Wniosek taki z naszej dyskusji:
Drodzy Forumowicze - bądźcie ostrożni i jeździe z rozwagą po drogach chorwackich
malagosa napisał(a):A teraz odpowiedz na pytanie Pytajacego: Na Hvar pływają promy z Splitu i Dvernika. Ze Splitu płynie się 2 godziny, dociera do samego centrum turystycznego wyspy, prom płynie raz na dobe, opłata za samochód to ok 400 kun, jadac z Polski bliżej.
Z Dvernika płynie sie 20 minut, dociera się do krańca wyspy oddalonego ok 90 km od osrodków turystycznych, a te 90 km trzeba pokonać krętą drogą zawieszoną na zboczach bez barierek ochronnych tj. jeśli zbyt blisko podjedzie się krawedzi jedni, koło spada z jezdni w dół. Opłata duzo mniejsza, kursuje kilkanaście razy na dobe, jadąc od strony Polski do tej przeprawy jest daleko.
Trzeba zajrzec do rozkładu i cennika i sprawdzic aktualne dane.
Po długiej trasie i przed długą jazdą polecana była tu przeprawa ze Splitu - na promie można odpocząć 2 godziny.
Koniecznie trzeba przeczytać postyi linki Katarzyny Głydziak Bojić - bezcenne informacje o wyspie.
Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):...
Odległość z Drvenika do Jelsy to ok 70 km, ale rzeczywiście trzeba liczyć, że to jakieś 60-90 min jazdy. Ważne!! Wybierając wariant rejsu Drvenik - Sućuraj koniecznie zatankować na lądzie. Pierwsza stacja na wypie dpiero w Jelsie (nie ma stacji benzynowej w Sućurju!!!) czyli po ok 1h jazdy!!!...
Leszek Skupin napisał(a):Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):...
Odległość z Drvenika do Jelsy to ok 70 km, ale rzeczywiście trzeba liczyć, że to jakieś 60-90 min jazdy. Ważne!! Wybierając wariant rejsu Drvenik - Sućuraj koniecznie zatankować na lądzie. Pierwsza stacja na wypie dpiero w Jelsie (nie ma stacji benzynowej w Sućurju!!!) czyli po ok 1h jazdy!!!...
Kasiu pozwolisz, że sie wtrącę i pozwolę sobie podać link do mojej relacji, w której opisuję drogę z Sucuraja do Stari Gradu i wcale nie zajęła nam ona 60 ani też 90 min... to chyba tylko hardcore'owa jazda dla miejscowych . Nam przejazd tymi dokładnie 77 km zajął ok 4 godzin może było by 3 godziny gdyby nie wypadek.
Odcinek o przejeździe przez wyspę
Pozdrav
alessandro1977 napisał(a):Leszku...masz może fotki z widokiem plaży w Starim Gradzie ??? Ciekaw jestem jak tam wygląda plaża ...
Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Leszek Skupin napisał(a):Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):...
Kasiu pozwolisz, że sie wtrącę i pozwolę sobie podać link do mojej relacji, w której opisuję drogę z Sucuraja do Stari Gradu i wcale nie zajęła nam ona 60 ani też 90 min... to chyba tylko hardcore'owa jazda dla miejscowych . Nam przejazd tymi dokładnie 77 km zajął ok 4 godzin może było by 3 godziny gdyby nie wypadek.
Odcinek o przejeździe przez wyspę
Pozdrav
Leszku, nasz sąsiad (co prawda zimą) pobił rekord i "zrobił" tę trasę w (o zgrozo!!!)50 min....to dopiero hardcore...
Pozdrawiam
badi82 napisał(a):No i kolego jak jest z tą rezerwacją? Ja wyjeżdżam 16 go i właśnie się zastanawiam czy mogę się po prostu pojawić i czekać na kolejny prom na Hvar. Pozdrawiam.
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi