Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Problem medyczny

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Belfegor
Croentuzjasta
Problem medyczny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Belfegor » 23.01.2009 18:04

Trzy lata temu dołączyłem do grona cromaniaków i od tej pory nie wyobrażam sobie letnich wakacji bez wizyty w tym cudownym kraju. Kilka dni temu dotarła do mnie straszna wiadomość na temat mojego stanu zdrowia. Okazuje się, że mam chore żyły kończyn dolnych (układ głęboki) z tzw. zakrzepicą żylną. Największym zagożeniem dla tej choroby są: alkohol, długotrwała jazda w jednej pozycji i ciepło. Z tym pierwszym zagrożeniem sobie poradzę, ale z dwoma pozostałymi? Jestem jedynym kierowcą w rodzinie, a wyjazd do Chorwcji w zimie nie ma dla mnie większego sensu. W tym roku jeszcze zaryzykuję, tym bardziej, że zaliczka została już zapłacona i apartament zarezerwowany, ale co dalej...?
Proszę wszystkich miłośników Chorwacji o rady, jak zminimalizować ryzyko i cieszyć się pobytem nad ukochanym Adriatykiem.
Pozdrawiam
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 23.01.2009 18:07

Belfegor napisał(a):Proszę wszystkich miłośników Chorwacji o rady, jak zminimalizować ryzyko i cieszyć się pobytem nad ukochanym Adriatykiem.
Pozdrawiam

Myślę, że głównym doradcą w Twoim przypadku powinien być lekarz, nie miłośnicy Chorwacji. Tak będzie lepiej dla Ciebie.

Zdrówka
R.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 23.01.2009 18:13

Ciepło wydaje mi się można starać się niwelować długim przebywaniem w wodzie, która przy temperaturze 23-26 stopni nie powinna być raczej zbyt ciepła. Co do podróży, staraj się robić dużo przerw. Lepiej jechać dłużej i być zdrowszym niż ryzykować nie tylko w kontekście wykrytej u Ciebie choroby. Wiem jednak, że są tu prawdziwi fachowcy, więc oddajmy im decydujący głos :) Życzę jak najmniejszych problemów w spędzaniu wielu kolejnych wakacji w Croraju :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.01.2009 18:15

witaj ,no ja mam podobne problemy, jestem po bypasach więc parę żył mi z nogi wychlastali. Ja sobie poradziłem w ten sposób że robiłem częste postoje aby nie siedzieć za kółkiem cały czas. Mówiąc szczerze leki odstawiłem na czas wyjazdu bo nie wiedziałem jaka będzie reakcja na upały i zmęczenie ale było ok. Ale to tylko moje spostrzeżenia , najlepiej dostosuj się do rady Asikx i wal w dym o lekarza. Jak dobry to wszystko Ci wyjaśni...życzę dużooooooooo zdrówka
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 23.01.2009 18:23

W takiej sytuacji można by też pomyśleć o locie do cro tanimi liniami - z Krakowa można śmigać do Splitu, z innych lokalnych lotnisk też coś by się pewnie znalazło. Ktoś sugerował także w jednej z relacji korzystne połączenie z Koszyc.

Myślę, że rezerwując lot odpowiednio wcześniej na okres poza sezonem (np. na drugą połowę września) cena byłaby do przełknięcia.

PZDR
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 23.01.2009 18:27

Może trzeba się zastanowić nad zmianą terminu na jesień i samolot?
Lekarz napewno rzeczowo wszystko wyjaśni.
Belfegor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Belfegor » 23.01.2009 18:28

No coż, o tych zagrożeniach powiedział mi właśnie lekarz, ale chyba wiecie, jak trudno jest zrezygnować z tego, co się kocha. Dziękuję za pierwsze rady, na razie potwierdza się to, co już wiem. Dowiedziałem się również, że pomocne będą specjalne podkolanówki uciskowe i leki rozrzedzające krew... trochę dużo tego, ale cóź!
Belfegor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Belfegor » 23.01.2009 18:34

Przy tej chorobie podobno samolot jest wiekszym zagożeniem niż samochód ("Lot samolotem ok. 2godz.może stanowić poważne zagrożenie dla życia" - powiedział lekarz). Jestem zdecydowany na jazdę samochodem z 10-15min. przerwami co 1,5-2h i oczywiście noclegiem na Węgrzech lub w samej Chorwacji)
Belfegor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Belfegor » 23.01.2009 19:32

Mam do wszystkich jeszcze jedną prosbę; czy moglibyście polecić mi dobrego specjalistę, którego rady byłyby dla mnie jakimś "memento" na "nowej drodze życia". Mieszkam w małym miasteczku na styku trzech wojewodztw: sląskiego, opolskiego i dolnośląskiego (każde z nich wchodzi w grę, a cena konsultacji nie ma zanczeni

Pozdrawiam, zrozpaczony upiór z Luvru
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 23.01.2009 20:20

Belfegor napisał(a):Przy tej chorobie podobno samolot jest wiekszym zagożeniem niż samochód ("Lot samolotem ok. 2godz.może stanowić poważne zagrożenie dla życia" - powiedział lekarz). Jestem zdecydowany na jazdę samochodem z 10-15min. przerwami co 1,5-2h i oczywiście noclegiem na Węgrzech lub w samej Chorwacji)

Widzę,że już się konsultowałeś z kimś kto ma pojęcie o chorobie, bo powyższe informacje są bardzo precyzyjne :D :D Długa przerwa w aktywności tzw.pompy mięśniowej może prowadzić do spowolnienia przepływu krwi w kończynach dolnych i powstawania zakrzepu,dlatego w samolotach gdzie nie mamy zbyt wielkiej swobody poruszania się ryzyko jest większe.Podróżując pociągiem czy samochodem sami możemy sobie dawkować aktywność ruchową np.tak jak napisałeś wyżej.
Jeżeli chodzi o wysokie temperatury to istota ich niepożądanego działania może polegać na możliwości powodowania odwodnienia organizmu,zagęszczenia krwi i spowolnienia jej przepływu przez układ żylny.Tak więc konkluzja nasuwa się sama - w wysokich temperaturach,kiedy bardziej sie pocimy, trzeba pamiętać o piciu większych niz zwykle ilości płynów.
Co do alkoholu - to jakoś sobie nie mogę logicznie wytłumaczyć jego złego wpływu na krążenie :D Spożywany w rozsądnych ilościach ma na to krążenie wpływ pobudzający co nie raz już wielu z nas sprawdziło na własnym ciele :D :D
Chyba ,że wpływ spożycia np. kufla Karlovacko na ryzyko wystąpienia choroby zakrzepowo-zatorowej u cromaniaka w Chorwacji był tematem jakiejś pracy naukowej,z którą nie miałem okazji sie zapoznać, bo nie jest to moja dziedzina :D :D
Jeżeli sie mylę w kwestii alkoholu to proszę mnie poprawić.Szczególnie liczę tu na Plavaca i Grzesia Ćwika.
Życzę Ci Belfegorze udanych tegorocznych wakacji w Chorwacji ... i w następnych latach też. :D
Pozdrav.
kd
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kd » 23.01.2009 20:28

Belfegor napisał(a):Trzy lata temu dołączyłem do grona cromaniaków i od tej pory nie wyobrażam sobie letnich wakacji bez wizyty w tym cudownym kraju. Kilka dni temu dotarła do mnie straszna wiadomość na temat mojego stanu zdrowia. Okazuje się, że mam chore żyły kończyn dolnych (układ głęboki) z tzw. zakrzepicą żylną. Największym zagożeniem dla tej choroby są: alkohol, długotrwała jazda w jednej pozycji i ciepło. Z tym pierwszym zagrożeniem sobie poradzę, ale z dwoma pozostałymi? Jestem jedynym kierowcą w rodzinie, a wyjazd do Chorwcji w zimie nie ma dla mnie większego sensu. W tym roku jeszcze zaryzykuję, tym bardziej, że zaliczka została już zapłacona i apartament zarezerwowany, ale co dalej...?
Proszę wszystkich miłośników Chorwacji o rady, jak zminimalizować ryzyko i cieszyć się pobytem nad ukochanym Adriatykiem.
Pozdrawiam

Ja nie rozumiem : masz zakrzepicę żył głębokich , czy ich nie masz , a może przebyłaś w przeszłości i pozostały Ci niewydolne zastawki. Jeżeli punkt 1. powinnaś co najmniej pół roku zażywać leki p/zakrzepowe i koniecznie podkolanówki p/żylakowe. Jeżeli przebyta - to na stałe podkolanówki p/żylakowe - ale nie z allegro tylko z apteki za ok 200 zł i leki p/ zakrzepowe na podróż. Sprecyzuj co tak naprawdę się dzieje . I znowu nie tak straszna choroba bo co najmniej 20 % populacji ma podobne problemy ( najwyżej nie zawsze o nich wie)
Belfegor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Belfegor » 23.01.2009 20:59

Dziekuję za życzliwość i i szybkie rzeczowe odpowiedzi, szczególnie Wojanowi. Parafrazując powiem: "I zstąpił duch Twój, Wojanie, i odmienił oblicze tej ziemi"
Odpowiadając Kd; Nie boję się samej choroby, ale tego, co mogę przez nią stracić. Prawdopodobnie jestem po przebytej zakrzepicy, lekarz mówił o nawrocie choroby. A objawy, no cóż, jako zupełny laik wymienię:
1. Spuchnięta noga od kostki po kolano
2. Mała sącząca się ranka przy kostce po wewnętrznej stronie
3. Brązowe przebarwienia wokól tej kostki
4. "Niewydolna żyła piszczelowa przednia z refluksem (ok. 2sek od wysokości żyły udowej) do poziomu pachwiny - cytat z badania USG
Ufff, miałem obiekcje, ale udowadniacie , kochani, że świat jeszcze nie zszedł całkowicie na psy.
Pozdrawiam
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 23.01.2009 22:30

Belfegor napisał(a):Parafrazując powiem: "I zstąpił duch Twój, Wojanie, i odmienił oblicze tej ziemi"

8O 8O :D :D

Belfegorze ... niegodnym przecie .... :D :D
:papa:
Belfegor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Belfegor » 24.01.2009 09:44

Wojanie, Twoje słowa były jak balsam na moje skołatane serce - za nie bardzo dziękuję. Jeśli zaś chodzi o wpływ alkoholu na stan choroby, to domyślam się, że lekarz miał na myśli "dzień po..." zwany potocznie kacem, który jest (chyba) wynikiem m.in. odwodnienia. Ale jak napisałeś, alkohol tylko w rozsądnych ilościach.
Pozdrawiam

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone