napisał(a) Maciej » 07.06.2004 07:36
Płynięcie z Rijeki na Hvar to b. dobre rozwiązanie - mimo że trochę kosztuje to oszczędzasz na noclegu i na drodze, o atrakcji samej w sobie nie mówiąc a do tego na Hvar i tak trzeba dostac sie promem. Do tego czas rejsu jest idealny-tylko noc/na Korculę czy do Dubrovnika jest już gorzej bo tracisz też dzień i impreza już się dłuży/. Co do warunków spoko można płynąć na pokładzie-nigdy nie zapomnę nocki w śpiworze-przy szumiącym morzu
Ty płyniesz z dziećmi więc musisz tak to rozplanować by zająć kanapy. Ja płynąłem stosunkowo najgorszym promem/od tego wiele zależy/ Liburnija i nawet tam było kilkanaście wygodnych kanap ze stolikami/takie akurat na 4 osoby/ jednak by je zająć musisz użyć sposobu/ja niestety o tym nie wiedziałem. Otóż w porcie w Rijece panowie wpuszczają samochody tak by bezkolizyjnie mogły one zjechać na kolejnych przystankach. w praktyce oznacza to że Hvar wjeżdżą prawie na końcu. Jeśli kupisz jeden bilet na samochód i 4 osoby będziesz musiał na pokład wjechać ze wszystkimi czyli z kanapy nici
. Możesz sobie jednak łatwo z tym poradzić kupując bilet np. dla żony i dzieci i oddzielnie dla Ciebie i na samochód. Piesi wchodzą do razu czyli miejsce mogą zająć - a Ty spokojnie czekasz na swoją kolejkę. Jak zarezerwujesz kanapę to spokojnie wytrwasz z dzieciakami. Nawet na tym najgorszym promie jest co robić-2 bary, 2 "poczekalnie" pod dachem + miejsca na pokładzie. Co do bagażnika to Ci nie poradzę- bo nie miałem. Jak znam jednak życie i Chorwatów to kup normalny bilet i wjedziesz-nie widzaiałem by się specjalnie biletom przyglądali
Miłych wrażeń podczas rejsu
PZDR