Witam, 25.06 wyjeżdżam na swoje wymarzone wakacje... a co za tym idzie przygotowania papierowe czas zacząć, i pojawia się problem, dylemat...
Jedziemy do Tucepi, ale obieram miejsce na wycieczke - Dubrovnik!! i stąd moje problemy...
Mam auto kupione (Alfa Romeo 156) od pewnego Pana, nie przerejstrowywuje go na siebie (uważam że to strata pieniędzy ale nie otym w tym temacie) i jadę sobie i teraz moje pytanie co potrzebuje mieć ze sobą żeby mieć pełne prawo za granicą do jego posiadania i użytkowania, główne problemy spodziewam się będą na BIH...
Sprawa papierów wyglada następująco... posiadam twardy dowód pojazdu na tego Pana co kupiłem, polise OC też na tego Pana i przepisaną na mnie ( Pani z Liberty Direct zadzwoniła do mnie i polisa została przepisana na mnie, takie oni mają prawa i obowiązki, polisa ma identyczny numer jak ta tego pana) Mam więc dwie polisy, na mnie i tego Pana o identycznym numerze... zadzwoniłem o zieloną kartę i ją otrzymam w najbliższych dniach, ale ta karta będzie z moimi danymi....
Proszę was o podpowiedzi odnośnie przepisów za granicami naszego kraju, gdyż w naszym wiem co i jak, dltego też nie przerejstrowywuje aut, bo według mnie to strata kasy, ale teraz pojawia się problem...
Czy musze mieć zieloną kartę też na tego Pana?? czy musze dzwonić do niego o pozwolenie użytkowania za granicą?? czy mam umowe kupna sprzedaży wieść ze sobą?? Bo wiadomo w polsce wiadomo że auto jest moje, ale za granicą chyba nie, bo dowód na tego Pana.... proszę o pomoc i przepraszam za esei
I mam prośbę, mógłby ktoś podrzucić przepisy dotyczące podużowanie przez państwa do CRO?? trasą przes słowenie autostradami. chodzi mi o te trójkąty itp...