Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Promy

Nie każdy musi podróżować swoim samochodem. Autokar, pociąg, samolot ... możliwości jest wiele. W tym dziale także tematyka promów.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dejanira_1978
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dejanira_1978 » 19.08.2021 10:52

Dziękuję Wam za informację :papa:
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 19.08.2021 20:20

naszastruga napisał(a):Do Vela Luki kierownik załadunku ;) przy wjeździe na nabrzeże pytał o bilety i tych z kupionymi online kierował na osobny pas. Inna sprawa, że chyba aż połowa miała takie bilety ;)

Czyli jednak warto było kupić bilet online.
Czytając wcześniejsze posty miałem mieszane odczucia.
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 19.08.2021 21:52

Jadąc na Korčule miałem 3 opcje:
empire13 napisał(a):1. Split - Vela Luka - minus to opłata za busa 5,2m - 820 kun oraz tylko 3 kursy.
2. Ploce - Trpanj i Orebic - Korcula.
3. Przez Neum i Orebic - Korcula.

Wybrałem wariant nr 2. Popełniłem jeden błąd, wyjechałem z Omiš ok 10:00 więc na prom na 13:15 nie załapaliśmy się. A że kolejne auta na parkingu na kolejny prom nas zablokowały, trzeba było czekać.
Powrót z Korčula mamy w sobotę. Skłaniam się do wariantu 2 lub 3. Na pewno warto wyjechać wcześniej.
Czy w sobotę w sezonie (pomijając nocne kursy) da się bez problemu załapać na oba promy?
jerro
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jerro » 26.08.2021 13:22

empire13 napisał(a):
naszastruga napisał(a):Do Vela Luki kierownik załadunku ;) przy wjeździe na nabrzeże pytał o bilety i tych z kupionymi online kierował na osobny pas. Inna sprawa, że chyba aż połowa miała takie bilety ;)

Po dzisiejszej próbie kupna biletu z Makarskiej do Sumartin stwierdzam, że nie ma innej opcji, niż kupno biletu online!
Prom był planowany na 8.00, w kolejce stanąłem o 6.15, bylem 3. Budka z biletami została otwarta o 7 i okazało się, że najbliższe wolne miejsce na prom jest dopiero na 14.30, czyli trzeci w kolejności prom tego dnia (sic!). Na promy o 8 i 11 wszystkie bilety były kupione online.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 26.08.2021 19:35

jerro napisał(a):
empire13 napisał(a):

Po dzisiejszej próbie kupna biletu z Makarskiej do Sumartin stwierdzam, że nie ma innej opcji, niż kupno biletu online!
Prom był planowany na 8.00, w kolejce stanąłem o 6.15, bylem 3. Budka z biletami została otwarta o 7 i okazało się, że najbliższe wolne miejsce na prom jest dopiero na 14.30, czyli trzeci w kolejności prom tego dnia (sic!). Na promy o 8 i 11 wszystkie bilety były kupione online.

Niekoniecznie były kupione online. Co roku wracam promem Sumartin - Makarska i bilet kupuję sobie kilka dni wcześniej :wink:
garciu
Croentuzjasta
Prom Ploće - Trpanj

Nieprzeczytany postnapisał(a) garciu » 27.08.2021 17:18

Witam serdecznie . Mam pytanie . Czy ww prom kursuje ? . Mam informację że od 10.07 w Trpanj trwają jakieś prace i w związku z tym nie można wykupić biletów online . Czy tylko online ?
empire13
Cromaniak
Re: Prom Ploće - Trpanj

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 27.08.2021 20:26

garciu napisał(a):Witam serdecznie . Mam pytanie . Czy ww prom kursuje ? . Mam informację że od 10.07 w Trpanj trwają jakieś prace i w związku z tym nie można wykupić biletów online . Czy tylko online ?

Kursuje zgodnie z rozkładem. Sam korzystałem z niego 2 tygodnie temu.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 28.08.2021 12:49

Dotarliśmy do portu w Splicie... totalny chaos, jazda na czuja, są wskazania na który prom, ale mało jednoznaczne, obsługa dopiero stoi na właściwym nabrzeżu i kieruje. Jest po sezonie, a brakuje miejsca na samochody. Do portu korek na dojeździe 45min, pewnie z uwagi na poszerzanie nabrzeża.
Na Stari Grad płyniemy Faros(z)em :D
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 29.08.2021 11:40

te kiero napisał(a):Dotarliśmy do portu w Splicie... totalny chaos, jazda na czuja, są wskazania na który prom, ale mało jednoznaczne, obsługa dopiero stoi na właściwym nabrzeżu i kieruje. Jest po sezonie, a brakuje miejsca na samochody. Do portu korek na dojeździe 45min, pewnie z uwagi na poszerzanie nabrzeża.

Też takie same poczucie miałem rok temu. Niby są znaki, ale dla mnie niezbyt oczywiste i jasne ... Ale na drugi raz już będzie lepiej ;)

pozdrawiam, Michał
dejanira_1978
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dejanira_1978 » 31.08.2021 05:47

te kiero napisał(a):Dotarliśmy do portu w Splicie... totalny chaos, jazda na czuja, są wskazania na który prom, ale mało jednoznaczne, obsługa dopiero stoi na właściwym nabrzeżu i kieruje. Jest po sezonie, a brakuje miejsca na samochody. Do portu korek na dojeździe 45min, pewnie z uwagi na poszerzanie nabrzeża.

tak zapytam bo w sobotę też będę płynąć ze Splitu, czy kupowałeś wcześniej bilety online na prom?
naszastruga
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) naszastruga » 31.08.2021 07:05

Takie uroki jazdy w sobotę. My dwa tygodnie wcześniej w poniedziałek wjechaliśmy bez problemu. Wg mnie oznaczenia, który prom z którego nabrzeża są dość czytelne. W każdym razie dobrze była oznakowana Vela Luka.
Gorzej jest chyba wyjazdem z portu w drodze powrotnej, bo ulica zwęża się do jednego pasa i korek był na jakieś 10 minut.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 31.08.2021 08:22

dejanira_1978 napisał(a):

tak zapytam bo w sobotę też będę płynąć ze Splitu, czy kupowałeś wcześniej bilety online na prom?

Tak, bilety kupione wcześniej online, 2 min przez aplikację na telefon, potem drukujesz, albo masz bilet w komórce, który skanuje obsługa, zauważyłem, że w słońcu słabo skaner czytał na smartfonach, ja miałem wydruk, ale na powrocie będę miał w smarfonie.
Przy kasach Jadrolinj różnie, czasem jest luz. Zapomniałem, że zrobiłem dwie foty.

IMG_20210828_131707_compress28.jpg

IMG_20210828_132021_compress23.jpg
dejanira_1978
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dejanira_1978 » 31.08.2021 12:02

te kiero napisał(a):
dejanira_1978 napisał(a):

Tak, bilety kupione wcześniej online, 2 min przez aplikację na telefon, potem drukujesz, albo masz bilet w komórce, który skanuje obsługa, zauważyłem, że w słońcu słabo skaner czytał na smartfonach, ja miałem wydruk, ale na powrocie będę miał w smarfonie.
Przy kasach Jadrolinj różnie, czasem jest luz. Zapomniałem, że zrobiłem dwie foty.

Dziękuję bardzo, też kupię online, szkoda czasu na stanie w kolejce, lepiej "rozprostować nogi" :)
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 04.09.2021 15:24

Sucuraj-Drvenik promy kursują non stop, jest bardzo wielu chętnych do wyjazdu i wjazdu na Hvar. Kolejka do wyjazdu sięgała tego zakrętu 90st na Trajekt. Chyba dlatego zdecydowali się na przebudowę portu i poszerzenie nabrzeża. Rozmawiałem przy kawie z Chorwatem, że docelowo prom nie będzie wpływał już do portu, tylko dokował na zewnątrz keji.

Budowa:
IMG_20210904_161651_compress56.jpg
yanek37
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yanek37 » 08.09.2021 17:32

Witam,
Z jaki promów i skąd można skorzystać aby dostać się na Korculę ?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Alternatywne środki lokomocji