Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Prognoza długoterminowa

Wybieracie się do Chorwacji, ale macie wątpliwości odnośnie pogody? Czy nie będzie za zimno lub za gorąco? Jak inni znieśli chorwacki klimat?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
adrian1
Podróżnik
Prognoza długoterminowa

Nieprzeczytany postnapisał(a) adrian1 » 13.09.2007 19:22

Pomimo intensywnych poszukiwań nie znalazłem strony z długoterminową (tzn 2-tygodniową) prognozą pogody dla Chorwacji, czy może Wy wiecie o czyms takim, a może nikt nie jest takim czarodziejem żeby przewidzieć pogodę na 2 tygodnie i po prostu się tego nie robi? :)
ktomasz
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ktomasz » 13.09.2007 20:36

Spróbój na tej stronce:
http://www.accuweather.com/world-index. ... ccuweather
Wpisz nazwę miejscowości w okienku wyszukiwarki i otrzymasz 15 dniową prognozę pogody.

Pozdrawiam
JMarcinR
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) JMarcinR » 13.09.2007 21:32

adrian1 napisał(a):Pomimo intensywnych poszukiwań nie znalazłem strony z długoterminową (tzn 2-tygodniową) prognozą pogody dla Chorwacji, czy może Wy wiecie o czyms takim, a może nikt nie jest takim czarodziejem żeby przewidzieć pogodę na 2 tygodnie i po prostu się tego nie robi? :)

Tak - zdecydowanie trzeba być czarodziejem. Prognoza 14 dniowa jest tylko orientacyjnym zbitkiem pobożnych życzeń i z reguły się nie sprawdza mimo, że wiele serwisów sili się na taką prognozę. Sensownie przy obecnych możliwościach obliczeniowych komputerów i metodach można prognozować na jakieś 3 dni do przodu, a ze znacznym prawdopodobieństwem pomyłki na dalsze3-4.
Prognozy dwumiesięczne i dłuższe opierają się na obserwacjach z lat ubiegłych i albo się sprawdzą albo nie ;) czego najlepszy dowód mamy w tym roku - w maju i czerwcu prognozowano nieznośnie suche i upalne lato.
Odsyłam na meteo.icm.edu.pl tam jest trochę opisów metod i są właśnie takie sensowne prognozy na 72godz. Niestety głównie dla Polski.
Pozdrawiam.
yvonn
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) yvonn » 14.09.2007 07:20

ktomasz napisał(a):Spróbój na tej stronce:
Wpisz nazwę miejscowości w okienku wyszukiwarki i otrzymasz 15 dniową prognozę pogody.

Pozdrawiam

Dziękuję bardzo mi się przyda, chociaż mam świadomość tego, że to długoterminowa prognoza i różnie z nią bywa. Jednak zawsze cieplej się robi jak prognoza jest taka jaką by się chciało :D
Pozdrawiam i czekam na relacje tych, którzy właśnie wracają z Cro.
to ja ewa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) to ja ewa » 15.09.2007 14:34

yvonn napisał(a):

Pozdrawiam

Dziękuję bardzo mi się przyda, chociaż mam świadomość tego, że to długoterminowa prognoza i różnie z nią bywa. Jednak zawsze cieplej się robi jak prognoza jest taka jaką by się chciało :D

obserwowałam prognozę na ww.stronie dla wybranego przeze mnie miejsca i muszę powiedzieć,że nijak sie miała do rzeczywistości - niestety
No,ale nie było tak całkiem źle :)
Japona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Japona » 15.09.2007 18:33

yvonn napisał(a):

Pozdrawiam

Wczoraj wróciłam. Na południu w Dubrovniku prawdziwe lato - 26 stopni, 70 km dalej w Mostarze jesień - 14 stopni i padało. Na północy na wyspie Krk lato- 25 stopni.
W Neum wiała bura i było nieprzyjemnie. A wszystko to w ciągu jednej doby. :wink:
zbysio_56_56
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbysio_56_56 » 15.08.2009 14:19

Witam
Pogoda? Jaka będzie ? Czy to ważne! Ważniejszym od pogody jest bycie tam nad tym pięknym morzem W tym cudownym klimacie śródziemnorskim, gdzie nie ma gdzie się śpieszyć, gdzie jest błogostan lenistwa.
A pogoda będzie jaka będzie.
Napewno będzie zdecydowanie korzystniejsza niż nad naszym pięknym Bałtykiem.
Pozdrawiam, a gdy wrócę pod koniec września z Dalmacji odezwę się napewno oraz opiszę tym razem wrażenia z pobytu i może zamieszczę kilka ciekawych fotek!
Jacek L
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek L » 15.08.2009 17:34

="Japona
Wczoraj wróciłam. Na południu w Dubrovniku prawdziwe lato - 26 stopni, 70 km dalej w Mostarze jesień - 14 stopni i padało. Na północy na wyspie Krk lato- 25 stopni.
W Neum wiała bura i było nieprzyjemnie. A wszystko to w ciągu jednej doby. :wink:

Mostar od Dubrownika to ponad 90 km i zupełnie różne warunki klimatyczne ,więc nie ma się co dziwić :D
Jak wracam z CRO to zawsze zaskakuje mnie u nas jesień ,woda zielono -brunatna a w Chorwacji nawet kałuża jest turkusowa .....

Zbysio56_56 zamieść zdjęcia koniecznie !!! a może jakaś relacja ?
Pozdrav!!!
zbysio_56_56
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbysio_56_56 » 29.08.2009 18:11

Napewno to zrobię. A może nawet w trakcie pobytu, gdy znajdę wifi w Makarskiej. Mam internet w orange, ale jest tak drogi roaming z Chorwacji, że nie będzie mi się opłacało wchodzić przez niego. Poprzednio bezproblemowo łączylem się z netem przez wifi nokią E65 więc laptop tym bardziej będzie chodził.

Powrót do Pogoda i klimat

Prognoza długoterminowa
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone