Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Prom na RAB

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piwo34
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) piwo34 » 04.07.2009 16:49

Płynąłem na Rab w niedzielę 21.06 ok 15 a wracałem w środę 01.06 ok 11 W obie strony bez kolejek i czekania
werekto
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) werekto » 22.07.2009 19:30

:) ok to teraz ja... wyjeżdzamy 30 lipca we czwartek... i zastanawiamy się, o której wyjechać z Warszawy... czy we czwartek ok. 17.00-18.00? wtedy ze 4-4,5h przez Polskę... i dojedziemy na prom na Rab ok. 7.00-8.00 może 9.00 w piątek...
Jak obstaiwacie będziemy musieli czekać w ogromnej kolejce??
Pozdrowienia :)
-Yaro-
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) -Yaro- » 22.07.2009 19:38

W zeszłym roku nie czekałem długo, można powiedzieć że to loteria :wink:
werekto
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) werekto » 22.07.2009 20:00

jedziemy z 6-miesięczną córeczką dlatego bardzo mi zależy, mniej wiecej, na wybranie w miarę dobrej godziny na prom :)
kjedi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kjedi » 22.07.2009 21:57

werekto-
jezeli wyjedziecie z Wawy w czwartek, to mozecie sobie pozwolić nawet na spankko po drodze(jeśli uważacie) albo zwiedzenie np. Plitvic. Ważny jest jeden współczynnik-bądźcie nie później niź 13-góra 14 w Jablanacu. Po 14 to już loteria, bo możecie trafić od razu a możecie już staaaać.
promy chodzą co ok. 15 min ale po południu w piatek i sobotę do południa tragedia.
Wyjazd z wyspy w drodze powrotnej- w żadnym wypadku po kawie w niedzielę i później.
Pozdr
marzka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) marzka » 04.01.2010 11:01

Jeszcze pytanko w sprawie cen za prom, może głupie ale nigdy nie płynęlismy promem, dlatego wolę się upewnić. :oops:
Rozumiem, że podróżując z przyczepą płacę za auto+przyczepa+osoby tzn. w cenie za przyczepę nie wliczono auta (a szkoda :cry: )??
Ostatnio edytowano 04.01.2010 20:00 przez marzka, łącznie edytowano 1 raz
Lider16
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lider16 » 04.01.2010 11:12

Kierowca jest w cenie samochodu. Płacą dodatkowo tylko pasażerowie. Przyczepy nie ciągnąłem więc nie wiem.
Adam66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam66 » 04.01.2010 20:28

Kierowca jest w cenie samochodu. Płacą dodatkowo tylko pasażerowie.

Kierowca nie jest w cenie samochodu ( chyba, że jedziesz ciężarówką). Kierowca jest na jednym bilecie z samochodem, ale płaci. Jeżeli jedziesz w 4 osoby dostaniesz jeden bilet na samochód z kierowcą + 3 bilety na osoby.
Pozdrawiam
gacek.mw
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) gacek.mw » 28.07.2010 12:29

Odnawiam ubiegłoroczny wątek, bo za trzy dni mam być na Rabie. Czy może ktoś w tym roku przeprawiał się z Jablanacu? Niestety termin kwaterunku zmusza mnie do przyjazdu w sobotę, chciałem więc poprosić o informację - czy w sprawie korków nic się nie zmieniło? Próbował może ktoś jechać opisaną przez elzbietulak metodą "od miasteczka"? Jeśli tak, to jak wygląda sprawa wjazdu do kolejki - czy wystarczy "zaklepać" miejsce na górze, czy też trzeba tam stać autkiem, a rodzinę można wysłać na dół na lody i kawę?

A czy płynął ktoś może linią z Krk? Ze strony http://www.rab-croatia.com/travel_en.htm wynika, że promy wypływają z Valbiska cztery razy dziennie - czy wiadomo jak wygląda sobotnie natężenie ruchu na tej trasie?
witia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witia » 28.07.2010 18:58

Dzisiaj wróciłem z Rabu. Nie stałem dłużej niż 15-20 minut. Kolejka była dość spora, ale płynęły dwa promy. Jeden odpłynął zgodnie z rozkładem o 12:00, a reszta kolejki wjeżdżała już na drugi, czekający obok.
Pozdrawiam :)
mkmb
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkmb » 28.07.2010 20:09

Ja wracałem z Rab 9 lipca koło 11. Kolejka była spora, ale szybko się rozładowała. Pływały 3 promy. Nawet nasz prom musiał zwolnić żeby poprzedni wypłynął z portu w Jablanac i zwolnił miejsce. Za dzieci 3 i 5 lat nie brali opłaty.
gacek.mw
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) gacek.mw » 28.07.2010 20:26

Dziękuję za odpowiedź. Jak rozumiem nikt z was nie jechał w sobotę? Z opowieści przekazanych w tym wątku czas oczekiwania sobotniego jest dramatycznie różny od każdoinnodniowego.
mkmb
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkmb » 29.07.2010 10:38

W tamtą stronę płynęlismy w poniedziałek koło 17. Przede nami było kilka samochodów. Na prom czekalismy jakieś 20-30 minut (kursowały dwa) i kolejka za nami zrobiła się spora. Ale na prom wchodzi tak na oko ze 40 samochodów, więc wszyscy się zmieścili. W porcie w Miśniak stał jeszcze trzeci prom, więc pewnie jak jest duży ruch to pływają wszystkie. Wracalismy w piątek, więc jak jest w sobotę nie wiem. Jeżeli jedziesz na Rab pierwszy raz to weź poprawę na czas przejazdu. Od zjazdu z autostrady w Zuta Lokva do Jablanac jest chyba koło 60 km, a czas jazdy o ile dobrze pamiętam koło 2 godzin. Pierwszy raz jechałem takim zjazdem z gór i Jadranką. Ale widoki niesamowite. :D
skywalker_01
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) skywalker_01 » 29.07.2010 17:45

Adam66 napisał(a):
Kierowca jest w cenie samochodu. Płacą dodatkowo tylko pasażerowie.

Kierowca nie jest w cenie samochodu ( chyba, że jedziesz ciężarówką). Kierowca jest na jednym bilecie z samochodem, ale płaci. Jeżeli jedziesz w 4 osoby dostaniesz jeden bilet na samochód z kierowcą + 3 bilety na osoby.
Pozdrawiam

Kolego nie rób takich wywodów, bo naród nie zrozumie i zaraz będą kolejne posty w tym temacie.

Widziałem wielokrotnie jak nasi przy kasie podawali, ze jadą samochodem i podawali całkowitą ilość pasażerów, a kasa nie wnika ile biletów kupujesz. Możesz nawet 15 kupić i to ich nie interesuje.

Krótko: Płacimy za samochód i podajemy ilość pasażerów (bez kierowcy).
gacek.mw
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) gacek.mw » 29.07.2010 20:48

skywalker_01 napisał(a):Krótko: Płacimy za samochód i podajemy ilość pasażerów (bez kierowcy).

Krótko to może i krótko - ale czy prawidłowo?
W cenniku (tutaj - http://www.rapska-plovidba.hr/img/rapsk ... to2010.jpg) oddzielnie jest samochód - 94 kuny i oddzielnie "vozać vozila" - 16 kun. Pozostali pasażerowie to "osoba" - też 16 kun i niedorostek 3-12 - 6 kun.
No ale mniejsza z tym - podjąłem decyzję, jadę inną trasą. Graz-Maribor-Ljubljana-Postojna-Rijeka-Krk i promem Valbiska-Lopar na Rab. Omijam większość potencjalnych miejsc korkotwórczych (Macelj, Lućko, Jablanac), pomykam słoweńskimi autostradami bez poczucia zmarnowania 15 eurosów, nie dojeżdżam do korkorodnego Koperu i jeśli nie będzie innych atrakcji postać mogę przy wjeździe na most Krk i w oczekiwaniu na prom w Valbiska(Valbisce?). Jest trochę drożej, minimalnie dalej, ale priorytetem jest jazda możliwie płynna. No i jeszcze jedno - to mój ósmy raz w Cro, a tą trasą jeszcze nie jechałem :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone