napisał(a) jaropl » 10.07.2010 11:22
Przybyłem, zobaczyłem, popłynąłem
W Splicie, zgodnie z podpowiedziami, byliśmy na 2 godziny przed odpłynięciem promu. Kierujemy się na nabrzeże 28( tor jazdy prowadzi na najodleglejsze od wjazdu stanowisko). Nie byliśmy pierwsi, przed nami na oko 20 aut, w tym forumowicz jacq5
. Pani w kasie, znajdującej się w dużym budynku znajdującym się w centralnej części portu, informuje nas o tym ,że mamy być przy samochodzie na pół godziny przed odpłynięciem promu oraz o jego nazwie. W tym samym budynku są również kantory, toalety, restauracja i fastfood. Prom o nazwie Korcula , który po nas przypłyną, na oko mógł faktycznie pomieścić +/- 100 samochodów, nie liczyłem dokładnie. Na godzinę przed odpłynięciem kolejka zaczęła rosnąć w oczach ale na prom wjechali chyba wszyscy oczekujący. Sam prom był spory, z klimatyzowanym salonem i kawiarnią( na rufowym pokładzie była jeszcze jedna na świeżym powietrzu). Czas rejsu zgodnie z rozkładem.
W tej samej podróży zaliczyliśmy jeszcze przeprawę Domnice(Korcula)-Orebic (rejsy co godzinę wg. rozkładu) oraz Drvenik-Sucuraj(Hvar).Tutaj wg informacji uzyskanej w kasie, prom zabiera 30 samochodów ( rejsy wg rozkładu).
Jeszcze raz dzięki za wszystkie przydatne informacje