "postawiłbym" na ostatni prom z Orebica (22:15)
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 17.06.2023 07:21

Bravik napisał(a):Nawet nie próbuj.

boboo napisał(a):Po "symulacjach" w googleMaps, osobiście "postawiłbym" na ostatni prom z Orebica (22:15)

Tak myślałem, co również mnie cieszy, bo będzie dzień na Peljescu :D :papa:
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 17.06.2023 16:13

Habanero napisał(a):Czy z lotniska w Splicie (16:50) da się w 40 min. dotrzeć na prom do Korčuli, który odpływa o 17:30 ?

Nie ma najmniejszych szans. Godzina - półtorej to bardziej realny czas. Obecnie Split jest trochę rozkopany, więc są większe korki.
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 18.06.2023 06:55

Habanero napisał(a):Tak myślałem, co również mnie cieszy, bo będzie dzień na Peljescu :D :papa:
Konradzie,
pobawiłem się znowu trochę googlami i jadrolinią.
Według szacunków googleMaps, prom "Split - Vela Luka" nie ma uzasadnienia ani ekonomicznego, ani czasowego.
Założenia:
start: węzeł autostradowy Dugopolje,
auto osobowe, 4 osoby,
czasy netto (bez oczekiwania na prom, ani w Splicie, ani w Orebicu),
meta: Racisce - Korcula
koszt paliwa: 10 € / 100 km

Sumarycznie:
Przy trasie z promem ze Splitu:
~ 3 h 15 min
~ 110 €

Przy trasie przez Orebic:
~ 2 h 50 min
~ 50 €
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 18.06.2023 07:48

boboo napisał(a):
Habanero napisał(a):Tak myślałem, co również mnie cieszy, bo będzie dzień na Peljescu :D :papa:
Konradzie,
pobawiłem się znowu trochę googlami i jadrolinią.
Według szacunków googleMaps, prom "Split - Vela Luka" nie ma uzasadnienia ani ekonomicznego, ani czasowego.
Założenia:
start: węzeł autostradowy Dugopolje,
auto osobowe, 4 osoby,
czasy netto (bez oczekiwania na prom, ani w Splicie, ani w Orebicu),
meta: Racisce - Korcula
koszt paliwa: 10 € / 100 km

Sumarycznie:
Przy trasie z promem ze Splitu:
~ 3 h 15 min
~ 110 €

Przy trasie przez Orebic:
~ 2 h 50 min
~ 50 €

Jasna sprawa, że nie ma sensu i my jedziemy i jechaliśmy rok temu na Korculę przez Pelje :D
W moim zapytaniu chodziło mi o podróż promem jednej osoby , bez samochodu.
Finansowo promowa opcja dla jednej osoby wychodzi lepiej niż jazda po nią z Korculi,
ale temat nie ma szansy powodzenia ze względu na zbyt krótki czas na przesiadkę :smo:
rufus295
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rufus295 » 21.06.2023 16:59

Chciałem dzisiaj kupic bilet na jutro na 9.00 na trasę Spli-Vis i jest napisane że brak przepustowości dla samochodów. Na 15.00 niby są miejsca kupić. I teraz pytanie, jak kupię na 15.00 a będę wcześniej rano, to ustawiać się do kolejki na 9.00? Jest szansa że jak ktoś przykładowo nie dotrze to wpuszczą mnie na ten wcześniejszy?
marecky81
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) marecky81 » 21.06.2023 17:27

rufus295 napisał(a):Chciałem dzisiaj kupic bilet na jutro na 9.00 na trasę Spli-Vis i jest napisane że brak przepustowości dla samochodów. Na 15.00 niby są miejsca kupić. I teraz pytanie, jak kupię na 15.00 a będę wcześniej rano, to ustawiać się do kolejki na 9.00? Jest szansa że jak ktoś przykładowo nie dotrze to wpuszczą mnie na ten wcześniejszy?

Tak.

A prom do Vela Luki miał sens jeśli się jechało w tamtą okolicę Korculi - Tri Luke, Nova, Prizba. Nie wiem jak teraz po oddaniu mostu, ale kiedyś tłuczenie się zwykłą drogą za Ploce, częsty korek na granicy w Neum, a potem jeszcze kiepska droga do Orebicia, wszystko to pod koniec całej trasy i ogólnym zmęczeniu, nie było zachęcające. Wolałem wskoczyć na prom o 9 w Splicie i na 13 wypoczęty i na luzie dojeżdżałem do celu podróży.
Bidon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bidon » 21.06.2023 20:48

Linia Split-Vis jest z rezerwacją.
Inde
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Inde » 29.06.2023 08:06

Dober dan, pytanko do bardziej doświadczonych "promiarzy". Dokładniej chodzi mi o kolejkę aut na prom. Tak jak obserwowałem w poprzednich latach samochody ustawiają się w kolejkę jeszcze przed przypłynięciem promu. I teraz pytanko czy jeśli mam wykupiony/zarezerwowany kurs na stronie Jadrolinija to mam jakieś pierwszeństwo przed autami, które takiej rezerwacji nie miały?

Może głupie pytanie ale mega mnie ciekawi ewentualna sytuacja, że mam wykupiony kurs gdzie wyraźnie jest zaznaczone, że bilet obowiązuje na konkretną datę i godzinę, a zostanę na brzegu :D

:papa:
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 29.06.2023 08:11

@Inde

Nie ma oddzielnej kolejki dla pojazdów z rezerwacją. Stajesz na końcu kolejki i podjeżdżasz w kolejności. W razie czego, jakby dochodziła godzina odpłynięcia promu i coś się przytkało, to wymiń czekających (może są wśród nich ci bez rezerwacji na ten prom?) i podjedź do kierującego ruchem pracownika portu.

Zasadniczo przyjmuje się, że w kolejce czekają ci, którzy mają bilety, ale...niektórzy wykorzystują nabrzeże jako darmowy parking w Splicie ;)
rufus295
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rufus295 » 29.06.2023 08:17

Bidon napisał(a):Linia Split-Vis jest z rezerwacją.

Takich jak ja co mieli bilet na późniejszy prom i chcieli popłynąć wcześniejszym było około 15 aut. Ustawili nas do kolejki rezerwowej i po załadunku wszystkich wzięli z naszej kolejki pierwsze 8 aut, reszta czekała na kolejny prom.
Byłem przedostatni którego wpuścili :)
Inde
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Inde » 29.06.2023 08:39

Dzięki Panowie za info. Ile tak wcześniej podjechać? Pół godzinki wystarczy? Kurs Drevnik - Sacuraj na Hvar i z powrotem.
dareksi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dareksi » 29.06.2023 11:09

Inde napisał(a):Dzięki Panowie za info. Ile tak wcześniej podjechać? Pół godzinki wystarczy? Kurs Drevnik - Sacuraj na Hvar i z powrotem.

Dwa lata temu pod koniec lipca, kolejka zaczynała się na Jadrance jakieś 100m przed zjazdem do Drvenika, czekałem ze 3 godziny. W ubiegłym roku w podobnym terminie kursowały naprzemiennie dwa promy więc było szybciej. W Sucuraja najdłuższa kolejka na jaką trafiłem to ponad 300 samochodów, po tej masakrze kolejne trzy razy płynąłem już do Splitu ze SG.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Alternatywne środki lokomocji