Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

prom na korcule

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
bogdan63
Croentuzjasta
prom na korcule

Nieprzeczytany postnapisał(a) bogdan63 » 12.03.2007 18:28

witam i pozdrawiam,
pytanko mam o prom na korcule, w sobotę, druga połowa sierpnia prawdopodobnie 18 sierpień - jaka kolejka samochodów do przeprawy , długo trzeba będzie czekac , czy raczej zdecydować sie na wcześnie rano czy to nie jest problemem ???
Jacunio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacunio » 12.03.2007 18:46

To niestety JEST problem.
Kiedy byłem w Orebicu wiele razy widziałem naprawdę długie kolejki samochodów do przeprawy... :(

PozdraV
J.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 12.03.2007 19:10

No cóż, trzeba stanąć w kolejce jakieś 90 min wcześniej, czasem nawet i wcześniej (wiadomo, im wcześniej, tym lepiej). To dość "gęsty" okres. Wszystko zalezy od tego, jak się trafi.
Czasem Jadrolinija puszcza jednak jakieś dodatkowe promy, których nie ma w rozkładzie rejsów....Ale nie mozna liczyc na to jak na pewnik, bo można się zwyczajnie przeliczyć.

W maju powinien juz byc dostepny "red plovidbe" na okres letni; dobrze jest sobie sparwdzic, ile w ogóle promów dziennie tam płynie, to nie bez znaczenia. Z tego co pamietam na Korčulę płyną 2, góra 3 promy dziennie. A wiadomo, im mniej rejsów, tym więcej oczekujących na przeprawę...

Ale nie będzie aż tak źle, głowa do góry.

pozdrawiam z sąsiedniego względem Korčuli Hvaru :D
Hunter
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hunter » 14.03.2007 17:41

W ubiegłym roku byłem na Korculi na przełomie czerwca i lipca. Na wyspe płynąłem z Orebica. Prosto z trasy wjechałem na przystań, kupiłem bilet i po 10 min. byłem na promie. Kolejka była niewielka i wszyscy się pomieścili (to było w sobotę rejs o godz. 13.30) Promy na tej trasie kursują co pół godziny. Za samochód 58 Kn osoba dorosła 12 Kn. Rozkład jest na stronie http://www.medplov.hr/
Wszystko byłoby w porządku gdyby nie ta męcząca podróż ze Splitu do Orebica przez Ston. Tą trasę (ok.240km.) pokonałem w 5,5h. Postanowiłem w drodze powrotnej nie jechać tą drogą. Zaraz po przyjeździe do Korculi kupiłem w biurze Jadrolinii bilet na rejs powrotny z Korculi bezpośrednio do Splitu. Za samochód 349Kn osoba dorosła 92Kn. Ten bilet to jednocześnie rezerwacja. Po dwóch tygodniach w sobotę przed godz.13 wjechałem na prom LIBURNIJA i po czterech godzinach zjechałem w Splicie. Nie byłem zmęczony a ponadto zaoszczędziłem czas i paliwo. Nie wiem czy można dokonać rezerwacji na rejsy Jadrolinji z Polski. Rozkład rejsów i cennik na stronach http://www.jadrolinija.hr/
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 14.03.2007 20:35

Oj, ja pisałam o promie ze Splitu...A rzeczywiście z Orebića to zupełnie inna postać rzeczy...Tam te promy często pływają. Nie załapiesz się na jeden, nie ma tragedii, popłyniesz następnym.
Co do rezerwacji, to nie ma mowy. Jadrolinija nie przyjmuje rezerwacji na tego typu rejsy (jest tylko kilka wyjątkowych pod tym względem tras http://www.jadrolinija.hr/default.aspx?dpid=1635 ).
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 15.03.2007 10:21

Jeszcze jest prom z Drvenika na Korculę
( Drvenik - Domince ) :D
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 15.03.2007 11:13

Tak naprawdę to wszystko zależy, w jakie miejsce na Korčuli się wybierasz. ??
Jadranska Magistrala w sierpniowy weekend rzeczywiście może wykończyć... Rejs ze Splitu ma tę wadę, że jest ich mało w ciągu dnia (to przy okazji zwiększa możliwość "tłoku" i ryzyko "niezałapania się") i oczywiście kosztują znacznie więcej.
Ale z drugiej strony jazda na Pelješac do Orebića to też kawałek drogi, a paliwo kosztuje (zwłaszcza kiedy stoji się w gigantycznych korkach...sam Omiš w sezonie potrafi doprowadzić do rozpaczy)....
Także wszystko zależy, gdzie na Korčuli zamierzasz wypoczywać. Jeśli od strony Vela Luki, to płynąc z Pelješca, musisz przejechac jeszcze całą wyspę. Jesli gdzies od strony miasta Korčula, to z kolei rejs ze Splitu nie ma sensu, bo wyładujesz się w Vela Luce i znowu kawał drogi przez wyspę.
Pozdrówki
Ewa Zuber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ewa Zuber » 19.03.2007 21:26

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Tak naprawdę to wszystko zależy, w jakie miejsce na Korčuli się wybierasz. ??
i ma dużą rację w tym co pisze!!!
Ewa Zuber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ewa Zuber » 19.03.2007 21:29

Hunter napisał(a):Nie wiem czy można dokonać rezerwacji na rejsy Jadrolinji z Polski. Rozkład rejsów i cennik na stronach http://www.jadrolinija.hr/

Do niedawna można było dokonać rezerwacji poprzez polskie biuro podróży CROATIA mieszczące się w Rybniku, ale tylko na rejsy dalekobieżne.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 19.03.2007 21:33

My zrezygnowaliśmy z przeprawy na Korculę samochodem, nie tylko ze względu na cenę, ale i na czas oczekiwania na prom. Samochód zostawiliśmy na parkingu za 5 kun/h i popłynęliśmy sami ;). 12 kun od osoby dorosłej, dzieci do lat 6 za darmochę :D. Byliśmy tam przy brzydkiej pogodzie.

Pozdrav :papa:
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 19.03.2007 21:44

Ponieważ, jeżdze na Korcule kilka lat pozwolę sobie zabrać głos.
Jazda promem ze splitu (myśle o samochodzie), jest dość droga, promy są 2 w sezonie. My jeżdzimy z Dvernika i to jest optymalny wariant, jeden prom, bez kolejek. Może dlatego że nie ma go na rozpisce Jardolinii. Diabli wiedzą dlaczego.
Dla chętnych link:

http://www.korculanet.net/grad/pitanja/q13.htm
kurpis
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kurpis » 14.04.2007 19:17

Czy ktoś mógłby mi powiedzieć, czy wjeżdżając do Splitu od strony Zagrzebia jest jakiś problem z odnalezieniem drogi na prom płunącu na Korculę? Czy są jakieś oznaczenia ?
Z góry dziękuję :D
Hunter
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hunter » 14.04.2007 20:12

Nie ma żadnego problemu. Przed miastem jadąc od zjazdu autostradowego Dugopolje jest takie wielkie rondo, za rondem są dwie jezdnie w kierunku na Dubrownik. Trzymaj się tej prawej i wypatruj drogowskazu "LUKA" czyli port. Dokładnie można to obejżeć i prześledzić z góry na.

http://maps.google.com/
Wpisz tylko Split i przejdź na tryb "satellite". Kilka razy to prześledzisz a w drodze poczujesz się jakbyś już tu kiedyś był.
velo_12
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) velo_12 » 15.04.2007 12:00

Przy wjeździe do centrum Splitu kieruj się żółtymi drogowskazami z logiem promu i napisem trajekt/car ferry. Nie ma problemu z dojazdem :)

Powrót do Chorwackie ABC

prom na korcule
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone