Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

prom Mali Losinj-Zadar

Nie każdy musi podróżować swoim samochodem. Autokar, pociąg, samolot ... możliwości jest wiele. W tym dziale także tematyka promów.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
annarozmus
Autostopowicz
prom Mali Losinj-Zadar

Nieprzeczytany postnapisał(a) annarozmus » 07.03.2008 14:22

Witam, to mój pierwszy post na tym forum, bo w tym roku w lipcu wybieram na małe tour de Croatia-małe bo zamierzam nocować w trzech miejscach Chorwacji-jednym z nich jest właśnie wyspa Losinj. Zlazłam gdzieś, że jest możliwość przepłynięcia z wyspy do Zadaru-czy ktoś może mi udzielić więcej informacji na ten temat. Ceny, terminy odpływu promu.
mam również pytanie odnośnie kwater na tej wyspie-chcemy tam zostać tylko 3 dni-czy nie będzie problemu ze znalezieniem kwatery dla 5 osób w połowie lipca-jedziemy w ciemno! proszę o pomoc :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.03.2008 14:42

annarozmus napisał(a):.... Zlazłam gdzieś, że jest możliwość przepłynięcia z wyspy do Zadaru-czy ktoś może mi udzielić więcej informacji na ten temat. Ceny, terminy odpływu promu.....

Info o połączeniach promowych jak i o cenach znajdziesz na www.jadrolinija.hr
annarozmus napisał(a):...... pytanie odnośnie kwater na tej wyspie-chcemy tam zostać tylko 3 dni-....

miejscowi niezbyt chętnie wynajmują lokale na tak krótki czas ale jakby coś wam się trafiło to musicie się liczyć z ceną minimum 30 % wyższą od stosowanych w danym rejonie - taki mają sposób na rekompensowanie sobie kosztów tak krótkiego pobytu
annarozmus napisał(a):...... nie będzie problemu ze znalezieniem kwatery dla 5 osób w połowie lipca-jedziemy w ciemno!....

odpowiedź na to pytanie znajdziesz w dyskuscji na ten temat w dziale FAQ
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 07.03.2008 15:29

leopantera
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) leopantera » 07.03.2008 19:07

annarozmus ...
jest tylko jeden problem tam promy kursują ale nie wyładujesz autka - po prostu nie ma tam takiego nabrzeża, że zjedziesz sama, a dźwigami nie zauważyłem by wyładowywali.
A tak po za tym co całkiem fajna wyspa.
O ile nasza zasada "nigdy nie w to samo miejsce" to tam zamierzam powrócić...
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 07.03.2008 19:24

Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 07.03.2008 20:56

Knicz Mirosław napisał(a):annarozmus ...
jest tylko jeden problem tam promy kursują ale nie wyładujesz autka - po prostu nie ma tam takiego nabrzeża, że zjedziesz sama, a dźwigami nie zauważyłem by wyładowywali.
A tak po za tym co całkiem fajna wyspa.
O ile nasza zasada "nigdy nie w to samo miejsce" to tam zamierzam powrócić...

Coś chyba nie tak Mirosławie z tymi promami , przecież w cennikach jest
"jak byk" opłata za samochód :lol:

A na zdjęciach widać prom przy nadbrzeżu w Mali Losinj

Obrazek

Obrazek
leopantera
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) leopantera » 08.03.2008 20:50

Januszu napisałem co sam widziałem, że jak prom był cumowany do nabrzeża to ni jak było zjechać autem przez burtę, której wysokość mieściła się z dobrych kilka metrów nad nabrzeżem, a dźwig też nic nigdy nie wyładowywał.
Prom nigdy (podczas moich pobytów w porcie) nie cumował rufą bądź dziobem, a tylko burtą stąd moje info, że nie ma możliwości wyładowania autka. A autka na promie owszem były ....
Jeżeli się mylę to proszę o żółtą kartkę. :oops:
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 08.03.2008 21:45

Na zdjeciach to legendarny prom "Marina"-data budowy 1938 rok. 8O

pozdrawiam
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 09.03.2008 01:40

:oops: Jeśli faktycznie w Mali Losinj nie można wjechać autem na prom , to widocznie nie można polegać na informacjach zawartych na stronie "Jadroliniji" i "chorwackie.pl" :?: :evil:
caipirinha
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) caipirinha » 12.03.2008 15:26

Witam wszystkich serdecznie,

Postanowiłam napisać pare słów w temacie.
Losinj odwiedzam od lat, z tego co pamietam to kilka lat temu przypływały tam promy samochodw nawet z Włoch, jednak w zeszłym roku juz tego niezauważyłam, potwierdza to ta strona:

http://www.travel-design.com/croatia/croatia-by-boat/

Jeśli chodzi o port, to dodam że jego część przy samej stoczni remontowej jest przygotowana na to by dobijały do niej duze promy samochodowe , ale jest to ta część portu do której turysci nie spaceruja.

Natomiast odnosnie kwater, krótkiego terminu, i jazdy "w Ciemno" na te wyspę to chyba odradzam, ja dla pewnosci robię rezerwację z duzym wyprzedzeniem, na ten rok zrobiłam juz w styczniu :)

Pozdrawiam,
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 16.03.2008 00:38

Koleżanka Caipirinha jest bardzo operatywna osobą. Ciekawe czy jest stanu wolnego czy zajęta. To tak nawiasem mówiąc.

Nie byłem w tym regionie więc się nie wypowiadam, a koleżance zyczę powodzenia.
leopantera
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) leopantera » 16.03.2008 13:32

caipirinha proszę Cię o wyjaśnienie czy widziałaś/eś jak z promu zjeżdżają autka w porcie Mali Losin.
Orientuję się gdzie jest stocznia remontowa w tym porcie, a przynajmniej kojarzę, że było to w kierunku mostu obrotowego (przynajmniej wydaje mi się, ze tamtędy możnaby tam dojść). Faktycznie mało kto tam zachodzi. Ja widziałem nabrzeże do jakich dobijają promy by załadować/wyładować autka (było to na końcu nabrzeża skąd odpływają stateczki wycieczkowe m.in. Kristofor), ale podczas moich pobytów prom nigdy nie cumował tak by było to możliwe (zawsze cumował burtą).
Z uwagi na Twoją znajomośc wyspy proszę o rozstrzygnięcie tej kwesti, jak i podanie jak można dojechać do plaż na półwyspie KURILA gdzie leży "biała plaża" dostępna na piechotę w miejscowści Liski. Interesuje mnie droga zaznaczona do latarni. Jakoś nie trafiłem (same PRIVAT) i trzeba było zawracać.
A namiar na app też poproszę na adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl bo zamierzam tam jeszcze wrócić
caipirinha
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) caipirinha » 18.03.2008 12:21

Witam ponownie,

Google Earth - i wszytko bedzie jasne :)

Odpal ten programik, Mali jest tam świetnie sfotografowane, fakt że nie są to super aktualne fotki ale widać wszytko co trzeba :)

Widać rewelacyjnie miejsce w porcie przystosowane do przyjmowania promów samochodowych :

Obrazek

( na tej fotce akurat stoją tam jakies małe łódeczki :))

A do miejsca tego trafiłam przez przypadek, akurat jak jakis pom przybijał. (obok jest parking na którym czekają na właścicieli odholowane samochody :( )

A jak dojechac do plaż o które pytasz?? Powiem szczerze ze choć na Losnji byłam juz 4 razy to do miejscowości Liski nie dotarłam :oops:

Ja spedzałam dużo czasu na dzikich plażach za lotniskiem , a mój sposób na dotarcie tam był taki - wydruk w dużym przybliżeniu zdjęć wyspy z googla :) i w zalezności od wybranej drogi samochód lub skuter :)

Pozdrawiam,

PS. Już nie mogę doczekać sie lipcowego wieczoru w porcie w Mali ze szklaneczka Caipirinhy w ręku :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 18.03.2008 12:43

caipirinha napisał(a):PS. Już nie mogę doczekać sie lipcowego wieczoru w porcie w Mali ze szklaneczka Caipirinhy w ręku :D

Z promem już wszystko jasne :lol:

Ale "nick = drink" - to trzeba wyjaśnić :wink: :papa:
Pakula
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pakula » 06.07.2020 22:41

Czyli jak to jest z tym promem,można płynąć z Losinj do Zadaru?
Następna strona

Powrót do Alternatywne środki lokomocji

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies