Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Promy Jadrolinija -ceny i kategorie pojazdów

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 15.08.2012 09:59

Mam 3 pytania bo nie udało się nigdzie znaleźć odpowiedzi na nie.
1. Czy ceny promów na liniach przybrzeżnych rezerwowane online z wyprzedzeniem są wyraźnie mniejsze niż kupując na miejscu przed rejsem?
2. Co w Chorwacji oznacza pojęcie mikrobus? Czy chodzi o mini vana osobowego z liczbą miejsc 7-8 czy po prostu o pojazd dostawczy? Pytam, bo nie chciałbym się dziwić jak mi dowalą wyższe ceny. W tabelkach podają, że taryfa wyższa jest dla vanów od wys. 2 m i dłuższych niż 5m.
Na zdrowy rozum to VW Transporter jest w tym momencie w kategorii osobówek, gdyż wymiarami jest nieco poniżej tych wartości...Ikonki rodzajów pojazdów trochę mylą człowieka...
Pytałem mailem Jadrolinję ale nie ma odpowiedzi. :roll: :x
3. Czy przy kryterium wysokości pojazdu liczy się wysokość nadwozia czy nadwozia z bagażnikiem na dachu?

Tak przy okazji... kasowanie za przewóz roweru to moim zdaniem żart. No chyba, że chodzi o ciężkie rowery...
Ciekawe czy skasują za przewóz rowerów w aucie?! :lol:
Ostatnio edytowano 15.08.2012 13:17 przez Fatamorgana, łącznie edytowano 1 raz
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser
Re: Promy Jadrolinja -ceny i kategorie pojazdów

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 15.08.2012 12:26

Fatamorgana napisał(a):1. Czy ceny promów na liniach przybrzeżnych rezerwowane online z wyprzedzeniem są wyraźnie mniejsze niż kupując na miejscu przed rejsem?

To można sprawdzić.. porównując ceny z tabeli i ceny, które wyrzuca formularz rezerwacji. Na startowym ekranie formularza rezerwacji jest info, że dają 20% zniżki na bilet powrotny pod warunkiem zakupu biletu "tam i z powrotem"... ale taka sama informacja widnieje pod cennikiem bez rezerwacji.. zatem możliwe, że żadnych upustów z tytułu bookingu nie ma.. jedyna korzyść to pewność, że miejsce masz.
Fatamorgana napisał(a):2. Co w Chorwacji oznacza pojęcie mikrobus? Czy chodzi o mini vana osobowego z liczbą miejsc 7-8 czy po prostu o pojazd dostawczy? Pytam, bo nie chciałbym się dziwić jak mi dowalą wyższe ceny. W tabelkach podają, że taryfa wyższa jest dla vanów od wys. 2 m i dłuższych niż 5m.
Na zdrowy rozum to VW Transporter jest w tym momencie w kategorii osobówek, gdyż wymiarami jest nieco poniżej tych wartości...Ikonki rodzajów pojazdów trochę mylą człowieka...

Czy na pewno mówimy o linii "wzdłuż wybrzeża" (DUŽOBALNA) - bo tylko tu moze być mowa o rezerwacji (poza kilkoma wyjątkami na liniach lokalnych).. ponieważ w tym cenniku nie widzę żadnych ikon i nigdzie sformuowania "mikrobus"
cennik
.. a cennik wydaje się być dość klarowny

Osobni automobil (do 9 sjedala)do 5m dužine i do 1.80 m visine - auto osobowe do 9 miejsc siedzących długość do 5m. i wysokość do 1,8m.

Osobni automobil(do 9 sjedala) preko 5m dužine i/ili iznad 1.80 m visine - auto osobowe do 9 miejsc siedzących długość ponad 5 m.oraz /lub wysokość ponad 1,8m.

Kategorie, które opisujesz dotyczą linii lokalnych.. ale i tu dość prosta sprawa (ilośc miejsc siedzących, długość i wysokość)

Fatamorgana napisał(a):3. Czy przy kryterium wysokości pojazdu liczy się wysokość nadwozia czy nadwozia z bagażnikiem na dachu?
Tego nie wiem, ale pamiętam, że gdzieś na forum ktoś już na to pytanie odpowiedział.

Fatamorgana napisał(a):Tak przy okazji... kasowanie za przewóz roweru to moim zdaniem żart. No chyba, że chodzi o ciężkie rowery...
Ciekawe czy skasują za przewóz rowerów w aucie?! :lol:

Dlaczego żart? Rower też pojazd.. zajmuje miejsce w garażu...A czy skasują.. za rower po sztuce nie, ale o ile ma to wpływ na długość pojazdu, istnieje ryzyko, że samochód przeskoczy do droższej kategorii.
Pozdrawiam
Fatamorgana
Koneser
Re: Promy Jadrolinja -ceny i kategorie pojazdów

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 15.08.2012 13:13

Tak szczerze, to po cichu liczyłem, że właśnie Pani się odezwie...
Dziękuję.
Jasne, zdaję sobie sprawę, że każdy przewoźnik ma swoje zasady, jednak znam kilka linii promowych, które nie kasują za rowery, ponieważ ani nie podnoszą wagi znacząco ani nie zajmują miejsca za dużo.
Najlepiej mieć rowery w..środku auta. I tak chyba zrobię.
W cenniku za vany chodzi mi o to, że wymiary wprawdzie są podane widełkami, ale ikonki rodzaju pojazdu występują w takim układzie, jakby nie istniały w cenniku vany o dług <5m i h<2m.

Wiem z doświadczenia na innych liniach, że czasami ktoś z rozpędu uzna taki wóz na większy (moja wysokość pojazdu to 196cm więc prawie 2m...).

I chodziło mi o linie lokalne. Planuję dodatkowe rejsy z wyspy Brać. Tam w cenniku wysokość to 2m.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 15.08.2012 14:53

Moim zdaniem typ nadwozia ma tutaj mniejsze znaczenie (a te ikonki są raczej umowne). Skoro przewoźnik dokładnie określa wymiary (a i ilość miejsc siedzących) to, moim zdaniem, jest to czynnik decydujący. Najlepiej iść do kasy z dowodem rejestracyjnym.. tam podane są dokładne wymiary pojazdu.. i kasjer wie, co ma sprzedać. Jak przy załadunku ktoś się przyczepi, to znowu okazać i cześć.
Pozdrawiam

Powrót do Chorwackie ABC

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone