anubis2423 napisał(a):Witam mam pytanie a czy z trogiru idzie dostać sie na Hvar?chodzi o statek wycieczkowy lub prom auto można zawsze zostawić .
jurekk napisał(a):Przewodnik Pascala; Vela Luka-komunikacja:
"Prom Kursują tędy promy relacji Split-Hvar-Vela Luka-Ubli na Lastovie
/w sezonie 1-2 dziennie/. Warto pamiętać, że na Hvarze nie można wyładować samochodu. Na tej samej trasie pływa też katamaran /w sezonie raz dziennie/. Biuro Jadroliniji jest blisko przystani /tel.fax-020 812015/ "
bobemce napisał(a):...warto wspomnieć o tym, że często ostatni prom na wyspę wcale nie jest ostatnim. Chodzi mianowicie o to, że jeśli jest zapotrzebowanie, to dokładany jest jeszcze jeden "ostatni" kurs.
kapitan_statku napisał(a):Planuję właśnie swoją wyprawę na przyszłe wakacje i zastanawaim się, czy jest jakieś połączenie promowe pomiędzy wyspą Korcula a Hvar?
Np. Vela Luka- Hvar
Na stronie Jadrolinij nie znalazłem (albo zwyczajnie widzę )
Wybaczcie za odgrzanie kotleta
Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):kapitan_statku napisał(a):Planuję właśnie swoją wyprawę na przyszłe wakacje i zastanawaim się, czy jest jakieś połączenie promowe pomiędzy wyspą Korcula a Hvar?
Np. Vela Luka- Hvar
Na stronie Jadrolinij nie znalazłem (albo zwyczajnie widzę )
Wybaczcie za odgrzanie kotleta
Na przewodniku Pascala bym nie polegała, ponieważ linie promowe czasem ulegają zmianom... Obawiam się, że już od zeszlego roku prom pływający na trasie Split - Ubli (z przystankiem v Vela Luce), w Hvarze już się nie zatrzymuje...(o ile się nie mylę). Pozostał tylko katamaran.
A dlaczego musi być bezpośrednie?
Zmiana miejsca pobytu wakacyjnego?
Port w m.Hvar to obok Jelsy ten, w którym wsiadają i wysiadają tylko i wyłącznie piesi pażarerowie. Nawet ze Splitu zmotorywowani płyna tylko i wyłącznie do St.Gradu i do m. Hvar dojeżdżają.
Sprawa jest prosta jedziesz na ląd (płyniesz Korčula - Drvenik) potem z Drvenika płyniesz do Sućurja i jedziesz do Hvaru (czy innej miejscowości). To jeśli mówimy o "przenosinach" na drugą część pobytu.. Chyba, że mówimy o jednodniowej wycieczce? Wtedy inna bajka...
Pozdrawiam
Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Hm.. 3 dni, by zobaczyc Korčulę i Hvar (oba miasta to i może, ale nie wyspy)... moje zdanie: odpuść, więcej się najeździsz i umęczysz niż zobaczysz. Ludzie w lecie spędzają na wyspie 2 tygodnie i nie wiedzą wyspy...Objazdówka jest dobra na wiosnę...Ale też trzeba to dobrze zaplanować (wszystkie zobaczyć sięanie da, a i nie ma wtedy mowy o odpoczynku; "zwiedzanie" też wtedy baaardzo pobieżne).
To, że jedna wyspa sąsiaduje z drugą, to nie znaczy, że jest między nimi świetna komunikacja. Nie ma, bo nie ma takiej potrzeby. Mieszkańcy wysp nie mają potrzeby przemieszczania się pomiędzy wyspami; muszą miec tylko dobre w miarę możliwości połączenie z lądem...
Pozdrawiam
krzemian napisał(a): W 2012 roku na poczatku lipca płynąłem z Drvenika na Hvar.
Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Hm.. 3 dni, by zobaczyc Korčulę i Hvar (oba miasta to i może, ale nie wyspy)... moje zdanie: odpuść, więcej się najeździsz i umęczysz niż zobaczysz. Ludzie w lecie spędzają na wyspie 2 tygodnie i nie wiedzą wyspy...
andriu.polak napisał(a):Witam. Fakt. Będę siódmy raz na Hvarze, a jeszcze wielu rzeczy nie widziałem. Pozostały mi m.in ruiny osad iliryjskich (wiem, że to tylko kamienie). Kilka jest trudno dostępnych. Swoją drogą, to może znajdzie się info jak dojść do tych nad Starim Gradem - Cyklopowe Mury (okolice Purkin Kuk i dalej? Co roku jest na Hvarze tyle miejsc, w których powtórnie chcę pobyć. Magia.
Powrót do Alternatywne środki lokomocji