Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Problem Z Zaliczką

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
zalech371
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) zalech371 » 07.03.2011 15:01

Witam! Ja po raz pierwszy na forum! Fajnie, że jesteście... :D. Po raz pierwszy jadę do Chorwacji i szukałam cennych uwag, namiarów na noclegi, informacji o zaliczce i ... ZNALAZŁAM TUTAJ. Fajna sprawa. W zasadzie wszystko się od Was dowiedziałam- dziękuję. Teraz chciałabym przekazać moje spostrzeżenia jeśli chodzi o przekaz dewizowy w PEKAO SA. Udało mi się znaleźć jak się to robi. Standardowo jest to przelew w PLN, a My musimy wybrać jako przelew jednorazowy, a potem TYP PRZELEWU: Przelew walutowy. Potem wybieramy tylko odpowiednią walutę. Jest to najprostsza chyba forma, ale koszty mnie trochę rozczarowały. Za 200 euro zaliczki bank pobrał: ryczałt: 50 PLN+opłata za SWIFT: 22PLN + opł. za elektr.przekaz dewizowy: 30 PLN. Cena total to: 102 PLN. Nie wiem czy to drogo, ale w porównaniu ze 180 PLN to "Pikuś"
Jeśli ktoś z Was jedzie do Chorwacji na początku lipca to do zobaczenia....
Jeszcze raz ogromne dzięki!!!!
Madzik68
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Madzik68 » 08.03.2011 19:46

nie krzyczcie że i tu wrzucam, ale naprawdę pilna pomoc potrzebna :oops:
a ja mam IBAN prawidłowy, ING nie ma zastrzeżeń, natomiast nie wchodzi mi S.W.I.T. C.O.D.E ZABAHR2X ile bym nie wpisała tych iksów nie toleruje tego, natomiast przechodzi bez wpisania S.W.I.T ale z nazwą Zagrebacka Banka d.d. Zagrzeb, czy byłoby poprawnie gdybym opuściła SWIT CODE i pozostawiła tylko nazwę banku i nr IBAN ?? Szary779 robiłeś przelew z ING prosze o pomoc
aa i w IPKO wszytko wchodziło bez zastrzeżeń, tylko powaliły mnie koszty, ponad 200 Pln, za 98 euro zaliczki
zalech371
Plażowicz
zaliczka

Nieprzeczytany postnapisał(a) zalech371 » 09.03.2011 07:59

Witam,
W moim banku (PEKAO SA) nie miałam problemu ze SWIFT kodem, gdyż wybrałam go z załączonej listy po wpisaniu IBANu, i miejscowości w okienku SWIFT, pojawiła mi się opcja kodu i ja wybrałam z ją listy... Bo niestety właściciel pensjonatu podał mi zły SWIFT kod. Ten mój bankowy był dłuższy i go wybrałam. Powodzenia
Rafal.K.
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafal.K. » 27.03.2011 06:48

Jestem tu nowy więc bardzo ciepło chciałem wszystkich powitać.

Co do tematu, może nie najprościej, ale chyba najtaniej jest wysłać zaliczkę międzynarodowym przekazem pocztowym Poczty Polskiej. Sprawdziłem to osobiście dwa razy. Ostatni raz w ubiegłym tygodniu. Zaliczka w kwocie 60 euro wysłana w poniedziałek wieczorem, a w piątek otrzymałem informację od gospodarza że pieniążki właśnie dotarły. Koszt takiego przekazu 13 zł :)
smok131
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) smok131 » 27.03.2011 11:09

nie byłbym takim optymistą jeżeli chodzi o pocztę polską 3 tygodnie temu wysłałem naklejki z Gorzyc do Bielska (70km),przesyłka dotarła po 9 -ciu dniach :twisted: :twisted: :twisted:
parrot
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) parrot » 28.03.2011 09:30

Jeśli chodzi o czas przesłania gotówki z wykorzystaniem naszej ukochanej Poczty Polskiej - to jest jeszcze szybka alternatywa. Wszędzie, gdzie jest logo Bank Pocztowy (w większości placówek PP) można skorzystać z usługi MoneyGram (chyba druga sieć po Western Union).

Koszt wysłania 100EUR/410PLN z Polski do Chorwacji wynosi na dzień dzisiejszy 45PLN, a Chorwat może odebrać równowartość w kunach w ok. 10 minut od zlecenia w Polsce. Jest to jakiś sposób, jeśli komuś zależy na czasie. (choć wolę przelew bankowy...); jest to też dobry sposób na "awaryjne" przesłanie komuś za granicą gotówki - np. kiedy został okradziony (puk, puk, puk).

Tu kalkulator:

http://www.tinyurl.pl?xfHJ6BsY
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 28.03.2011 10:11

Mi w mbank niby wszystko ładnie zaakceptowało i teoretycznie kasa poszła aczkolwiek na potwierdzeniu elektronicznym wykonania przelewu pokazuje sie tylko informacja i Iban za to puste pola w ramach informacji o banku ;) czy code swift, który podawałam - mam nadzieje że to tylko ich formularz i kasa dotrze.
Ciekawa ile to trwa w bankach?
Czyszczeniena102
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Czyszczeniena102 » 20.05.2011 14:28

BZ WBK przewalutowali z konta, 9,50 zł opłata + 5 euro jakieś prowizje między bankowe. 2 dni i miałem informację że pieniądze są zaksięgowane w Cro.
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 20.05.2011 20:27

Bahama napisał(a):
grundfos napisał(a):Witam mam problem. W tym roku zamierzam pierwszy raz jechać do Chorwacji, więc jestem zielony w sprawach zapłaty zaliczki. Zaliczka wynosi 100 euro, skąd najlepiej zapłacić pieniądze z jakiego banku? Byłem przed chwilką w Pko BP i ten bank jest lekko porąbany - za 100 euro żądają 180 zł zapłaty za przelew! Mam więc zaufanie do waszego doświadczenia, proszę pomóżcie mi Co mam zrobić? Mam Konto w PKO BP ORAZ IPKO ale bez rachunku walutowego. Jeszcze raz dzięki za pomoc

Założyć darmowe konto walutowe w BZWBK. Do tego kartę przez rok gratis i robić internetowe przelewy gdzie się chce na świecie za 1,5 %. 5 minut formalnosci bez wpłaty początkowej.

Dokładnie tak.
radkoski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) radkoski » 21.05.2011 20:50

CinnamonGirl napisał(a):Mi w mbank niby wszystko ładnie zaakceptowało i teoretycznie kasa poszła aczkolwiek na potwierdzeniu elektronicznym wykonania przelewu pokazuje sie tylko informacja i Iban za to puste pola w ramach informacji o banku ;) czy code swift, który podawałam - mam nadzieje że to tylko ich formularz i kasa dotrze.
Ciekawa ile to trwa w bankach?

U mnie było identycznie...kasa przeszła bezproblemowo :wink:
noyle
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) noyle » 21.05.2011 22:32

grundfos napisał(a): Byłem przed chwilką w Pko BP i ten bank jest lekko porąbany - za 100 euro żądają 180 zł zapłaty za przelew! Mam więc zaufanie do waszego doświadczenia, proszę pomóżcie mi Co mam zrobić? Mam Konto w PKO BP ORAZ IPKO ale bez rachunku walutowego. Jeszcze raz dzięki za pomoc

Masz jasny przekaz, PKO kroi na całego więc pierwsze co zrób to zlikwiduj tam konto bo na wszystkim tak ostro kasują (chyba ze Majewski wyzerował opłaty (-; ).

Tak naprawdę najlepiej założyć konto w PayPal nic nie kosztuje a można szybko i bezpiecznie płacić na całym świecie. Dajesz linka Chorwata i tez sobie konto mogą założyć
Ostatnio edytowano 21.05.2011 22:56 przez noyle, łącznie edytowano 1 raz
noyle
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) noyle » 21.05.2011 22:33

Tak naprawdę najlepiej założyć konto w PayPal nic nie kosztuje a można szybko i bezpiecznie płacić na całym świecie. Dajesz linka Chorwatowi i też sobie konto może założyć
Ostatnio edytowano 21.05.2011 22:58 przez noyle, łącznie edytowano 1 raz
fotograf123
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fotograf123 » 21.05.2011 22:35

ja płaciłem z multibanku opłata za przelew to 25 zł.
Zakładasz konto i po srawie ...
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 22.05.2011 06:35

radkoski - doszło po 3 dniach roboczych z mbank :)

Koszty banków trzecich nadal niepobrane.
radkoski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) radkoski » 22.05.2011 09:39

CinnamonGirl napisał(a):radkoski - doszło po 3 dniach roboczych z mbank :)

Koszty banków trzecich nadal niepobrane.

Przyjdą, przyjdą ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Problem Z Zaliczką - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone