Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Prom na RAB

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 03.06.2008 12:23

Mirosławie,
z mierzeniem auta przez przewoźnika promowego nigdy się nie spotkałam.
A co do czekania, to ok, przyznam,że i mnie się zdarzyło... rekordowe 8 h (nawet z hakiem), kiedy jeszcze pracowałam jako pilot (zatem czas "startu wycieczki" nie zależał ode mnie). Niestet był to weekend (dokładnie sobota), który dodatkowo przypadał na przełomie lipca i sierpnia. Ale z zachowaniem wszystkich dobrych w/w tutaj rad nie powinno być źle.
Mamciu, przeprawy z przeczepą (czy kamperem) jak najbardziej; co do kosztów to jest to przeważnie plus jakieś 80-90 % ceny auta (czyli można policzyć mniej więcej 2x cenę auta)
Pozdrawiam
MTG
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) MTG » 03.06.2008 12:32

Ja będę się przeprawiał w poniedziałek do południa. Mam nadzieję że się nie załapię na weekendowy korek...
skarpetka
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) skarpetka » 30.06.2008 21:54

w Jablancu byliśmy w poniedziałek, 23.06, ok 8 rano, załapaliśmy się na pierwszy prom, który przybił do brzegu - w sumie ok 10min czekania.
wyjeżdżaliśmy w niedzielę, 29.06, ok 10:30 i był trochę większy ruch - popłynęliśmy drugim promem (ok 30min w kolejce, która wyglądała tak -> Obrazek )
pozdrawiam;)
canooe
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) canooe » 08.07.2008 09:11

A czy przeprawie promem konieczne jest posiadanie KUN czy można płacić kartą lub
EURO?
canooe
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) canooe » 11.07.2008 06:34

A co sądzicie o przeprawie promowej z KRK na RAB. Czy wato by było się w ten sposób przeprawić i jak wygląda sytuacja z kolejką na ten prom.
holiday
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) holiday » 11.07.2008 10:27

W 2006 wjezdżaliśmy na Rab 2 raz. Raz przyjechaliśmy w piatek przed południem, kolejeczka na jakieś pół godzinki, drugi raz w środe ok 21 wjechalismy z marszu, Natomiast przy wyjeździe w sobotę ok południa (rozpoczęcie wakacji w Polsce) ok 2 h stania, upał, koszmarnie ale jak sie przeprawiliśmy i zobaczyliśmy kolejeczkę na Rab to my bylismy szczęśliwi, że staliśmy zaledwie 2 h.
Moim zdaniem ważne jest pora dnia i tygodnia w jakiej sie przeprawiamy, ale mimo wszystko warto zwiedzić tą wyspę!
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 11.07.2008 12:26

canooe napisał(a):A co sądzicie o przeprawie promowej z KRK na RAB. Czy wato by było się w ten sposób przeprawić i jak wygląda sytuacja z kolejką na ten prom.

Płyniesz 1 h 15 min. Kolejek wielkich nie widziałem, cena około 2 razy większa niż Jablanac czyli coś powyżej 200 kuna o ile dobrze pamiętam.
APIMA
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) APIMA » 11.07.2008 13:06

Uwaga na prom Krk - Rab byłem na Rabie w drugiej połowie czerwca i przystań promowa w Loparze była w przebudowie, promy nie pływały a jeden z robotników powiedział że roboty potrwają jeszcze miesiąc więc radzę uważać. Ja w sobotę 14.06. stałem 1,5h
leopantera
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) leopantera » 19.07.2008 19:01

APIMA napisał(a):Uwaga na prom Krk - Rab byłem na Rabie w drugiej połowie czerwca i przystań promowa w Loparze była w przebudowie, promy nie pływały a jeden z robotników powiedział że roboty potrwają jeszcze miesiąc więc radzę uważać. Ja w sobotę 14.06. stałem 1,5h

Potwierdzam
W Loparze brak nabrzeża, z Baśka nie da rady do Loparu.

Płacić można w EURO i ich walutą, co do kart nie sprawdzałem ale i terminalu na to nie zauważyłem
..Asia..
Globtroter
Promem na RAB

Nieprzeczytany postnapisał(a) ..Asia.. » 31.05.2009 17:16

Witajcie

Mam zamiar jechać do miejscowości Kampor na RAB. Będziemy tam w czwartek.

Czy beda duze kolejki na prom? Jak wyglada cena za duze auto i 4 osoby (2 dzieci małych) - auto Opel Zafira?

Czy dobrze robię jadac na prom w Jablanac?
Miłosz_S
Cromaniak
Re: Promem na RAB

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miłosz_S » 31.05.2009 17:54

..Asia.. napisał(a):Czy dobrze robię jadac na prom w Jablanac?

Tak, promy na Rab odpływają z Jablanac.

Co do czwartku to uważam że nie będziesz stał w kolejce na prom.
Generalnie soboty i niedziele są bardziej ruchliwe, najgorzej jest w lipcu i sierpniu.
Prom na Rab w 2008: 120 kun, (płaci się tylko za samochód i 1 osobę dorosłą, dzieci i kierowca gratis)
..Asia..
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ..Asia.. » 31.05.2009 17:59

dzięki za szybką odpowiedź :)
canooe
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) canooe » 31.05.2009 22:34

Ja w sierpniu 2008 roku w kolejce na RAB spędziłem 4 godzinki - tragedia po 18 godzinach jazdy. Upał nie do zniesienia a zbawieniem była klimatyzacja. Postój w kolejce od godz. 11.00 - sobota.

Wyjazd około 9.00 w Niedzielę bez kolejek.

W tym roku myślę nad przeprawą z KRK na RAB, obawiam się jednak ilości wolnych miejsc na promie, a z tego co pamiętam nie ma wiele kursów.
piwo34
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) piwo34 » 01.06.2009 12:31

Planuję przeprawę promową na Rab z Jablanac w niedzielę 21 czerwca. Pytanko o której godzinie najkrócej się czeka w niedziele? Będę miał trasę do przejechania z Węgier (pon 400 km). Kwatera w Cro od 12 godz.
Pozdrawiam
marzycielka74
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) marzycielka74 » 05.06.2009 10:50

Hej !!
Czy orientuje się ktoś jakie są aktualne ceny biletów na prom....
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone