Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Prognoza długoterminowa

Wybieracie się do Chorwacji, ale macie wątpliwości odnośnie pogody? Czy nie będzie za zimno lub za gorąco? Jak inni znieśli chorwacki klimat?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
adrian1
Podróżnik
Prognoza długoterminowa

Nieprzeczytany postnapisał(a) adrian1 » 13.09.2007 20:22

Pomimo intensywnych poszukiwań nie znalazłem strony z długoterminową (tzn 2-tygodniową) prognozą pogody dla Chorwacji, czy może Wy wiecie o czyms takim, a może nikt nie jest takim czarodziejem żeby przewidzieć pogodę na 2 tygodnie i po prostu się tego nie robi? :)
ktomasz
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ktomasz » 13.09.2007 21:36

Spróbój na tej stronce:
http://www.accuweather.com/world-index. ... ccuweather
Wpisz nazwę miejscowości w okienku wyszukiwarki i otrzymasz 15 dniową prognozę pogody.

Pozdrawiam
JMarcinR
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) JMarcinR » 13.09.2007 22:32

adrian1 napisał(a):Pomimo intensywnych poszukiwań nie znalazłem strony z długoterminową (tzn 2-tygodniową) prognozą pogody dla Chorwacji, czy może Wy wiecie o czyms takim, a może nikt nie jest takim czarodziejem żeby przewidzieć pogodę na 2 tygodnie i po prostu się tego nie robi? :)

Tak - zdecydowanie trzeba być czarodziejem. Prognoza 14 dniowa jest tylko orientacyjnym zbitkiem pobożnych życzeń i z reguły się nie sprawdza mimo, że wiele serwisów sili się na taką prognozę. Sensownie przy obecnych możliwościach obliczeniowych komputerów i metodach można prognozować na jakieś 3 dni do przodu, a ze znacznym prawdopodobieństwem pomyłki na dalsze3-4.
Prognozy dwumiesięczne i dłuższe opierają się na obserwacjach z lat ubiegłych i albo się sprawdzą albo nie ;) czego najlepszy dowód mamy w tym roku - w maju i czerwcu prognozowano nieznośnie suche i upalne lato.
Odsyłam na meteo.icm.edu.pl tam jest trochę opisów metod i są właśnie takie sensowne prognozy na 72godz. Niestety głównie dla Polski.
Pozdrawiam.
yvonn
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) yvonn » 14.09.2007 08:20

ktomasz napisał(a):Spróbój na tej stronce:
Wpisz nazwę miejscowości w okienku wyszukiwarki i otrzymasz 15 dniową prognozę pogody.

Pozdrawiam

Dziękuję bardzo mi się przyda, chociaż mam świadomość tego, że to długoterminowa prognoza i różnie z nią bywa. Jednak zawsze cieplej się robi jak prognoza jest taka jaką by się chciało :D
Pozdrawiam i czekam na relacje tych, którzy właśnie wracają z Cro.
to ja ewa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) to ja ewa » 15.09.2007 15:34

yvonn napisał(a):

Pozdrawiam

Dziękuję bardzo mi się przyda, chociaż mam świadomość tego, że to długoterminowa prognoza i różnie z nią bywa. Jednak zawsze cieplej się robi jak prognoza jest taka jaką by się chciało :D

obserwowałam prognozę na ww.stronie dla wybranego przeze mnie miejsca i muszę powiedzieć,że nijak sie miała do rzeczywistości - niestety
No,ale nie było tak całkiem źle :)
Japona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Japona » 15.09.2007 19:33

yvonn napisał(a):

Pozdrawiam

Wczoraj wróciłam. Na południu w Dubrovniku prawdziwe lato - 26 stopni, 70 km dalej w Mostarze jesień - 14 stopni i padało. Na północy na wyspie Krk lato- 25 stopni.
W Neum wiała bura i było nieprzyjemnie. A wszystko to w ciągu jednej doby. :wink:
zbysio_56_56
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbysio_56_56 » 15.08.2009 15:19

Witam
Pogoda? Jaka będzie ? Czy to ważne! Ważniejszym od pogody jest bycie tam nad tym pięknym morzem W tym cudownym klimacie śródziemnorskim, gdzie nie ma gdzie się śpieszyć, gdzie jest błogostan lenistwa.
A pogoda będzie jaka będzie.
Napewno będzie zdecydowanie korzystniejsza niż nad naszym pięknym Bałtykiem.
Pozdrawiam, a gdy wrócę pod koniec września z Dalmacji odezwę się napewno oraz opiszę tym razem wrażenia z pobytu i może zamieszczę kilka ciekawych fotek!
Jacek L
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek L » 15.08.2009 18:34

="Japona
Wczoraj wróciłam. Na południu w Dubrovniku prawdziwe lato - 26 stopni, 70 km dalej w Mostarze jesień - 14 stopni i padało. Na północy na wyspie Krk lato- 25 stopni.
W Neum wiała bura i było nieprzyjemnie. A wszystko to w ciągu jednej doby. :wink:

Mostar od Dubrownika to ponad 90 km i zupełnie różne warunki klimatyczne ,więc nie ma się co dziwić :D
Jak wracam z CRO to zawsze zaskakuje mnie u nas jesień ,woda zielono -brunatna a w Chorwacji nawet kałuża jest turkusowa .....

Zbysio56_56 zamieść zdjęcia koniecznie !!! a może jakaś relacja ?
Pozdrav!!!
zbysio_56_56
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbysio_56_56 » 29.08.2009 19:11

Napewno to zrobię. A może nawet w trakcie pobytu, gdy znajdę wifi w Makarskiej. Mam internet w orange, ale jest tak drogi roaming z Chorwacji, że nie będzie mi się opłacało wchodzić przez niego. Poprzednio bezproblemowo łączylem się z netem przez wifi nokią E65 więc laptop tym bardziej będzie chodził.

Powrót do Pogoda i klimat

Prognoza długoterminowa
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies