Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Problem z winietkami między Bratysława a Eisenstadt

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
zawis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawis » 27.07.2005 14:03

mama_Kapiszonka napisał(a):Aaaaaa...pojawiły się wieści, że w aucie jadącym prez Słowację trzeba miec kredę. Tak nas poinstruowano w kieleckim PZMocie (może i dlatego słusznie nazywanym Bęcwałami ;-) ). Kreda jest niezbędna gdy masz stłuczkę (tfu, tfu). Zamiast tarasowac drogę, obrysowujesz co trzeba, a potem autko na luz i zjeżdżasz na boczek.
Prawdę mówiąc kredę mieliśmy, ale nikt nas nie zatrzymywał inie sprawdzał. A i w necie też nie znalazłam 100% potwierdzenia konieczności jej posiadania. Dla świętego spokoju wzięliśmy i tyle.
Z dodatku Gazety wyborczej o wyjazdach za granicę dowiedziałam się z kolei, ze w Austrii oprócz kamizelki odblaskowej dla kierowcy masz obowiązek miec komplet żarówek zapasowych, a w apteczce gumowe rękawiczki. I to rzeczywiście sprawdzono u nas w drodze powrotnej.
A.

No to Was lekko "przerysowali" hehehe z tą kredą :lol:
Takiej głupoty sam bym nie wymyslił :lol:
Jacek Grocvhowalski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek Grocvhowalski » 27.07.2005 17:34

mama_Kapiszonka napisał(a):Prawdę pisząc to zaskakuje mnie tego typu problem. Może wynika to z mojego podejścia dp sprawy. Wolę zapłacić nawet te 10% w PZMOcie i jechać mając naklejkę na szybie, niż za granicą szukać stacji czy jakiegoś innego punktu, w którym mogę kupić w środku nocy winietkę.
Wyjeżdżaliśmy mając komplet winiet, mapy, rozpisaną trasę dzięki via michelin, kredę (dla Słowackich policjantów), kamizelkę (dla Austriackich policjantów) i.... zapas red bulla dla kierowców ;-)
W każdym razie : udanych wyjazdów i powrotów!!!!
A.

Co to za kreda dla słowackich policjantów? Proszę wyjaśnij!
mama_Kapiszonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mama_Kapiszonka » 28.07.2005 07:41

Jacku, wyjasnienie znajdziesz komórkę wyżej (w cytacie u Zawisa) lub jeszcze ciut wyżej w moim wyjaśnieniu. Gdzieś na forum jest nawet mój post z tą wątpliwością, gdzie okazało się, że nie ja jedyna mam takie wiadomości.
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=7262&highlight=

A.
noyle
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) noyle » 28.07.2005 08:12

gabrielo napisał(a):
w BA masz stacje OMV przed centrum handlowym Aupark bez problemu kupisz austriackie winetki, LPG i takie tam inne

noyl,
napisz coś więcej na temat tej stacji w Bratysławie ; przy jakiej jest ona ulicy, albo wskaż na mapie - poniżej link do strony stacji OMV: http://www.omv.sk/

ul.Pri Seci
jak przejedziesz Dunaj (obwodnica), to rozgladaj sie ze mostem ze spodkiem który bedzie widac po prawej stronie, ewentualnie zamkiem królewskim,
na wysokosci tych budowli jest zjazd do centrum BA. A stacja jest troszke wczesniej (300-700 m), po lewej stronie beddzie widoczny duzy przeszklony sklep Atrium
mapka http://www.aupark.sk/generate_page.php3?page_id=41
tylko uwazaj w nocy na stop przy wyjezdzie , chlopaki z policji lubia skubnac co nieco
gabrielo
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gabrielo » 28.07.2005 10:43

teraz wszystko stało się jasne :D dzieki WIELKIE za porady;
a tak przy okazji tematu winietek to czy są aktualnie dostepne w sprzedazy na Słowacji winietki 10-cio lub 14-dniowe; z tego co wyczytałem w sieci to sa tylko 7-dmio, a potem 30-dniowe??? ; jesli tak by było to kładzie to mój przejazd przez Słowacje, bo chce wyjechać na 10 dni i wtedy musiałbym śmigać przez Czechy :(
M.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) M. » 28.07.2005 15:24

Winietkę z zasady kupuję na stacji benzynowej PRZED wjechaniem do Austrii(z każdej strony).W nocy Austriacy śpią.
SONATA
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) SONATA » 28.07.2005 15:39

Nie lepiej za Bratysławą kierować się na Węgry ?
Stacji dużo.
Winietka nie potrzebna.
Droga idealna - krócej niż przez Austrię.
120-130 km/h można spokojnie jechać.
Brak korków.
Zero kontaktu z bardzo "miłymi" austriakami - szczególnie policją.

chyba sprawa warta rozważenia
zastanów się
M.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) M. » 28.07.2005 15:53

Być może mamy inny punkt widzenia z przyczyn geograficznych,ale ja specjalnie chcę jak najdłużej jechać autostradami przez A.To jest wygodne,niedrogie i bardzo oszczędza czas.Jak już wyplączę się z czeskich objazdów (w tym roku po 3 w każdą stronę) i za Znojmem wjad ę na autostradę to aż za Klagenfurt niemalże wypoczywam.
gabrielo
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gabrielo » 29.07.2005 11:34

czy za tą austriacką winietkę na stacji OMV w Bratysławie bez problemu zapłacę karta płatnicza Visa Elektron, czy lepiej mieć ze soba słowackie korony ??? (czego bym raczej chciał uniknać, ze względu na kłopot wymiany i ryzyko kursowe)
Przemo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Przemo » 29.07.2005 13:59

SONATA napisał(a):Nie lepiej za Bratysławą kierować się na Węgry ?
Stacji dużo.
Winietka nie potrzebna.
Droga idealna - krócej niż przez Austrię.
120-130 km/h można spokojnie jechać.
Brak korków.
Zero kontaktu z bardzo "miłymi" austriakami - szczególnie policją.

chyba sprawa warta rozważenia
zastanów się

:D
z ta prędkością to chyba przesadziłeś, choć może i tak jechałeś ale to już Twoja sprawa.
Moze być też tak, ze trafiasz na przepisowego, sympatycznego Węgra jadącego Trabantem :evil:, który nie przekracza 80km/h, hamuje na każdym ograniczeniu do warości na znaku i przejeżdża wszystkie miejscowości 50 km/h lub wolniej. Pomijam zupełnie fakt że na tej trasie dość często pojawia się ichnia policja, na poboczu i w nieoznakowanych samochodach.
Często za takim delikwentem jedzie kilka samochodów i jakoś nikt go nie chce wyprzedzić :)
Nie mniej droga, jeśli chodzi o nawierzchnię jest bardzo dobra.

Nie wiem czy tylko jak tak mam ale na Węgrzech zawsze zaliczam takie sytuacje ;(.
Ostatnio dzieci stwierdziły, że bez Trabanta nie liczy się przejazd prze Węgry.
Kiedyś miałem przed sobą 3 czy 4 to była jazda :D
noyle
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) noyle » 29.07.2005 16:33

gabrielo napisał(a):czy za tą austriacką winietkę na stacji OMV w Bratysławie bez problemu zapłacę karta płatnicza Visa Elektron, czy lepiej mieć ze soba słowackie korony ??? (czego bym raczej chciał uniknać, ze względu na kłopot wymiany i ryzyko kursowe)

bez problemu platnosci karta
M.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) M. » 29.07.2005 23:01

Chyba wszystkie Trabanty mieszkają obecnie na Węgrzech.Ulubionym zajęciem moich dzieci na Węgrzech było zawsza liczenie Trabantów (kto więcej).
SONATA
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) SONATA » 30.07.2005 10:12

Nie widzę problamu z trabantami. Mam taki samochód że bez problemu je wyprzedzam. Policja - zdarza się - sam widziałem , ale gdzie nie ma policji- austriacka jest gorsza i drożej wychodzi. A co do Węgrów ja w ostatnią sobotę czerwca przez 1/2 trasy jechałem za Passatem którego ledwo się trzymałem zwalniał tylko w miejscowościach i to nie do 50 km/h - jechało się super.
Pozdrawiam i życzę wszystkim bardziej zdecydowanej jazdy nie tylko poza granicami naszego kraju. A na policję zawsze trzeba mieć oczy szeroko otwarte i tak zwanego "nosa" ,inaczej podróż zajmuje tyle czasu co niektórym na tym forum.(szkoda cennego i krótkiego urlopu).
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 30.07.2005 10:32

SONATA napisał(a):Nie widzę problamu z trabantami. Mam taki samochód że bez problemu je wyprzedzam.
:wink:
Maluch trabanta-dwusuwa też wyprzedzi, wiem to z własnego doświadczenia bo kiedyś takim autkiem jeździłem. :lol: (czyli 126p)

Pozdrawiam
umbertoq
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) umbertoq » 30.07.2005 20:37

krakuscity napisał(a):
SONATA napisał(a):Nie widzę problamu z trabantami. Mam taki samochód że bez problemu je wyprzedzam.
:wink:
Maluch trabanta-dwusuwa też wyprzedzi, wiem to z własnego doświadczenia bo kiedyś takim autkiem jeździłem. :lol: (czyli 126p)

Pozdrawiam

Maluch nie umywa się do Trabanta miałem obydwa.
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Problem z winietkami między Bratysława a Eisenstadt - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone