Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Prom na RAB

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
fota
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fota » 05.06.2009 12:29

marzycielka74 napisał(a):Hej !!
Czy orientuje się ktoś jakie są aktualne ceny biletów na prom....

Tutaj znajdziesz to co Cię interesuje http://www.lopar.hr/hrv/trajektnelinije.html
marzycielka74
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) marzycielka74 » 07.06.2009 19:41

FOTA OGROMNE DZIĘKI!!!
elzbietulak
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) elzbietulak » 07.06.2009 20:26

[quote="canooe"]Ja w sierpniu 2008 roku w kolejce na RAB spędziłem 4 godzinki - tragedia po 18 godzinach jazdy. Upał nie do zniesienia a zbawieniem była klimatyzacja. Postój w kolejce od godz. 11.00 - sobota.

Wyjazd około 9.00 w Niedzielę bez kolejek.

W tym roku myślę nad przeprawą z KRK na RAB, obawiam się jednak ilości wolnych miejsc na promie, a z tego co pamiętam nie ma wiele kursów.[/quot

To mój debiut choć jestem z Wami od dwóch lat-witam serdecznie.
Nam też w ostatnią sobotę czerwca 2008r tak wyszlo że od 11-16 staliśmy w największym upale w wielkim korku jeszcze nia mając świadomości jak długo i jak daleko.Promy kursowały dwa i zabieraly ok 50 aut Wpominamy ten epizod jako bardzo przykry,nagrzane góry bez grama cienia i wiatru conajmniej 60 st asfalt i bez możliwości ewakuacji.Wodę sprzedawał jakiś cwany Chorwat.Czasem mijały korek pojedyńcze samochody.Teraz wiem,że kiedyś może, co też mogę polecić innym,że jeżeli znajdziecie się w tym miejscu ,w takim korku to możecie zjechać na doł do miasteczka, wypić kawę i spokojnie tam kupić bilet na prom bez stania w gigantycznej kolejce.Teraz wiedząc o tym nie zastanawialibyśmy się ani chwili po długiej podroży,zmęczeniu i okrutnym goracu.Za bilet na prom za 4 osoby-dwoje dzieci już starszych plus samochód 21 euro.Teraz planując wyjazd omijam rezerwację od soboty.
fota
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fota » 08.06.2009 06:08

elzbietulak napisał(a):...Teraz wiem,że kiedyś może, co też mogę polecić innym,że jeżeli znajdziecie się w tym miejscu ,w takim korku to możecie zjechać na doł do miasteczka, wypić kawę i spokojnie tam kupić bilet na prom bez stania w gigantycznej kolejce.Teraz wiedząc o tym nie zastanawialibyśmy się ani chwili po długiej podroży,zmęczeniu i okrutnym goracu.Za bilet na prom za 4 osoby-dwoje dzieci już starszych plus samochód 21 euro.Teraz planując wyjazd omijam rezerwację od soboty.

Witaj :)
Możesz napisać dokładniej w którym miejscu można kupić bilet na prom bez kolejek i napić się tej polecanej kawki oczywiście ;)

Pozdrówka :)
krzych222
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzych222 » 08.06.2009 08:35

elzbietulak napisał(a): Za bilet na prom za 4 osoby-dwoje dzieci już starszych plus samochód 21 euro.Teraz planując wyjazd omijam rezerwację od soboty.

Lepiej płacić kunami - maja złodziejski przlicznik na Euro.

Popieram - unikanie soboty, ja w azaszłym roku byłem tam w niedzielę ok 9:00rano i było bez kolejki.

pzdr
Mazur
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mazur » 08.06.2009 19:07

Czytając relacje z przeprawy promowej przyznam, że się trochę boję.
Rano o 6 20 czerwca wyruszamy z Cieszyna. Myślę, że do 20 będziemy w Jablanac (droga 86). Obyśmy nie musieli nocować przed promem. Czy o tej porze będą kolejki?
Czy wg relacji "elzbietulak" można ominąć kolejkę?
Czy też można zostawić żonę z dziećmi w miasteczku, a w kolejce stanąć samemu.
Na google.maps nie ma dokładnej mapy dojazdu. Jakieś jednokierunkowe serpentyny. Proszę o wskazówki jak w miarę bezboleśnie przeżyć to "wąskie gardło" podróży.
Dzięki Bogu Mala Kapela już otwarta w obu kierunkach.
Pozdrawiam
canooe
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) canooe » 08.06.2009 22:22

Pod wieczór już kolejek nie powinno być - kwaterowanie w Hotelach jest od 14 i większość turystów na tą godzinę lub wcześniejsze melduje się już na RABIE.
Sioła
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sioła » 09.06.2009 07:25

Witam. wybieram się teraz pod koniec miesiąca do Lopar busem 8 osób, moje pytanie jest takie czy jest możliwość przeprawy do Lopar w Senji czy jednak muszę jechać do Jablanac. Jeżeli jest możliwość przeprawy w Senji jak wygląda to czasowo i cenowo? Z góry dzięki za pomoc
damian50000
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) damian50000 » 09.06.2009 10:54

Witam,

Pozwolę podpiąć się pod ten temat z pytaniem, na które poszukuję odpowiedzi w dziale "Alternatywne środki lokomocji" jednakże nie otrzymałem żadnej odpowiedzi do tej pory :( Wydaje mi się, że ten dział odwiedza większa ilość osób :)

Cytuję:
"Nigdzie nie znalazłem informacji na ten temat - jak wygląda sprawa transportu po wyspie Rab? Mianowicie chodzi mi o przejazd na trasie Lopar - Rab... Jeździ tam jakiś autobus? Może w 4 osoby bardziej opłaca się wziąć taxi? (jeśli wogóle tam jeżdżą :) ) Jakich cen można spodziewać się za taki przejazd? (taxi/bus)

W Lopar będę w pierwszej połowie sierpnia.

Z góry dzięki za odpowiedź!"

Po prostu płyniemy z Krk z Baśki promem do Lopar, a samochód zostanie w Baśce, ze względu na ceny zabrania samochodu na drugą wyspę... :(
elzbietulak
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) elzbietulak » 09.06.2009 12:06

fota napisał(a):
elzbietulak napisał(a):...Teraz wiem,że kiedyś może, co też mogę polecić innym,że jeżeli znajdziecie się w tym miejscu ,w takim korku to możecie zjechać na doł do miasteczka, wypić kawę i spokojnie tam kupić bilet na prom bez stania w gigantycznej kolejce.Teraz wiedząc o tym nie zastanawialibyśmy się ani chwili po długiej podroży,zmęczeniu i okrutnym goracu.Za bilet na prom za 4 osoby-dwoje dzieci już starszych plus samochód 21 euro.Teraz planując wyjazd omijam rezerwację od soboty.

Witaj :)
Możesz napisać dokładniej w którym miejscu można kupić bilet na prom bez kolejek i napić się tej polecanej kawki oczywiście ;)

Pozdrówka :)

Po prawie pięciu godzinach stania w korku gdy dobiliśmy na dół do przystani,gdzie w budce kupuje się bilety przed samiutkim już wjazdem na prom-widzieliśmy z boku obok cumujących łódeczek stoliki,ludzi chodzących z lodami tak wiec domniemam,że spokojnie można tam się napić kawy.Nie ma drogi powrotnej gdyż droga w dół jest jednokierunkowa.Obsługa musi wpuścić ludzi z "miasteczka "na prom.
Powiadam -jeśli jeszcze raz stać mielibyśmy w tym piekle to bez wahania zjazd w dół!Nie bardzo wiem jak wkleić zdjęcia,ale coś poczaruję i może się uda aby pokazać uwieczniony korek.
Acha po Rabie można się poruszać także autobusami,ale cen nie znam gdyż nie korzystaliśmy.
Pozdrawiam
fota
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fota » 09.06.2009 12:11

Dzięki za odpowiedź i czekamy na zdjęcia :)
marzycielka74
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) marzycielka74 » 11.06.2009 11:17

HEJ MAZUR!!
Ja też z rodzinką wybieram się 20-go ,tylko myślimy wyjechać gdzieś o 2-giej w nocy...i też oczywiście z Cieszyna...mieszkam 12km od tego miasta :D
..może sie gdzies tam zobaczymay...PODRAWIAM!!....
Mazur
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mazur » 11.06.2009 12:34

Dla nas Cieszyn to niestety tylko przystanek. Wyruszamy z Ełku (3 rodziny) po rozdaniu świadewctw. Jak nie będzie wielkich korków to będziemy w Cieszynie ok. 22. Nocleg i może uda się o 6 wyjechać w dalszą podróż. A na Rab ponad 800 km. Jak w Jablanac dojedziemy do 20 to będzie dobrze, jak później po zmroku to nie wiem czy załapiemy się na prom.
Mam pytanie do bywalców, czy za prom płacimy wg cennika 105 kun od tylko za samochód osobowy (wg cennika ze strony http://www.lopar.hr/hrv/trajektnelinije.html) , czy dodatkowo trzeba zapłacić po 15 kun od osoby.
Jeżeli będzie kolejka przed promem to postoję w samochodzie sam, a rodzina zwiedzi Jablanac.
Kwatery wynajęliśmy w starym Loparze niedaleko przystani promowej.

Pozdrowienia i szerokiej drogi.
piwo34
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) piwo34 » 15.06.2009 12:45

105 to samochód + kierowca. Pasażer po 15/osoba Dzieci do lat 7 za darmo
piwo34
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) piwo34 » 15.06.2009 12:53

dwie strony wcześniej jest link do cennika
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone