Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Prom i pobyt na wyspie Mljet

Nie każdy musi podróżować swoim samochodem. Autokar, pociąg, samolot ... możliwości jest wiele. W tym dziale także tematyka promów.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wrobel
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) wrobel » 29.04.2003 13:58

Witam,

Skusił mnie Dubrownik i dodatkowo wyspy. Zabukowałem miejsca na wyspie Mljet od połowy lipca.

- Czy pływa tam coś jeszcze oprócz Jadrolini? Przeraża mnie trochę perspektywa 2 promów dziennie w sezonie turystycznym.
- Czy ktoś może podzielić się uwagami z pobytu na tej mam nadzieję sympatycznej wyspie?

Dzięki :?
Korala
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Korala » 30.05.2003 19:58

Byłem na Mljecie, ale pływałem jachtem i nie korzystałem z promów. Więc moje informacje nie będą precyzyjne.

Napewno oprócz promów dopływają tam liczne stateczki wycieczkowe i chyba można się nimi zabrać na okoliczne wyspy np. Korčulę, Hvar czy też na półwysep Peljesac. Piszę chyba, bo raczej są nastawieni na dowożenie turystów na Mljet niż odwrotnie. No i małe stateczki nie wożą aut.
Mljet jest piękny, chyba najbardziej zielony z Chorwackich wysp, ale położony troche na uboczu.
Słyszałem od kilku osób, że spędzali wakacje na Mljecie i nikt nie narzekał. Jest to szczególnie popularne miejsce urlopowe tubylców.
Do zwiedzania wyspy fajny byłby też rower, nie pamiętam czy można je tam pożyczyć.
Nie piszesz gdzie będziesz więc trudno dokładnie cos dokładniej powiedzieć.
Info można znaleźć np. tu
http://www.np-mljet.hr/
tu:
http://www.kroatien-ferien.com/english/ ... t_i_02.htm
i tu
http://www.kroatien-ferien.com/english/ ... 2_i_02.htm
van
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) van » 26.06.2003 10:30

[quote="Korala"]Byłem na Mljecie...
Właśnie czy widziałeś jakieśs pola nam. czy możsesz sie podzielić wrażeniami , w tym roku planuję sie właśnie tam udać zastawić auto na lądzie i rowerami wzdłuż wyspy. Dzzięęki z góry!
VAN
szon
Odkrywca
Promy

Nieprzeczytany postnapisał(a) szon » 29.06.2003 16:21

Co do promów na Mljet to ostatnio w czwartek (26.06) nie kursował bo się zepsuł. Ostatnio to podobno norma. Dlatego mimo chęci nie byłem. Z Trstenika do Polace wypływa o 8.30 i 18.15. W drugą stronę o 6.30 i 16.30. Ceny to: 35Hrk za osobę i 130Hrk za samochód. Pozdrawiam
JoeF
Cromaniak
Re: Promy

Nieprzeczytany postnapisał(a) JoeF » 07.05.2005 16:40

szon napisał(a):Co do promów na Mljet to ostatnio w czwartek (26.06) nie kursował bo się zepsuł. Ostatnio to podobno norma. Dlatego mimo chęci nie byłem. Z Trstenika do Polace wypływa o 8.30 i 18.15. W drugą stronę o 6.30 i 16.30. Ceny to: 35Hrk za osobę i 130Hrk za samochód. Pozdrawiam

Wiem, że odgrzewam bardzo stary wątek :wink:

Szon od prawie roku nic nie pisał na forum ale może przed nowym sezonem znowu tu zajrzy...

W związku z planowaniem innego wariantu pobytu na rok 2005 zastanawiam się nad zamianą Lastova na Mljet. Niestety jak na razie przy porównywaniu kosztów (a to miałby być jeden z powodów zamiany), ceny promów jadrolinii na trasie Dubrovnik - Sobra tam i z powrotem są niewiele niższe niż planowana przeze mnie trasa Split - Ubli a powrót Ubli - Vela Luka ... Domince - Orebic :(

I teraz pytanie do Szona lub kogokolwiek orientującego się w tej sprawie:

Czy z Trstenika do Polace pływa prom, który zabiera na pokład samochody i czy gdzieś można znaleźć namiar na tego przewoźnika ?

Pozdrawiam
Józek
JoeF
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) JoeF » 07.05.2005 17:02

JoeF napisał(a):Czy z Trstenika do Polace pływa prom, który zabiera na pokład samochody i czy gdzieś można znaleźć namiar na tego przewoźnika ?

Temat nadal aktualny ale znalazłem coś takiego:

http://www.sem-marina.hr/eng/brodovi/prikaz.asp?odlinija=Trstenik%20(Peljesac)&doLinija=Polace%20(Mljet)
(nie wiem czemu nie działają "nawiasy" url i /url ale to co pomiędzy nawiasami [].... [] można wkleić do przeglądarki)

Jeszcze nie wiem, czy te informacje się przydadzą... ale wysłałem maila do konkurencyjnego dla Jadrolinii przewoźnika SEM Marina z zapytaniem o ceny i możliwość rezerwacji biletów (rezerwacji nie ma w Jadrolinii). Z tego, co wyczytałem wynika, że ich promy pływają tylko w sezonie i akurat od 10 lipca (tak planowaliśmy przyjazd do cro) są codziennie aż trzy kursy :)
JoeF
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) JoeF » 07.05.2005 19:09

JoeF napisał(a):ale wysłałem maila do konkurencyjnego dla Jadrolinii przewoźnika SEM Marina z zapytaniem o ceny i możliwość rezerwacji biletów (rezerwacji nie ma w Jadrolinii).

Wysyłając zapytanie na adres adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl w ciągu 15 minut :) otrzymałem odpowiedź:

ferry line from Peljesac to Mljet (Trstenik on Peljesac to Polace on Mljet):

POLAČE - TRSTENIK - POLAČE

Every day 15.06.2005-09.07.2005.
POLAČE-TRSTENIK 06:30 17:30
TRSTENIK-POLAČE 08:30 19:30

Every day 10.07.2005-28.08.2005.
POLAČE-TRSTENIK 06:30 12:30 17:30
TRSTENIK-POLAČE 08:30 14:30 19:30

Every day 29.08.2005-15.09.2005.
POLAČE-TRSTENIK 06:30 15:30
TRSTENIK-POLAČE 08:30 17:30

PRICE LIST
1. Passenger 40,00 kn
2. Car 145,00 kn

1. Camping car 225,00 kn
2. Bus to 30 places 780,00 kn
3. Bus > 30 places 1.150,00 kn
4. Motorbike 80,00 kn

(the price is in kn (kuna): 1,00 EUR = 7,50 kn)
There is no reservation for this ferry line - you should come and buy the ticket on the day of departure.
Most crowded is on the weekends.

Pozdrawiam
Józek
AniaJ.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AniaJ. » 09.05.2005 07:54

Hmmmm... Patrzac na "rozklad jazdy" promow wycieczka z polwyspu na Mliet jest do zrealizowania w ciagu jednego dnia. Mozna wyplynac z Trstenika o 8.30, a wracac promem o 17.30. Pod warunkiem, ze beda miejsca;)
Tylko cena... 145 kun + 40 kun x 3 osoby...Rozumiem, ze cena podana przez przewoznika to cena w jedna strone, wiec robi sie z tego spora kwota. A do tego przeciez trzeba doliczyc wstep do parku...
Chyba jednak zdecydowanie lepiej byloby spedzic na Mljecie kilka dni. A i czasu wtedy wiecej na delektowanie sie ta podobna piekna wyspa :roll:
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 09.05.2005 07:59

Ja liczę na to, że z Trstenika pływają również łodzie wycieczkowe .... i będą tańsze. Myślę, że taka jednodniowa wycieczka bez autka to fajna sprawa.
AniaJ.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AniaJ. » 09.05.2005 08:14

Tez o tym pomyslalam. W sumie samochod na czas zwiedzania PN Mljet jest zbyteczny. Podobno mozna tam wypozyczyc rowery i nimi przemieszczac sie po parku. Wtedy jest szansa troche wiecej zobaczyc, niz na pieszo. Ktos mi o tym opowiadal, ale nie moge odgrzebac w pamieci kto i ile to kosztowalo...

Widze, ze nasze plany wakacyjne sa zblizone:) Ja planuje tydzien na Hvarze i tydzien na polwyspie. No, chyba ze na Hvarze spodoba mi sie tak bardzo, ze juz tam zostaniemy:) A z Twoich postow wynika, ze moze tak sie zdarzyc...

Pozdrowienia:)
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 09.05.2005 08:24

Jeśli na pierwszy tydzień wybrałaś Hvar to moze się tak zdarzyć, że już tam zostaniesz :lol: :mrgreen:

Ja się zawsze tego obawiam hehehehe. Moje plany są takie: tydzień Korcula, tydzień Peljesac ..... czas pokarze co z tego wyjdzie :lol:
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 09.05.2005 08:28

A jeszcze co do Parku na Mljecie.
Tak sobie myślę, że jesli będą z Trstenika pływać łodzie wycieczkowe, to zapewne będzie to jakoś czasowo określone. Oby tylko ceny nie powaliły mnie z nóg.

http://www.np-mljet.hr/about%20national%20park.html

Samo wejście do PN to 90 kun.
AniaJ.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AniaJ. » 09.05.2005 08:47

Wiem, wiem. 90 kun to niemalo. Ale w Chorwacji w ogole wstep do parkow kosztuje sporo. Ci, ktorzy byli wiedza o tym, ale wiedza tez, ze warto zaplacic zeby zobaczyc te wszystkie cuda :wink:
figa
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) figa » 03.07.2006 18:20

Mozecie podac jakies ciekawe niezbyt zatloczone miejsca w okolicach Dubrownika - na plazowanie plywanie i rozbicie sie namiotem - wyspa lub lad.
prosze o pomoc
hania731
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) hania731 » 03.07.2006 20:21

Czy był już ktoś może w tym roku i wie,czy promy z Prapotna płyną już na Mljet?
Czy tylko z Trstenika mozna sie tam dostac?
Następna strona

Powrót do Alternatywne środki lokomocji

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone