Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Prom Drvenik - Sucuraj (Hvar)

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
PavveL
Croentuzjasta
Re: Prom Drvenik - sucuraj (hvar)

Nieprzeczytany postnapisał(a) PavveL » 02.07.2015 18:51

Nie ma rezerwacji biletów na lokalne promy. Ustawiasz się w kolejce i czekasz. Nie wiem jak z Drvenika, ze Splitu gdy jesteś godzinę przed planowanym wypłynięciem to zmieścisz się na najbliższy prom (ja się załapywałem).

ps.
W najbliższą sobotę też będę na promie na Hvar. A może przez Drvenik?
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 02.07.2015 19:17

PavveL napisał(a):Nie ma rezerwacji biletów na lokalne promy.

Od niedawna już jest.
http://www.jadrolinija.hr/en/ferry-croatia
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.07.2015 21:27

I to jest dobra wiadomość. Ale jest też informacja, że nie ma gwarancji na podróż o wybranej godzinie. Więc kolejka jak zwykle.
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 02.07.2015 21:39

ołowiany napisał(a):I to jest dobra wiadomość. Ale jest też informacja, że nie ma gwarancji na podróż o wybranej godzinie. Więc kolejka jak zwykle.

W praktyce niewiele to zmienia, o ile respektują bilet na daną godzinę również w późniejszych porach w danym dniu.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.07.2015 21:57

Mikromir napisał(a):
ołowiany napisał(a):I to jest dobra wiadomość. Ale jest też informacja, że nie ma gwarancji na podróż o wybranej godzinie. Więc kolejka jak zwykle.

W praktyce niewiele to zmienia, o ile respektują bilet na daną godzinę również w późniejszych porach w danym dniu.

Chyba się nie zgodzę. Bo właśnie w praktyce chciałbym mieć zagwarantowane miejsce na wybraną godzinę. Wystarczy wprowadzić obowiązek zgłoszenia się w porcie min. xxxminut.
Interesuje mnie konkretny rejs z Ploce na Peljesac i przy gwarancji zaokrętowania nie musiałbym rozpatrywać alternatywy drogowej przez BiH. Co się również wiąże z ew. stratą kosztów rezerwacji.
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 02.07.2015 22:02

O tym mówię. Jeśli nie masz gwarancji wjazdu na prom o wybranej porze, a możesz wjechać na kolejne promy w danym dniu, to dalej jest tak samo jak było przed wprowadzeniem rezerwacji. Ciekawa jestem, jak to wygląda w praktyce...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.07.2015 22:06

Mikromir napisał(a):O tym mówię. Jeśli nie masz gwarancji wjazdu na prom o wybranej porze, a możesz wjechać na kolejne promy w danym dniu, to dalej jest tak samo jak było przed wprowadzeniem rezerwacji. Ciekawa jestem, jak to wygląda w praktyce...

Też mnie to interesuje. Czekajmy na relacje.
sloninka2
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sloninka2 » 02.07.2015 22:29

My płyneliśmy dwa lata temu z Drvenika do Sucuraj.Chcieliśmy się załapać na pierwszy prom,ale niestety dwa samochody przed nami skończyło się miejsce :evil: ,więc byliśmy wściekli że trzeba będzie tyle czekać
(1,5 godz.) do następnego i ku naszemu zaskoczeniu za jakieś pół godzinki :mrgreen: podstawili następny .Podobno czasem tak robią jak jest zwiększony ruch.
Darraz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darraz » 12.07.2015 23:12

Dodatkowy kurs przy zwiększonym ruchu? Byłoby całkiem miło. Rezerwować nie będę, skoro i tak nie mam gwarancji dostania się na prom o wybranej godzinie, pojadę, stanę w kolejce i zobaczymy co będzie.
AlAn_K
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) AlAn_K » 21.12.2016 16:30

sloninka2 napisał(a):My płyneliśmy dwa lata temu z Drvenika do Sucuraj.Chcieliśmy się załapać na pierwszy prom,ale niestety dwa samochody przed nami skończyło się miejsce :evil: ,więc byliśmy wściekli że trzeba będzie tyle czekać
(1,5 godz.) do następnego i ku naszemu zaskoczeniu za jakieś pół godzinki :mrgreen: podstawili następny .Podobno czasem tak robią jak jest zwiększony ruch.

Jeśli ktokolwiek z wybierających się liczy że zarezerwuje sobie bilet on-line na konkretną godzinę i wjedzie na prom na 100% to jest w wielkim błędzie. Jest to niemożliwe i niewykonalne z uwagi choćby na fakt, że prom obsługuje różne rodzaje samochodów (osobowe, dostawcze, autobusy, ciężarowe). Każdy zajmuje inną ilość miejsca, a w interesie operatora jest, by miejsce to sprzedać w jak największym stopniu. Zatem może się okazać, że będąc wcześniej w kolejce, a mając duże auto, zostaniecie wstrzymani a wjedzie samochód mniejszy, czy motor. Nie ma w tym nic dziwnego. Z powodzeniem ustawcie się w kolejce i czekajcie. Bilet zakupiony w danym dniu, zachowuje ważność w tym dniu (przynajmniej tak było w naszym przypadku). Problemem może okazać się ostatni prom, ale obsługa to też ludzie i myślę, że nie będzie problemu z dogadaniem się w takiej sytuacji. Poza tym, zwykle ostatnie promy nie są obłożone w 100%, bo nikt nie chce jechać po ciemku do Jelsy :). Pozostają zatem ci co miejsce docelowe mają w Sururaju, a tych nie jest wielu. W związku z powyższym nie doradzam kupowania on-line na konkretną godzinę, zwłaszcza, że w sezonie letnim promy kursują na okrągło (bez trzymania się sztywnych godzin).
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 21.12.2016 21:31

AlAn_K napisał(a):Jeśli ktokolwiek z wybierających się liczy że zarezerwuje sobie bilet on-line na konkretną godzinę i wjedzie na prom na 100% to jest w wielkim błędzie. (...)
W związku z powyższym nie doradzam kupowania on-line na konkretną godzinę, zwłaszcza, że w sezonie letnim promy kursują na okrągło (bez trzymania się sztywnych godzin).

W tym roku testowałam połączenia Makarska - Sumartin oraz Supetar - Split. W obydwu przypadkach kupowałam bilet on-line, przy rezerwacji wymagano wyboru godziny, ale nie miało to właściwie znaczenia. Na e-bilecie podana była tylko data. O ile pamiętam, płynęłam o innej godzinie niż zaznaczyłam przy rezerwacji i nie było problemu.
Natomiast wcześniejszy zakup biletu on-line jest świetną sprawą, gdyż nie trzeba stać w kolejce do kasy. Zdarzyło mi się kiedyś przyjechać w ostatniej chwili przed wypłynięciem promu - musiałam odstać kwadrans i o mały włos nie wjechalibyśmy na ten prom. Dlatego polecam e-bilet, zwłaszcza, że nawet nie trzeba go było drukować, wystarczyło pokazać w komórce pdf przesłany przez Jadroliniję mailem.

eticket.jpg
lotnikwsk
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lotnikwsk » 21.12.2016 22:13

Mikromir napisał(a):W tym roku testowałam połączenia Makarska - Sumartin oraz Supetar - Split.

Ooo :!: i mam ceny :D
a auto to gratis płynęło :?: :roll:

Fajny avatar ..... z Povlji :D :wink:
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 21.12.2016 22:24

lotnikwsk napisał(a):Ooo :!: i mam ceny :D
a auto to gratis płynęło :?: :roll:

Auto nie płynęło wcale. :oczko_usmiech:
Ale gdyby płynęło, musiałoby zapłacić całe 160 kun! 8O :wink:

Fajny avatar ..... z Povlji :D :wink:

:D :D
lotnikwsk
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lotnikwsk » 21.12.2016 22:51

Mikromir napisał(a):Auto nie płynęło wcale. :oczko_usmiech:

Tak myślałem :?
Czyli ja będę musiał zapłacić całe 275,5 kuny :cry:
.....oczywiście razy dwa :wink: :papa:
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 21.12.2016 23:17

lotnikwsk napisał(a): Czyli ja będę musiał zapłacić całe 275,5 kuny :cry:
.....oczywiście razy dwa :wink: :papa:

No chyba że zdecydujesz się... tam pozostać. :oczko_usmiech:
:papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Prom Drvenik - Sucuraj (Hvar) - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies