Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Promy

Nie każdy musi podróżować swoim samochodem. Autokar, pociąg, samolot ... możliwości jest wiele. W tym dziale także tematyka promów.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
meg
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) meg » 29.06.2009 15:33

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):
meg napisał(a):Kasiu - lub inna Życzliwa Duszo :-) Czy gdzieś jest dostępny godzinowy "rozkład jazdy" promów Split- Brać ?

Split-Supetar

Czy korzystanie ze strony Jadrolinjii też sprawia kłopot...????

Kasiu - nie gnęb mnie :-) Ja naprawdę na co dzień jestem kobietą korzystającą ze swojej inteligencji, ale od wczoraj działam na tylu frontach ,w tym nagła wizyta z dzieckiem u lekarza, cieknąca pralka oraz kończenie kilku zleceń, które muszę do wieczora zrobić i odesłać , że po prostu mózgojady mi zaczynają głodować :-) I baaaardzo dziękuję za pomoc i z pokorą chylę głową przed słuszną irytacją :-)
adziorek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) adziorek » 30.08.2009 20:30

A ja mam pytanie o podróżowanie promem bez samochodu... Ceny, jak patrzyłam w internecie, są bardzo przystępne. Czy jeśli nie mamy auta to możemy spokojnie przyjść na krótko przed opływem, bo pojedynczych turystów zawsze się gdzieś wepchnie? Na tych promach się siedzi czy stoi? Dla człowieka z głębi lądu to jakaś abstrakcja ;)
I jeszcze: gdzie się kupuje bilety?

I jakby ktoś mógł mi wytłmaczyć czym się różni w praktyce car-ferry lines od high speed shipping lines? Bo te drugie są tańsze, a po nazwie sądząc powinny być droższe :)
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 30.08.2009 20:50

adziorek napisał(a):A ja mam pytanie o podróżowanie promem bez samochodu... Ceny, jak patrzyłam w internecie, są bardzo przystępne. Czy jeśli nie mamy auta to możemy spokojnie przyjść na krótko przed opływem, bo pojedynczych turystów zawsze się gdzieś wepchnie? Na tych promach się siedzi czy stoi? Dla człowieka z głębi lądu to jakaś abstrakcja ;)
I jeszcze: gdzie się kupuje bilety?

I jakby ktoś mógł mi wytłmaczyć czym się różni w praktyce car-ferry lines od high speed shipping lines? Bo te drugie są tańsze, a po nazwie sądząc powinny być droższe :)

Bilety kupujemy w kasie. Gdzie się siedzi? Promy wyglądają bardzo róznie (są mniejsze i większe); przeważnie jednak jest pokład - hr paluba, eng. sun deck (czyli ławeczki na zewnątrz) oraz salon - pomieszczenia klimatyzowane- te potrafią bardzo róznie wyglądać: albo stoliki jka w kafejce lub restauracji, albo kanapy... Liczba pasażerów pieszych na promie nie jest ograniczona, ale wiadomo, że lepiej wsiąść jakieś 15 min. przed wypłynięciem, by zająć dogodne i wygodne do podróży miejsce.

high speed shipping lines - hr brzobrodske linije to katamarany (tu podróżują tylko pasażerowie; nie ma możliwości załadunku auta). Tu liczba pasażerów jest ograniczona ilością foteli (fotele lotnicze); czy to rzeczywiście dużo szybsze linie?.. cóż nie az tak bardzo, ale bilety są nieco tańsze, ponieważ są subsydiowane przez państwo (ze względu na to, że przewidziane są i - a mozę przede wszystkim - dla mieszkańców wysp, którzy podróżują codziennie do pracy czy szkoły, na uczelnię itp.).
Pozdrawiam
adziorek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) adziorek » 30.08.2009 21:35

Serdeczne dzięki! Te high speed niestety również kursują często tylko raz dziennie... Ciężkie musi być takie życie na wyspie ;)
marzka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) marzka » 06.01.2010 20:24

A ja mam problem z wyliczeniem kosztu promu na Cres z KRK-u naszego zestawu tzn. samochód kombi 4,9m+ przyczepa ok. 6,90m.

Policzyłam sobie z obrazków, wyszła mi kwota do przejscia a tu dzisiaj przychodzi mąż z rewelacjami.

Podobnoż kombiki bez względu na długość zawsze są liczone jako auta powyżej 5 m a takie dość długie zestawy z przyczepą to najczęściej liczą jako autobus i na nic dyskusje, że krótsze itp :( .... podobno....tak mówił mu kolega, który nie jednym promem płynął...

I jestem w kropce. Czy ktoś może mnie oświecić, jak to jest w Cro, czy rzeczywiście takie przypadki się zdarzają?
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 07.01.2010 00:12

marzka napisał(a):A ja mam problem z wyliczeniem kosztu promu na Cres z KRK-u naszego zestawu tzn. samochód kombi 4,9m+ przyczepa ok. 6,90m.

Policzyłam sobie z obrazków, wyszła mi kwota do przejscia a tu dzisiaj przychodzi mąż z rewelacjami.

Podobnoż kombiki bez względu na długość zawsze są liczone jako auta powyżej 5 m a takie dość długie zestawy z przyczepą to najczęściej liczą jako autobus i na nic dyskusje, że krótsze itp :( .... podobno....tak mówił mu kolega, który nie jednym promem płynął...

I jestem w kropce. Czy ktoś może mnie oświecić, jak to jest w Cro, czy rzeczywiście takie przypadki się zdarzają?

Nie jest ważna łączna długość auta i przyczepy, ale typ auta (wedle kategoryzacji cennika) plus przyczepa (którą cennik również uwzględnia)
Spójrz tu
Pozdrawiam
marzka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) marzka » 07.01.2010 09:40

No właśnie z tej stronki korzystałam obliczając koszt przepłynięcia i wyszło do przyjęcia.
Piszesz "typ auta" - czyli nie chodzi tylko o wymiary? Może to głupie pytanie, ale już nic nie wiem. Ja kierowałam sie tylko wymiarami auta, czyli mój kombi ma poniżej 2 m i jest krótszy od 5m, mało bo mało, ale jest. I w ten sposób liczyłam...

A rowery na dachu auta zmieniają nam kategorię na powyżej 2m (oczywiście jeśli faktycznie wys. jest >2m)?
DarekM
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) DarekM » 02.02.2010 06:16

Witam
Czy orientuje się ktoś w kwestii rozkładu promów na trasie Split - Vela Luka poza sezonem a dokładnie chodzi mi o niedzielę 02.05.2010 najlepiej w godzinach porannych. A może nie warto płynąć ze Splitu ? Bardzo proszę o poradę osoby , które ewentualnie znają tą trasę i jej uwarunkowania pozasezonowe...

Znalazłem takie połączenie:
SPLIT 02.05.2010 14:00 HVAR 02.05.2010 14:50
HVAR 02.05.2010 15:00 VELA LUKA (KORČULA) 02.05.2010 15:45

Ale jest to katamaran - czy zabiera on pojazdy ?
Inne połączenie:
http://www.korculainfo.com/ferries/ferr ... stovo.html
Tomcroek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomcroek » 02.02.2010 08:45

DarekM napisał(a):Witam
Czy orientuje się ktoś w kwestii rozkładu promów na trasie Split - Vela Luka poza sezonem a dokładnie chodzi mi o niedzielę 02.05.2010 najlepiej w godzinach porannych. A może nie warto płynąć ze Splitu ? Bardzo proszę o poradę osoby , które ewentualnie znają tą trasę i jej uwarunkowania pozasezonowe...

Inne połączenie:

Nie jestem żadnym ekspertem, ale jak pisze trochę wyżej Kasia katamaran nie zabiera samochodów.
Można jednak dotrzeć do Vela Luki jadąc dalej do Orebica, tam krótka przeprawa na Korcule (promy pływają co godzinę od 6 do 22 i płyną ok.20 min) i dalej na kołach na koniec wyspy.
Trzeba się oczywiście liczyć z dłuższą jazdą samochodem, ale za to prom kosztuje dużo mniej - może to jest dla Ciebie jakieś rozwiązanie.
Pozdrawiam
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 02.02.2010 10:45

DarekM napisał(a):Witam

Inne połączenie:

Ze splitu pływa prom:
strona przewoźnika
Jadrolinija.
Póki co na stronie w tabelarnych rozkładach rejsy tylko do końca lutego, potem zmiana rozkładu...
Pozdrawiam
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 07.02.2010 18:34

Zastanawiam sie czy z Drvenika pływa jakis prom/katamaran (chodzi o przewóz osób) do miasta Korcula częsciej niz to jest w rozkładzie Jadro(..) . Wiem ze sama podróż to ponad 2.5h, ale czy jest jakis przewoźnik umozliwiajacy poranny wypad aby sobie pozwiedzać i powrót tego samgo dnia(nie wnikam w sens takiego podrózowania ;)).
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 07.02.2010 18:50

Mediteranska Plovidba :roll:
W sezonie da radę :D
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 07.02.2010 18:57

kulka53 napisał(a):Mediteranska Plovidba :roll:
W sezonie da radę :D

no ja niestetry w czerwcu tam bedę a powrotny o 14.30 to duzo za wczesnie :( trudno, za rok pojadę po prostu w tamte rejony :D na urlop.
darabont
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) darabont » 09.02.2010 19:25

Witam.Z racji "dużego rabatu"naszych zeszłorocznych gospodarzy znowu wybieramy się do Orebića.Tym razem zamierzamy troszkę pozwiedzać.Czy można popłynąć promem Dužobalne linije z Korculi do Stari Grad lub Split nie wykupując kabiny (nie mogę doczytać się w tym cenniku jaka jest cena za osobę).Z tego co widzę z rozkładu ,częstotliwość promów poza sezonem jest dość duża więc nie będzie problemu z powrotem tego samego dnia tym bardziej w sezonie.A dla czego Dužobalne linije:większy prom= frajda dla dzieciaków=spokojniejsza żona.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 09.02.2010 20:04

darabont napisał(a):Witam.Z racji "dużego rabatu"naszych zeszłorocznych gospodarzy znowu wybieramy się do Orebića.Tym razem zamierzamy troszkę pozwiedzać.Czy można popłynąć promem Dužobalne linije z Korculi do Stari Grad lub Split nie wykupując kabiny (nie mogę doczytać się w tym cenniku jaka jest cena za osobę).Z tego co widzę z rozkładu ,częstotliwość promów poza sezonem jest dość duża więc nie będzie problemu z powrotem tego samego dnia tym bardziej w sezonie.A dla czego Dužobalne linije:większy prom= frajda dla dzieciaków=spokojniejsza żona.

Z Korčuli do St.Gradu .. hm, to raczej niemożliwe, by zrobić sobie wycieczkę w ciągu jednego dnia... Bo to prom, jak sam zauważyłeś Dužobalne linije.. czyli trasa Rijeka - Split - St.Grad - Korčula- Dubrovnik - (Bari).. Czyli prom wypływa na noc z Rijeki na drugi dzień po południu jest w Dubrovniku, dalej do Barii... zaczyna wracać następnego dnia rano....

Z Korčuli o 13.30, w St.Gradzie o 16.30 ( w czwartek i niedziela tylko )
Z St.Gradu o 9.00 i w Korčuli o 12.40 (we wtorek), w sobotę z St.Gradu o 8.15, w Korčuli 11.15.
Jak sam widzisz.. niemożliwe...
na Hvar eventualnie do Hvaru Krilo Jet, - katamaran; ale jak wynika z rozkładu, również w jeden dzień niemożliwe..
Podobnie Korčula - Split... w jeden dzień niemożliwe...
Pozdrawiam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Alternatywne środki lokomocji

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone