Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Problem na granicy Slowensko-chorwackiej

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 30.08.2007 06:54

Przepisy wizowe
Obywatele polscy korzystają z prawa do swobodnego przepływu osób w ramach Europejskiego Obszaru Gospodarczego. Dokumentem podróży uprawniającym do bezwizowego wjazdu i pobytu do 90 dni (niezależnie od jego celu) na terytorium Słowenii jest paszport bądź dowód osobisty (starego i nowego wzoru). Przed wyjazdem należy upewnić się, czy dokument jest w wystarczająco dobrym stanie technicznym i pozwala na stwierdzenie tożsamości (szczególną uwagę w przypadku starszych, książeczkowych dowodów osobistych należy zwrócić na aktualność zdjęcia).
Władze Słowenii, podobnie jak innych państw należących do Unii, mogą odmówić wjazdu na swoje terytorium, jeśli miałoby to zagrozić bezpieczeństwu wewnętrznemu państwa lub naruszyć podstawowe zasady współżycia społecznego. Do czasu przystąpienia Słowenii do układu Schengen zostaje utrzymana kontrola paszportowa na granicy z Austrią, Włochami i Węgrami. Natomiast na granicy słoweńsko-chorwackiej, stanowiącej od 1 maja 2004 r. granicę zewnętrzną UE, obowiązuje pełny system kontroli paszportowo-celnej.

Ps.Od 1 stycznia 2008 r. będzie lepiej, tylko trzeba wstąpić do układu. Słowenia już w nim jest, w Wikipedii jeszcze tego nie uzupełniono.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Uk%C5%82ad_z_Schengen

Ps. A tego "układu" to nawet "kaczorki" się nie boją :wink:

:papa:
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 30.08.2007 20:03

Janusz Bajcer napisał(a):
Ps.Od 1 stycznia 2008 r. będzie lepiej, tylko trzeba wstąpić do układu. Słowenia już w nim jest, w Wikipedii jeszcze tego nie uzupełniono.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Uk%C5%82ad_z_Schengen

Ps. A tego "układu" to nawet "kaczorki" się nie boją :wink:

Janusz, z całym szacunkiem dla Twojej umiejętności szperactwa netowego - Słowenia nie jest jeszcze w Schengen - wejdzie razem z pozostałymi krajami nowej UE, jak dobrze pójdzie, od 1 stycznia 2008. I to pod warunkiem pozytywnej oceny, wystawionej przez misję unijną.
Nie sugeruj się Wikipedią - nie jest tak wspaniała jak ją malują ;)

Pozdrawiam
Rafał
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 30.08.2007 21:20

:oops: :oops:
Ale jedną nogą już prawie jest

Słowenia w Schengen
elzbieta
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) elzbieta » 30.08.2007 22:19

daisykf napisał(a):
maciek1956 napisał(a):Pisałem już kiedyś, ale ... Na granicy Słowenii z Austrią miałem podobny przypadek, nawet bardziej stresujący. Stałem, staliśmy z żoną pod karabinami, a w aucie celnicy odkręcali boczki, progi, czegoś szukali pod wykładziną podłogową. Rozmowy z nimi nie było, kazali siedzieć cicho, karabiny wycelowane w nas, koszmar. Jechałem nowym Vito, ale takie same auta, np na czeskich numerach jechały przez granicę bez problemu.
Poskładali wszystko dosyć dokadnie kazali szybko odjechać, nie wytłumaczyli się i nie przeprosili.

W takich sytuacjach rada dla wszystkich. Oczywiście celnik ma prawo rozbebeszyć Ci samochód ale PAMIĘTAJCIE, na wasze życzenie muszą samochód złożyć aw autoryzowanym serwisie. Więc, jak widzicie , że chłopcy zabierają się do rozkładania, to w odpowiednim momencie należy zaznaczyc , że chcesz aby samochód był składany w autoryzowanym serwisie (oczywiście na koszt urzędu celnego).
Podobnie np na lotnisku, otwieramy walizkę i spokojnie czekamy jeżeli celnik wywali z nie zawarość, dość stanowczo prosimy aby to wszystko spowrotem zapakował. Tak mówi prawo celne. My Polacy nadal sie boimy. Ale to się zmienia.

To bardzo cenne rady.Gdybyś tak jeszcze podpowiedział jak się wygadać w jakimś cywilizowanym języku ,żeby na granicy zrozumieli ,że chcemy aby auto było składane w autoryzowanym serwisie .
Nigdy nie wiadomo co kogo spotka , lepiej być przygotowanym na takie niespodzianki.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 30.08.2007 22:20

a ja popieram twórcę tematu.
Niedawno wróciłam z cro i mam dokładnie takie same odczucia. Na granicy słoweńsko - chorwacki, zarówno w jedną, jak i w druga stronę otwieraliśmy maskę samochodu (czy aby nie jest kradzione). Z resztą widzieliśmy podobne akcje z innymi samochodami również czekającymi na odprawę.
Sami pogranicznicy byli uprzejmi ale...niesmak pozostał... icon_lol.gif
Pozdrawiam wszystkich cromaniaków.

A ten niesmak to po czym? Po tym ,że ktoś się przykładał do roboty? Zawsze tak jest , że jak innych trzepią to mówimy: ooo, nareszcie się wzięli do roboty!!! Gorzej jak dotyka to nas. Ile razy słyszałem: za przestępców się weźcie... Działania wynikają z czegoś , o czym najczęściej nie mamy zielonego pojęcia. Jak przy kontroli otwierasz maskę to myślisz , że zawsze chodzi o silnik?? 8O :D
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 31.08.2007 07:32

Janusz Bajcer napisał(a)::oops: :oops:
Ale jedną nogą już prawie jest

Słowenia w Schengen

Jest dokładnie tak samo jedną nogą jak Polska, ponieważ wchodzimy do "układu" ( ;) ) jednocześnie.
A artykuł, który cytujesz, stracił na aktualności juz dawno.

Pozdrawiam
Rafał
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 31.08.2007 07:49

Rafal a ja myślałem że my z układu wychodzimy, w telewizji tak ciągle mówią :wink: :oczko_usmiech:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 31.08.2007 08:06

asikx napisał(a):..... wchodzimy do "układu" ( ;) ) jednocześnie.
Pozdrawiam
Rafał

OK. :lol: - no to wejdziemy w dobrym towarzystwie :D

Tomek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek » 31.08.2007 09:24

Sławomir Wocial napisał(a):...Gorzej jak dotyka to nas. Ile razy słyszałem: za przestępców się weźcie... Działania wynikają z czegoś , o czym najczęściej nie mamy zielonego pojęcia. ...

Miałem w zeszłym roku taką przygodę. Byliśmy tydzień w Pieninach, kilka razy przekraczaliśmy granicę na lokalnym przejściu - baseny termalne, zwiedzanie Słowacji, drobne zakupy itp, itd.
Z reguły na granicy albo pokazywaliśmy tylko okładki paszportów :) albo następowało wyrywkowe zerknięcie na zdjęcia.

Jakie było nasze zdumienie kiedy podczas jednego z powrotów ze Słowacji pogranicznicy mieli opuszczone szlabany, stali z długą bronią i dokładnie sprawdzali każde auto.

Dopiero następnego dnia dowiedzieliśmy się że w Mysłowicach miał miejsce napad na kantor podczas którego zabito 2 ludzi :(((

Gdyby ktoś z zagranicy wjeżdzał akurat tego dnia tym przejściem - jakie było by jego zdanie o polskich służbach...

Pzdr
Tomek
blacha
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) blacha » 07.09.2007 13:42

Oczywiscie nie mam 100% pewnoścli,ale wydaje mi sie ,że w koncu wyjasnilem ten problem...
Powodem tych kontroli byla marka pojazdu jakim jechalem ,VW nalezy do jednej z tych marek które kradzione w krajach UE przekraczaja te granice.

..ale podobno..
volare77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) volare77 » 10.09.2007 15:41

Jeszcze w sprawie kontroli.
Tak czy owak coś w tym jednak jest. W 2006 i 2007 roku na tej
samej granicy ( Mursko Srediszcze) auto było dokładnie
sprawdzane 5x przez Słoweńców ( WV Golf Variant) - numerki,
lustereczka itd. Nie wiadomo czego szukają i zawsze odpowiadają,
że taką mają robotę. Ale nie widać w tym większego sensu bo
raz sprawdzaja przy wjeździe a raz przy wyjeździe ??? Poza tym
metody maja prymitywne jak dawni z DDR-u. A strata czasu na
granicy to nawet 1 godzina. Może Ktoś sie dowiedział o co biega?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 10.09.2007 21:11

Trzeba fury na japońskie zamienić, to nie będzie kontroli..... :twisted:
andy.pl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andy.pl » 11.09.2007 09:10

Przychylam się do zdania Tomka - szczegółowe kontrole zdarzają się w 90% w przypadku "akcji służb celnych", o których nie wiemy i często się nie dowiemy, dlatego nie można wyciągać pochopnych wniosków, że "uwzięli się na Polaków" czy też innych.

Podczas moich tegorocznych wakacji przekraczałem granice 12-krotnie (PL, D, A, SLO, CRO, BiH, CZ, PL) i tylko dwa razy wypuściłem paszporty z ręki, w pozostałych przypadkach wystarczyło pokazanie zamkniętych dokumentów przez (otwarte) okno :D :D :D

Ktoś zgadnie jakiej narodowości byli celnicy, którzy oglądali paszporty mojej rodziny (2+1) :?: :?: :?:
Dodam, że tylko rzut oka na zdjęcia i jazda... :lool:
miejski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) miejski » 11.09.2007 10:32

andy.pl napisał(a):Ktoś zgadnie jakiej narodowości byli celnicy, którzy oglądali paszporty mojej rodziny (2+1) :?: :?: :?:

Słoweńcy?
andy.pl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andy.pl » 11.09.2007 12:47

andy.pl napisał(a):...Ktoś zgadnie jakiej narodowości byli celnicy, którzy oglądali paszporty mojej rodziny (2+1) :?: :?: :?:

W obu przypadkach nasi rodacy :( (przy wyjeździe do Niemiec i powrocie z Czech)

Pozdrav :papa:
Poprzednia strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Problem na granicy Slowensko-chorwackiej - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone