Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Problemy busem do Splitu z Dubrovnika przez Bośnie?

Nie każdy musi podróżować swoim samochodem. Autokar, pociąg, samolot ... możliwości jest wiele. W tym dziale także tematyka promów.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
crausus
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) crausus » 13.07.2009 11:47

Witam,

Z tego co czytałem to chyba nie ma problemu, w kwestii transportu autobusem z Dubrovnika do Splitu, z rozkładu jazdy, który znalazłem, wynika, iż ze Splitu do Dubrownika jeżdżą busy praktycznie co półtorej godziny, więc przypuszczam, że w drugą stronę jest podobnie.. Tylko mam, może głupie pytanie, ale zupełnie się nie orientuję, wiem, że drogą lądową, pomiędzy tymi miastami, znajdują się granice Bośni i Hercegowiny i podróż samochodem wymaga bodajże jakiejś specjalnej karty do przeprawy i chciałbym wiedziec, jak jest w przypadku autobusu, czy pasażer może jechac spokojnie wyłącznie z paszportem czy może natrafic na jakies komplikacje podczas przekraczania granicy? Z gory dzieki za odpowiedz
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 13.07.2009 11:59

Przez Neum jedziesz tranzytem więc zgodnie z przepisami chorwackimi.
Możesz jechać na dowód. Żadna karta nie jest potrzebna . Jezeli piszesz o zielonej karcie to dotyczy ona tylko pojazdów a i ona przy przejeździe tranzytowym nie jest sprawdzana.

Bardziej martw się tym czy się dostaniesz do autobusu bo w szczycie sezonu moze byc problem
crausus
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) crausus » 13.07.2009 12:12

Rozumiem, lecimy do Dubrownika i tam nocujemy, a wylatujemy ze Splitu, mam nadzieję, że jakoś damy radę, dzięki za pomoc

Kir napisał(a):Przez Neum jedziesz tranzytem więc zgodnie z przepisami chorwackimi.
Możesz jechać na dowód. Żadna karta nie jest potrzebna . Jezeli piszesz o zielonej karcie to dotyczy ona tylko pojazdów a i ona przy przejeździe tranzytowym nie jest sprawdzana.

Bardziej martw się tym czy się dostaniesz do autobusu bo w szczycie sezonu moze byc problem
crausus
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) crausus » 13.07.2009 12:25

A czy bilet na ten autobus można wcześniej zarezerwować internetowo? Jeżeli tak to w jaki sposób i gdzie? Na stronie z rozkładem jazdy która znalazłem nie ma w ogóle takiej opcji.

Powrót do Alternatywne środki lokomocji

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone