Nie trzeba. Podjeżdżasz, czekasz w kolejce (albo i nie czekasz), przepływasz.Piast napisał(a):Witam ,czy trzeba wcześniej rezerwować bilet na hvar (drvenik-sucuraj) samochodem w lipcu ?
mariush_foto napisał(a):Nie trzeba. Podjeżdżasz, czekasz w kolejce (albo i nie czekasz), przepływasz.Piast napisał(a):Witam ,czy trzeba wcześniej rezerwować bilet na hvar (drvenik-sucuraj) samochodem w lipcu ?
Ale z Drvenika nie opłaca się płynąć (sam płynąłem - to wiem ) - lepiej ze Splitu - szybciej, wygodniej, a koszty podobne.
BPKD napisał(a):mariush_foto napisał(a):Nie trzeba. Podjeżdżasz, czekasz w kolejce (albo i nie czekasz), przepływasz.Piast napisał(a):Witam ,czy trzeba wcześniej rezerwować bilet na hvar (drvenik-sucuraj) samochodem w lipcu ?
Ale z Drvenika nie opłaca się płynąć (sam płynąłem - to wiem ) - lepiej ze Splitu - szybciej, wygodniej, a koszty podobne.
Ja również płynąłem zarówno z Drvenika jak i ze Splitu i wcale tak do końca nie jest, że koszty są podobne. Prom ze Splitu dla rodziny 2+1 kosztuje 412 kun, a z Drvenika tylko 134. Czas potrzebny do pokonania trasy Split - Drvenik - Sucuraj - Ivan Dolac to około 3 godzin, z tego promem około 30 minut. A trasa Split - Stari Grad - Ivan Dolac to około 2,5 godzin z tego na promie 2 godziny. Do tego trzeba doliczyć co najmniej przybycie do portu godzinę wcześniej aby załapać się na prom Split - Stari Grad. Komfort na promie do Splitu może jest większy ale wrażenia z jazdy z Sucuraj w głąb wyspy Hvar niezapomniane. Jeżeli dysponujesz wolnym czasem i przy okazji zaoszczędzić na smaczną grillowaną rybkę to wybierz prom Drvenik - Sucuraj. Pozdrawiam
mariush_foto napisał(a):Tyle tylko, że na trasie Sucuraj-Jelsa jest średnio ciekawie (a jedzie się strasznie długo), szczególnie jeśli ma się w perspektywie zaglądnięcie na południowa stronę wyspy. Jeśli do ceny promu doda się opłatę za autostradę od Splitu na południe, paliwo, czas jazdy (ok. 1,5 godziny - jeśli ruch na magistrali na Makarskiej jest płynny) - jazda przez Drvenik przestaje być sensowna. No ale to moja opinia tylko
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi