Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Promy

Nie każdy musi podróżować swoim samochodem. Autokar, pociąg, samolot ... możliwości jest wiele. W tym dziale także tematyka promów.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 05.06.2018 12:20

Oczytałam się o tych drogach na Hvarze.... Rok temu byłam i główna droga jest w porządku. Trochę zakrętów, ale są barierki, no nie wszędzie, ale jednak. Droga na dwa auta na całej długości. Wiele nowego asfaltu i z każdym km w kierunku Jelsy coraz szerzej. Trasę Jelsa-Sucuraj na powrocie w godzinę zrobiliśmy, a jeszcze pogozeliska oglądaliśmy. Ale wąskie kręte górskie drogi mam pod nosem...
Magdala5791
Podróżnik
Prom Makarska - Sumartin

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magdala5791 » 16.06.2018 23:41

Czy robił ktoś ostatnio (zeszły sezon) przeprawę promem na tej trasie?

Będziemy jechać końcem sierpnia. Pytanie, o ile wcześniej trzeba się ustawić do kolejki, aby być pewnym, że się załapie na prom?
Jak to wygląda w praktyce - ile wcześniej przed planowanym odpłynięciem wpuszczają na pokład?
Bilet kupuje się w trakcie wjazdu na pokład czy wcześniej?
I jesi jest podana cena za auto, to dodatkowo jeszcze płaci się za osoby?
Mikromir
Koneser
Re: Prom Makarska - Sumartin

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 17.06.2018 19:30

Magdala5791 napisał(a):Czy robił ktoś ostatnio (zeszły sezon) przeprawę promem na tej trasie?

Ja 2 lata temu. Ale i w zeszłym roku całkiem sporo osób tam płynęło. 8)
Będziemy jechać końcem sierpnia. Pytanie, o ile wcześniej trzeba się ustawić do kolejki, aby być pewnym, że się załapie na prom?

Wróżka Ci może powie. Zależy od dnia tygodnia, pory dnia i innych takich...
Bilet kupuje się w trakcie wjazdu na pokład czy wcześniej?

Wcześniej w budce Jadroliniji - nie wiem, czy teraz jest jeszcze tu:
https://www.google.com/maps/@43.2950365 ... 312!8i6656
albo on-line tutaj:
https://www.jadrolinija.hr/en/ferry-croatia
I jesi jest podana cena za auto, to dodatkowo jeszcze płaci się za osoby?

Tak, za auto, pasażerów i kierowcę się płaci.

Przeczytaj wątek, do którego przeniesiono Twój post.
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 18.06.2018 10:05

Cze!
Potrzebuję dostać się z Turanj k. Zadar-u do/na Mali Lošinj około 12.07
...i tak sobię myślę, iż zamiast się tłuc samochodem
-350 kilometrów (5-6h)
-wydatek na paliwo około 240hrk) ,
-płacić za autostradę (około 100hrk),
-płacić za prom Merag-Valbiska(260hrk) ...pewnie tracić czas w kolejce na prom,
....lepiej będzie wsiąść na prom z ZADAR (GAŽENICA) do/na Mali Lošinj za niecałe 390 hrk i po około 7 godzinach być na miejscu.
Pytania.
Czy ktoś już płyną na tej trasie (prom nazywa się prawdopodobnie "Vladimir Nazor")?
Jak wygląda prom tzn. czy czteroletni b. żywy :D dzieciak będzie miał co robić (pokój lub chociaż kącik zabaw na promie)?
Czy jest możliwość korzystania z ogólnodostępnych gnazdek do ładowania np.tableta/u?
Jakiś bufet, restauracja itp?
pozdro
fly
zaglebiak
Autostopowicz
Prom osobowy Trstenik Polace

Nieprzeczytany postnapisał(a) zaglebiak » 19.06.2018 09:43

Szukam aktualnych wiadomości nt promu z Trstenika do Polace. Znalazłem na forum, ale stare informacje. Wiem, że samochodowy prom został przeniesiony do Prapratno. Czy ktoś się orientuje czy jest możliwość dostania się do Ploce z Trstenika i w jakich godzinach ew. plywa prom (chodzi mi o połączenie osobowe, chcemy zwiedzić park na Mljecie).
Rollo18
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rollo18 » 20.06.2018 09:13

Witam.
A czy możecie mi podpowiedzieć odnośnie wodnych taksówek/promów w północnej części Chrowacji (ok. Zadaru)?
Ktoś dysponuje może danymi teleadresowymi do prywatnych przewoźników?
Bardzo dziękuję za wszelkie informacje.
byq
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) byq » 28.06.2018 10:00

Co do promu ze Splitu do Stari Grad....
Ostatecznie ustawiliśmy się w kolejce na prom o 12 do rejsu o 14:30 i poszliśmy w miasto, na mapie jakoś nie do końca byłem pewien czy port jest przy centrum, a jest, więc warto podjechać do kolejki na prom, jak się dojedzie do Splitu i później ewentualnie spacer po starówce.
O 12 byliśmy w połowie pierwszego rzędu, o 13:30 zaczął się zapełniać już trzeci rząd, do tego były jeszcze ciężarówki i autobus.
Jakbym zajechał o 13:30 to już miałbym wątpliwości czy się zabierzemy, ale zabrali wszystkich z placu.
Dobrze też pomyśleć, że dojazd do portu może być lekko przykorkowany, jadą tam ludzie na wszystkie promy, my w poniedziałek przed 12 w sumie w korku postaliśmy z 10min, ale zapewne im bliżej czasu rejsu tym więcej aut i większy stres czy się zdąży.
pozdr
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 28.06.2018 10:06

Ja w sobotę 23.06 byłem w porcie o 12:10 niestety na prom o 12:45 się już nie zmieściłem, trzy auta przede mną skończyło się miejsce :? Za to na kolejny wjeżdżałem na samym początku i co za tym idzie wyjeżdżałem jako jeden z ostatnich :wink:
Dosyć spore były korki w samym Splicie, gdzie straciliśmy dobre 15-20 minut.
Ps. Wczoraj z powodu wiatru nie kursował prom Makarska - Sumartin
ajtm
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajtm » 02.08.2018 10:42

Próbuję rozeznać się w oznaczeniach zapłaty za prom i nie wiem, do której kategorii pojazdów się łapię. Jedziemy Renault Koleos wym. wys. 170 cm długość poniżej 5m, ilość miejsc 5, ale jest to SUV i nie wiem, czy mogę liczyć jak za osobowe?
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 02.08.2018 10:55

ajtm napisał(a):Próbuję rozeznać się w oznaczeniach zapłaty za prom i nie wiem, do której kategorii pojazdów się łapię. Jedziemy Renault Koleos wym. wys. 170 cm długość poniżej 5m, ilość miejsc 5, ale jest to SUV i nie wiem, czy mogę liczyć jak za osobowe?

Oczywiście że osobowe. Do 2 m wysokości, 5 m długości i do 9 miejsc to osobowe
kmusial
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmusial » 27.06.2019 08:29

Czy kupując bilety na prom przez stronę internetową Jadrolinii dokonujemy zakupu na konkretną godzinę odpłynięcia, czy bilet jest ważny cały dzień? Może ktoś korzystał z tej opcji.
Krzysiek
arturescu
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) arturescu » 27.06.2019 09:11

kmusial napisał(a):Czy kupując bilety na prom przez stronę internetową Jadrolinii dokonujemy zakupu na konkretną godzinę odpłynięcia, czy bilet jest ważny cały dzień? Może ktoś korzystał z tej opcji.
Krzysiek

Na konkretną godzinę.

Moim zdaniem nie ma sensu kupować wcześniej, wystarczy ustawić się w kolejce do promu i obok w budce od ręki zawsze można kupić bilet.
kmusial
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmusial » 27.06.2019 09:14

Dzięki.
Krzysiek
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 27.06.2019 11:34

kmusial napisał(a):Czy kupując bilety na prom przez stronę internetową Jadrolinii dokonujemy zakupu na konkretną godzinę odpłynięcia, czy bilet jest ważny cały dzień? Może ktoś korzystał z tej opcji.
Krzysiek

Według mnie nie. Jak chcesz kupić bilet, to wyskakuje Ci taka informacja:
" Važno!
Kupljena online karta vrijedi za bilo koje putovanje na odabrani datum, a ne garantira ukrcaj u odabrano vrijeme polaska."
Na Polski:
"Ważne!
Zakupiona karta online jest ważna na każdą podróż w wybranym dniu i nie gwarantuje załadunku w wybranym czasie odjazdu."
Czyli że bilet jest ważny na dany dzień, a zaznaczona godzina nie gwarantuje Ci miejsca na promie.
Ps. Z tego co pamiętam, to chyba Danka korzystała z opcji biletu online płynąc na Brač
bezrobotny500
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bezrobotny500 » 27.06.2019 11:39

Krzysiek

Ja kilka razy korzystałem. Bilet ważny jest na dany dzień. Godzina bez znaczenia.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Alternatywne środki lokomocji

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone