Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

prom na wyspę Hvar

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Pipi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pipi » 03.09.2008 08:56

Wniosek taki z naszej dyskusji:

Drodzy Forumowicze - bądźcie ostrożni i jeździe z rozwagą po drogach chorwackich :P
malagosa
Odkrywca
o promach na Hvar

Nieprzeczytany postnapisał(a) malagosa » 05.09.2008 11:00

A teraz odpowiedz na pytanie Pytajacego: Na Hvar pływają promy z Splitu i Dvernika. Ze Splitu płynie się 2 godziny, dociera do samego centrum turystycznego wyspy, prom płynie raz na dobe, opłata za samochód to ok 400 kun, jadac z Polski bliżej.
Z Dvernika płynie sie 20 minut, dociera się do krańca wyspy oddalonego ok 90 km od osrodków turystycznych, a te 90 km trzeba pokonać krętą drogą zawieszoną na zboczach bez barierek ochronnych tj. jeśli zbyt blisko podjedzie się krawedzi jedni, koło spada z jezdni w dół. Opłata duzo mniejsza, kursuje kilkanaście razy na dobe, jadąc od strony Polski do tej przeprawy jest daleko.
Trzeba zajrzec do rozkładu i cennika i sprawdzic aktualne dane.

Po długiej trasie i przed długą jazdą polecana była tu przeprawa ze Splitu - na promie można odpocząć 2 godziny.

Koniecznie trzeba przeczytać postyi linki Katarzyny Głydziak Bojić - bezcenne informacje o wyspie.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser
Re: o promach na Hvar

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 05.09.2008 11:44

malagosa napisał(a):A teraz odpowiedz na pytanie Pytajacego: Na Hvar pływają promy z Splitu i Dvernika. Ze Splitu płynie się 2 godziny, dociera do samego centrum turystycznego wyspy, prom płynie raz na dobe, opłata za samochód to ok 400 kun, jadac z Polski bliżej.
Z Dvernika płynie sie 20 minut, dociera się do krańca wyspy oddalonego ok 90 km od osrodków turystycznych, a te 90 km trzeba pokonać krętą drogą zawieszoną na zboczach bez barierek ochronnych tj. jeśli zbyt blisko podjedzie się krawedzi jedni, koło spada z jezdni w dół. Opłata duzo mniejsza, kursuje kilkanaście razy na dobe, jadąc od strony Polski do tej przeprawy jest daleko.
Trzeba zajrzec do rozkładu i cennika i sprawdzic aktualne dane.

Po długiej trasie i przed długą jazdą polecana była tu przeprawa ze Splitu - na promie można odpocząć 2 godziny.

Koniecznie trzeba przeczytać postyi linki Katarzyny Głydziak Bojić - bezcenne informacje o wyspie.

Wszystko ok, ale promów ze Splitu do St.Gradu jest zdecywowanie więcej niż tylko "raz na dobę" . Póki co (zwłaszcza w weekendy) jest ich po 6, 7 dziennie (licząc z nocnym). Koniecznie zajrzeć do rozkładu rejsów (red plovidbe) korzystając z wyszukiwarki połączeń http://www.jadrolinija.hr/default.aspx?dpid=1208
(pretraživanje putovanja) i wyszukiwać zawsze na cały tydzień (są różnice w rozkładzie w poszczególne dni tyg.).Rozkład rejsów na zimowy zmienia się chyba od 1.10 dopiero (o ile się nie mylę)
Odległość z Drvenika do Jelsy to ok 70 km, ale rzeczywiście trzeba liczyć, że to jakieś 60-90 min jazdy. Ważne!! Wybierając wariant rejsu Drvenik - Sućuraj koniecznie zatankować na lądzie. Pierwsza stacja na wypie dpiero w Jelsie (nie ma stacji benzynowej w Sućurju!!!) czyli po ok 1h jazdy!!!
Pozdrawiam w dalszym ciągu uparcie poddając w wątpliwość rzekome super oszczędności finansowe w wariancie:rejs z Drvenika.
Przejazd drogą Sućuraj - Jelsa polecam jako wycieczkę ze względów krajoznawczych (wspaniałe widoki i super klimatyczne "zabite dechami" dalmatyńskie wiochy) ; jeśli jednak pobudką do przejazdu jest chcęć zaoszczędzenia (zwłaszcza po całej nocy jazdy z Pl "ciurkiem") odradzam!
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 05.09.2008 12:08

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):...
Odległość z Drvenika do Jelsy to ok 70 km, ale rzeczywiście trzeba liczyć, że to jakieś 60-90 min jazdy. Ważne!! Wybierając wariant rejsu Drvenik - Sućuraj koniecznie zatankować na lądzie. Pierwsza stacja na wypie dpiero w Jelsie (nie ma stacji benzynowej w Sućurju!!!) czyli po ok 1h jazdy!!!...

Kasiu pozwolisz, że sie wtrącę :D i pozwolę sobie podać link do mojej relacji, w której opisuję drogę z Sucuraja do Stari Gradu i wcale nie zajęła nam ona 60 ani też 90 min... to chyba tylko hardcore'owa jazda dla miejscowych ;). Nam przejazd tymi dokładnie 77 km zajął ok 4 godzin 8O może było by 3 godziny gdyby nie wypadek.
Odcinek o przejeździe przez wyspę

Pozdrav :papa:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.09.2008 12:18

Leszku...masz może fotki z widokiem plaży w Starim Gradzie ??? Ciekaw jestem jak tam wygląda plaża ...
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 05.09.2008 12:25

Leszek Skupin napisał(a):
Odległość z Drvenika do Jelsy to ok 70 km, ale rzeczywiście trzeba liczyć, że to jakieś 60-90 min jazdy. Ważne!! Wybierając wariant rejsu Drvenik - Sućuraj koniecznie zatankować na lądzie. Pierwsza stacja na wypie dpiero w Jelsie (nie ma stacji benzynowej w Sućurju!!!) czyli po ok 1h jazdy!!!...

Kasiu pozwolisz, że sie wtrącę :D i pozwolę sobie podać link do mojej relacji, w której opisuję drogę z Sucuraja do Stari Gradu i wcale nie zajęła nam ona 60 ani też 90 min... to chyba tylko hardcore'owa jazda dla miejscowych ;). Nam przejazd tymi dokładnie 77 km zajął ok 4 godzin 8O może było by 3 godziny gdyby nie wypadek.

Leszku, nasz sąsiad (co prawda zimą) pobił rekord i "zrobił" tę trasę w (o zgrozo!!!)50 min....to dopiero hardcore... :D
Pozdrawiam
Ewa B
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ewa B » 05.09.2008 13:04

Wróciłam z Sucuraja pod koniec sierpnia, obawiałam się tego miejsca bo wiele osób na tym forum nie było zachwycone moją decyzją odnośnie samego Sucuraja. Muszę napisać że było super, ale wracając do przeprawy z Sucuraja do Hvaru żeczywiście nie polecam jeżeli ma być to podróż na jeden raz z Polski (niebezpiecznie). Ale już na wycieczkę krajoznawczą jak najbardziej, piękne widoki, niesamowite wrażenia. Wiadomo że to nie miejsce na wycieczkę na czas, warto się wybrać i zobaczyć piękną Jelsę, Stari Grad (pozdrowienia dla Kasi), Hvar. Napewno tam jeszcze wrócę, to były piękne, spokojne wakacje.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 05.09.2008 14:50

alessandro1977 napisał(a):Leszku...masz może fotki z widokiem plaży w Starim Gradzie ??? Ciekaw jestem jak tam wygląda plaża ...

Niestety nie mam. Byliśmy tylko nad zatoką portową co widać na moich zdjęciach.
Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):
Leszek Skupin napisał(a):

Leszku, nasz sąsiad (co prawda zimą) pobił rekord i "zrobił" tę trasę w (o zgrozo!!!)50 min....to dopiero hardcore... :D
Pozdrawiam

Ło żesz 8O powinien się zapisać do księgi rekordów Guinessa :lol:
marcin.k
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin.k » 05.09.2008 19:33

Sucuraj-Jelsa to takie "medium soft" przy odcinku Stari Grad-Hvar "górną drogą". Moja małżonka płakała, a zawrócić po prostu się nie da.
Piotr D
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr D » 06.09.2008 06:33

Trasę Sucuraj - Stari Grad w czerwcu pokonałem w 1h 10 min , nie uważam żebym pędził na złamanie karku. Wydaje mi się że można jeszcze zmniejszyć czas , oczywiście nie robiąc przystanków.
tczarnecki
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) tczarnecki » 06.09.2008 08:30

a zrobić przystanek warto, bo po drodze rosną drzewa figowe ze smacznymi owocami. Generalnie fig nie lubie, ale te były przepyszne :D Kilka nawet dojechało w klimatyzowanym schowku VW 8)
Thomas81
Odkrywca
Promem na Hvar

Nieprzeczytany postnapisał(a) Thomas81 » 02.08.2009 12:39

Na początku chciałbym się przywitać w Wami serdecznie ! Będzie mi miło dołączyć do Waszego grona, ale do rzeczy:

pod koniec sierpnia wybrieramy się z rodziną (żoną i 6-letnim synem) na wakacje do chorwacji a dokładniej na wyspę Hvar do miasta Stari Grad, przewertowałem już co nieco forum, i znalazłem wiele cennych informacji i odpowiedzi na moje pytania za którę z góry dziękuję, pozostała jedna nie do końca wyjaśniona sprawa, stąd też moje pytanie:

jak najlepiej dostać się do Stari Grad'u ??

na pewno promem, to już wiem :P tylko z jakiego miasta, jaki jest koszt, czy trzeba coś wcześniej rezerwować, i jak często pływają promy ??

w/g tego co mi podpowiedział "wujek googiel" mam się kierować do miasta Split i stamtąd bezpośrednio do Stari Grad'u, jednak wydaje mi się że to kawał drogi i przeprawa nie będzie najtańsza ?? czy można się dostać na wyspę jeszcze z innego miasta i podobnie jakie będą ceny itd ??

proszę o Wasze propozycje, będę wdzięczny za każdą informację za które z góry dziękuję i pozdrawiam

---------------------------------------------- edit
już znalazłem chyba wszystko co trzeba, dla zainteresowanych cennik:
http://www.jadrolinija.hr/pdfs/split-SVE.01.06.pdf

P.S. ja chyba wybiorę jednak droższą przeprawę, ale bezpieczniejszą ;)
badi82
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) badi82 » 05.08.2009 11:35

No i kolego jak jest z tą rezerwacją? Ja wyjeżdżam 16 go i właśnie się zastanawiam czy mogę się po prostu pojawić i czekać na kolejny prom na Hvar. Pozdrawiam.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 05.08.2009 11:46

badi82 napisał(a):No i kolego jak jest z tą rezerwacją? Ja wyjeżdżam 16 go i właśnie się zastanawiam czy mogę się po prostu pojawić i czekać na kolejny prom na Hvar. Pozdrawiam.

Na liniach lokalnych (a taką jest zarówno Drvenik - Sućuraj, jak i Split - St.Grad) nie ma rezerwacji. Ustawiasz się w kolejce i kupujesz bilet; jak się załapiesz, to płyniesz, jak nie, to czekasz na następny prom.
Pozdrawiam
Thomas81
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Thomas81 » 14.08.2009 19:09

witam ponownie, już wszystko mam dopięte na ostatni guzik jednak jednego nie jestem pewnien:

jeżeli płynę promem, to płacę za samochód i dodadkowo za osoby, czyli w moim przypadku (prom ze split'u do starego gradu - 2 os. dorosłe + 6-letnie dziecko) - 286 + 2x42 + 21 KN ?? czy tylko za samochód ??

dziękuję i pozdrawiam

P.S. pozdrawiam Panią Kasię, może się spotkamy gdzieś na miejscu ?? jeśli tak to gdzie Panią szukać ??
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone