Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Programy do obróbki zdjęć cyfrowych

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 24.01.2007 18:43

Oszukuje :wink: .

Ale z zimy ~ lata - nie potrafi :P
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 08.03.2007 15:54

Może i nie potrafi :lol:, ale od czego mamy wyobraźnię ;)

Ostatnio głośno zrobiło się o szumach, odszumianiu w innym wątku fotograficznym, więc tutaj mogę powiedzieć, że do tego typu operacji używam ACDSee ;), a oto efekty:

Przed:____________________________________________Po:
ObrazekObrazek

Która fotka wg Was lepiej wygląda :?:
Pozdrav :papa:
P.S. Mnie osobiście bardziej odpowiada ta z "szumami" - w starej terminologii fotograficznej bodajże nazywało się to "ziarnem" ;)
:papa:
matkaboska
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) matkaboska » 08.03.2007 16:09

Ja jestem jednak wierna "fotoszopowi" (CS2)
Jednak program jest dość skomplikowany i nie polecam go dla osób dla których obróbka cyfrowa to jedynie "podrasowanie" swoich wakacyjnych wspomnień :) Ostatnio Adobe wypuścił na rynek wersję okrojoną photoshopa - Photoshop Elements. Jest naprawdę dobry i zawiera bardzo dużo opcji pozwalających wyretuszować odpowiednio zdjęcia. Niestety legalny "fotoszop" kosztuje niemało :/
Podrzucam ling do stronki gdzie można ściągnąć pełne wersje lub triale niektórych programów:
http://www.download.net.pl/c39/Tworzeni ... a-grafiki/

Co do zdjeć wyżej to tylko buzie faceta mneij bym wyretuszowała, bo wygląda troszkę sztucznie. Ale tańcząca pani "zrobiona" bardzo dobrze (ona na pewno byłaby zadowolona z tego niewielkiego liftingu). Ostatecznie można usunąć ten mięsień na udzie i pośladku żeby nóżka była już na gładko, ale to kwestia gustu ;)
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 08.03.2007 16:13

Tancerz stracił też trochę owłosienia z rąk :)
matkaboska
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) matkaboska » 08.03.2007 16:16

gospodarz napisał(a):Tancerz stracił też trochę owłosienia z rąk

Ale pieprzyk/ukąszenie robala/strupek koło łokcia się ostały mimo depilacji ;)
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 08.03.2007 16:17

Ano właśnie :? Pani do odszumienia a Pan nie :? nie podoba mi się to :?, albo ktoś odszumia, albo nie...
Apropo's nóżki i mięśnia na pośladku wydaje mi się, że nie ma co czarować rzeczywistości. Bo w tym momencie to nie jest rzeczywistość tylko nasza inwencja tfoorcza ją ograniczająca. Mozliwości które dają programy komputerowe :?: Hm... Może Salvador Dali (gdyby opanował komputery) byłby mistrzem świata w obróbce komputerowej fotografii i potrafiłby z samochodu zrobić żyrafę :lol:. Nie... nadal nie jestem przekonany do tego typu obróbki :?

gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 08.03.2007 16:20

Czy można by złożyć jakoś te dwie wersje żeby mieć Ją "po przejściach" a Jego "przed" :?:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 08.03.2007 16:22

W ramach obróbki graficznej wszystko jest możliwe wystarczy wyciąć przykadrować, nałożyć na siebie przenikaniem warstwami :lol: itd itp... tylko po co :?: Będzie to wyglądało strasznie nienaturalnie :?
matkaboska
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) matkaboska » 08.03.2007 16:35

Nie tyle, że Pani do odszumienia, a Pan w ogóle nie ;) Może źle mnie zrozumiałeś, ale niektóre partie zdjęcia wyszły dość sztucznie, a inne naprawdę dobrze. Po prostu na twarzy zrobiłabym delikatniejszy retusz ( na fotoszopie po prostu zastosowałabym mniejszą wartość rozmycia, a następnie silniejsze krycie gumki). Ciuchy tancerza wydaja mi się ciut za ostre. Może pomogłoby lekkie rozmycie konturów. Wtedy postać nie wybijałaby się tak z tła, ale to już tylko moje widzimisię.
Jak chodzi o czarowanie rzeczywistości to już samo wygładzenie tancerzy jest takim czarowaniem. Zależy jak chcemy przerobić zdjecie. Czy delikatnie podciągnąć poziomy, kontrast etc. i może poprawić jakość albo głębie koloru czy może sprawić, żeby ktoś wyglądał na focie jak młody bóg ;)
Dlatego poleciłam poprawienia uda kobiety, bo zdjęcie wydało mi się takim totalnym retuszem, który sprawia, że zdjęcie jest estetycznie gładziutkie. Sama jestem próżna i lubię wygładzić jakieś swoje foto nawet żeby się lepiej czuć ;)
A możliwości jakie dają fotoszopy i inne? Czasem obróbka zdjecia może być prawdziwą sztuką, a czasem zwykłym uzytkowym zabiegiem. Należy te rzeczy rozróżnić. No i istnieje jeszcze trzecia kategoria: fotoszop jako zabawa ;)
Pozdrav
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 08.03.2007 16:38

Leszek Skupin napisał(a): W ramach obróbki graficznej wszystko jest możliwe wystarczy wyciąć przykadrować, nałożyć na siebie przenikaniem warstwami :lol: itd itp...

Właśnie chodzi mi właśnie o to żeby nic nie wycinać.

tylko po co :?: Będzie to wyglądało strasznie nienaturalnie :?

Jeżeli chciałbym mieć dokumentację dermatologiczną to owszem. Ale gdyby zależało mi na pokazaniu piękna kobiecego ciała w tańcu to defekty skóry mniej by mnie interesowały.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 09.03.2007 14:58

Wydaje mi się :roll:, że tu chodzi o dynamikę ruchu, popatrzcie, można jeszcze by się było czepić niby nienaturalnie wystającej łopatki. W tańcu ciało się wygina, napręża, owszem delikatne zmiękczenie tak ale całego obrazu. To z prawej strony jest za bardzo "rozmyte". To dlatego nie widać ani plamek na skórze tancerki ani włosów na rękach tancerza.

Ostatnio edytowano 09.03.2007 15:00 przez Leszek Skupin, łącznie edytowano 1 raz
banko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) banko » 09.03.2007 15:37

Na
Ostatnio edytowano 23.05.2007 09:04 przez banko, łącznie edytowano 1 raz
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 09.03.2007 16:26

Jaaaaasne, tylko usiłowałem zapisać i wyszedł jakiś dziwny fomrat odczytywany tylko przez ten program - trzeba mieć pełną wersję chyba, żeby móc zapisać w formacie jpg :( Kurna tylko się narobiłem :cry:.

banko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) banko » 09.03.2007 17:57

[qu
Ostatnio edytowano 23.05.2007 09:05 przez banko, łącznie edytowano 1 raz
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 10.03.2007 09:25

banko napisał(a):
Leszek Skupin napisał(a):Jaaaaasne, tylko usiłowałem zapisać i wyszedł jakiś dziwny fomrat odczytywany tylko przez ten program - trzeba mieć pełną wersję chyba, żeby móc zapisać w formacie jpg :( Kurna tylko się narobiłem :cry:.

moj Boze, czy to takie trudne znalezc pelna wersje..........
link byl po to by poznac mozliwosci programu, jesli tak patrz wyzej
poza tym mozna chyba stwierdzic czy program dziala i przynosi oczekiwane efekty
a z tym narobieniem to zart taki chyba :?: :D :D

ps
jakis mi cholera belkot wyszedl :D

:lol: Pewno nie trudno znaleźć pełną wersję ;). Zeźliłem się tylko troszkę bo nie spojrzałem wcześniej jakie są dostępne formaty zapisu i pracowałem prawie godzinę nad jednym zdjęciem ;) - chciałem pokazać jak będzie wyglądało zdjecie z tancerzami po obróbce tym programem ;) i prawie udało mi się zlikwidować mięsień na pośladku tancerki, a tancerz pozbył się pieprzyka :lol: na ręce, ale musicie mi uwierzyć na słowo, bo już drugi raz nie chce mi się tego robić żeby zapisać w jakimś "odczytywalnym" formacie ;)

P.S. Programik całkiem fajny ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja