Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Problem komunikacji czterech samochodów

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
moondek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) moondek » 18.06.2009 14:21

Na upartego zainwestowałbym jednak w CB radio. Wydatek na długi czas, a kiedyś może nam się na trasie przydać. Poza tym teraz nie problem jest złapać mandat na 500,- zł, czyli więcej, niż zestaw CB.
Jak już zdecydujecie się na CB, pamiętajcie, że trzeba zestroić antenę z radiem. Dotyczy to w szczególności zestawów kupowanych na Allegro. Sprzedawcy tego nie robią, bo do kompletu potrzebny jest jeszcze... dach samochodu ;)
mottom
Cromaniak
Cb

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 18.06.2009 15:13

Według mnie kupowanie CB "na wyjazd" nie jest prawdą (i chyba nie ma sensu). Jak już ktoś raz spróbuje to prawdopodobnie będzie używał "zawsze" - zauważcie ile anten CB widać na autach (człowiek do "dobrego" szybko się przyzwyczaja :idea: ).
Kupiłem kiedyś Alana 100+ (tani - "na wyjazd"), używałem rok po przyjeździe (brakowało mi tych informacji drogowych bez CB), potem dałem znajomemu ("na wyjazd" - używa do tej pory). Wtedy kupiłem Presidenta (Johnson II ASC) - "niebo, a ziemia" :roll: .
natuchna
Croentuzjasta
Re: Cb

Nieprzeczytany postnapisał(a) natuchna » 18.06.2009 15:16

mottom napisał(a):Według mnie kupowanie CB "na wyjazd" nie jest prawdą (i chyba nie ma sensu). Jak już ktoś raz spróbuje to prawdopodobnie będzie używał "zawsze" - zauważcie ile anten CB widać na autach (człowiek do "dobrego" szybko się przyzwyczaja :idea: ).
Kupiłem kiedyś Alana 100+ (tani - "na wyjazd"), używałem rok po przyjeździe (brakowało mi tych informacji drogowych bez CB), potem dałem znajomemu ("na wyjazd" - używa do tej pory). Wtedy kupiłem Presidenta (Johnson II ASC) - "niebo, a ziemia" :roll: .

"Niebo a ziemia", możesz podać w czym różnica jest? dla zwykłego sluchacza
mottom
Cromaniak
niebo a ziemia

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 18.06.2009 15:36

natuchna -
Podstawową różnicą (Alan 100+ a President Johnson II ASC) jest brak ASC (Automatic Squelch Control) w prostym Alanie. Bez ASC trzeba ręcznie nastawiać punkt odcięcia szumów, co powoduje, że albo zbyt mocno szumi cały czas, albo nie usłyszymy zbyt słabego sygnału (bo go obetniemy).
Druga rzecz - Alan po wyjęciu zasilania z zapalniczki ustawiał się na kanale 9 - ratunkowym, a nie na tym na którym go zostawiłem (np na "umówionym" z drugim autem 30).
Kolejna sprawa - President ma możliwość skanowania/nasłuchiwania równolegle na dwóch kanałach (drogowym i "umówionym") - co umożliwia porozumiewanie z drugim autem i "nie bycie odciętym" od komunikatów drogowych na kanale 19 (poza krajem 28 ).
Dodatkowo dźwięk mowy, który się wydobywa z Presidenta można trochę "umilić" - obciąć wysokie tony (na wysokich najczęściej są trzaski).
Z innych "bajerów" - jest jeszcze w Presidencie opcja skanowania na wszystkich kanałach (szuka tak długo aż na którymś coś usłyszy, zatrzymuje się tam tak długo aż nie straci sygnału, potem szuka znowu dalej - fajna rzecz - czasami używam, gdy chcę podsłuchać o czym rozmawiają inni :oops: ).
Dodatkowo zmieniając radio zmieniłem antenę (z długiej na krótką), gdyż już mnie denerwowało jej ciągłe zdejmowanie przy wjeździe do parkingu podziemnego - na krótkiej i tak zasięg jest wystarczający w mieście (a na trasie do porozumiewania w promieniu 5 km wystarczy).
Tyle w tej chwili kojarzę jeżeli chodzi o subiektywne porównanie tych dwóch "zabawek"
Pozdrawiam
moondek
Cromaniak
Re: niebo a ziemia

Nieprzeczytany postnapisał(a) moondek » 18.06.2009 16:11

mottom napisał(a):Kolejna sprawa - President ma możliwość skanowania/nasłuchiwania równolegle na dwóch kanałach (drogowym i "umówionym") - co umożliwia porozumiewanie z drugim autem i "nie bycie odciętym" od komunikatów drogowych na kanale 19 (poza krajem 28 ).
Dodatkowo dźwięk mowy, który się wydobywa z Presidenta można trochę "umilić" - obciąć wysokie tony (na wysokich najczęściej są trzaski).
Z innych "bajerów" - jest jeszcze w Presidencie opcja skanowania na wszystkich kanałach (szuka tak długo aż na którymś coś usłyszy, zatrzymuje się tam tak długo aż nie straci sygnału, potem szuka znowu dalej - fajna rzecz - czasami używam, gdy chcę podsłuchać o czym rozmawiają inni :oops: ).
Dodatkowo zmieniając radio zmieniłem antenę (z długiej na krótką), gdyż już mnie denerwowało jej ciągłe zdejmowanie przy wjeździe do parkingu podziemnego - na krótkiej i tak zasięg jest wystarczający w mieście (a na trasie do porozumiewania w promieniu 5 km wystarczy).
Tyle w tej chwili kojarzę jeżeli chodzi o subiektywne porównanie tych dwóch "zabawek"
Pozdrawiam

Ale ma jeden Wielki Minus (przez duże W i M), nie ma pokrętła do zmiany kanałów, a to w przypadku zmiany kanału podczas jazdy jest upierdliwe. Gdyby nie to, byłoby to radio prawie idealne ;) Ja właśnie dlatego wybrałem Harrego II. Nie mam skanu na dwóch kanałach, ale za to mam pokrętło do zmiany kanałów :)
sebol
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) sebol » 18.06.2009 16:46

W tamtym roku jechaliśmy 3 samochodami krótkofalówki sprawdziły sie idealnie przez cała drogę mielismy ze soba kontakt jeżeli ktoś nie był w zasięgu znaczy że jest oddalony od drugiej osoby 1000m więc polecam gorąco koszt niepamietam jaki bo kolega przywiózł to z Anglii
mottom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 18.06.2009 17:06

moondek napisał(a):Ale ma jeden Wielki Minus (przez duże W i M), nie ma pokrętła do zmiany kanałów, a to w przypadku zmiany kanału podczas jazdy jest upierdliwe.

Zmiana kanałów w Johnson II ASC jest możliwa również na gruszce mikrofonu (przycisk zmiany "w przód" i "w tył" - można przycisnąć, trzymać - wtedy kanały zmieniają się szybko) - więc chyba ten "WM" do mnie nie przemawia :roll: .
Jedynym WM jaki ja mogę wymienić to niestety CENA :cry:
moondek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) moondek » 18.06.2009 17:26

mottom napisał(a):Zmiana kanałów w Johnson II ASC jest możliwa również na gruszce mikrofonu (przycisk zmiany "w przód" i "w tył" - można przycisnąć, trzymać - wtedy kanały zmieniają się szybko)

Mimo to i tak musisz bardziej się zdekoncentrować od jazdy, niż przy pokrętle... Mimo wszystko to do mnie nie przemówiło. Ale już wkraczamy w szczegóły ;)
mottom
Cromaniak
przycisk vs pokrętło

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 18.06.2009 17:40

chyba o szczegóły chodziło natuchnie - więc szczegółów ciąg dalszy :)
Naciskając przycisk gruszki "w przód" jest sygnał "bip", naciskając przycisk "w tył" mam podwójny "bip,bip". Spokojnie można trzymać w rękach kierownicę i (lekko) gruszkę. Pamiętając z którego kanału startowałem i licząc w myślach "bipy" można "po omacku" bez patrzenia na wyświetlacz dojść do żądanego/nowego/oczekiwanego kanału :idea: .
Używając pokrętła trzeba niestety spojrzeć na wyświetlacz (numery kanałów zmieniają się bardzo szybko nawet delikatnie ruszając gałką) żeby znaleźć się na wymaganym kanale
- uwaga - to może być przyczyną ewentualnej "sytuacji na drodze" 8O
Ostatnio edytowano 18.06.2009 17:41 przez mottom, łącznie edytowano 1 raz
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 18.06.2009 17:41

Słyszałem jeszcze , że Johnson podaje nr buta policjanta trzymającego radar a Harry dodatkowo nr kołnierzyka koszuli...
mottom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 18.06.2009 17:43

Bocian napisał(a):Słyszałem jeszcze , że Johnson podaje nr buta policjanta trzymającego radar a Harry dodatkowo nr kołnierzyka koszuli...

niestety - Harry podaje to "zamiast" a nie "dodatkowo" :wink:
natuchna
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) natuchna » 18.06.2009 21:03

Czy wam tez szumi głosno antena montowana (w hatchbacku )na dachu magnesowa, czy można to jakos zminimalizować lub zlikwidowac ?jakies spoosby na to ?
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 18.06.2009 21:22

Sądzę, że najbardziej praktycznym sposobem będą chorągiewki sygnalisty. W przypadku braku elektronicznych srodków łącznosci proszę nawiązać łączność pomiedzy pojazdami przy wykorzystaniu umownych sygnałów dowodzenia. Ustalić sygnały i machać niczym Marshal na lotnisku czy sygnalista na okrecie choragiewkami np. wirowanie choragiewką w kółko - silniki pojazdów w ruch, chorągiewka do przodu - naprzód, skrzyżowanie choragiewek - silniki wyłączyć, choragiewka do góry - uwaga, pokazanie chorągiewką szyji - może byśmy coś wypili, chorągiewka w dół - odcedzić kartofelki na najbliższym parkingu itp. :D
mottom
Cromaniak
antena

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 19.06.2009 07:40

natuchna napisał(a):Czy wam tez szumi głosno antena montowana (w hatchbacku )na dachu magnesowa, czy można to jakos zminimalizować lub zlikwidowac ?jakies spoosby na to ?

Antena "szumi" wtedy gdy poruszamy się z większą prędkością (nie ma znaczenia - czy przymocowana na magnes czy przymocowana na stałe). Po prostu przecina powietrze i zachowuje się podobnie jak "bat", z którego aby "strzelić" trzeba go ostro "zaciąć". Według mnie - są dwie rady na ten szum:
1. Jeżeli antena ma możliwość zmiany kąta pochylenia - to można ją ustawić w poziomie (zasięg nadawania/odbioru zdecydowanie spadnie ale będzie stawiała mniejszy opór powietrzu więc szum będzie mniejszy).
2. Ustawić antenę na bagażniku (z tyłu) - wtedy można "uciec" dźwiękowi (nawet nie osiągając prędkości ponaddźwiękowej :roll: ) - ja tak mam i sobie chwalę (zasięg anteny mniejszy niż z dachu, ale "coś za coś"). :idea:
natuchna
Croentuzjasta
Re: antena

Nieprzeczytany postnapisał(a) natuchna » 19.06.2009 07:51

mottom napisał(a):
natuchna napisał(a):Czy wam tez szumi głosno antena montowana (w hatchbacku )na dachu magnesowa, czy można to jakos zminimalizować lub zlikwidowac ?jakies spoosby na to ?

Antena "szumi" wtedy gdy poruszamy się z większą prędkością (nie ma znaczenia - czy przymocowana na magnes czy przymocowana na stałe). Po prostu przecina powietrze i zachowuje się podobnie jak "bat", z którego aby "strzelić" trzeba go ostro "zaciąć". Według mnie - są dwie rady na ten szum:
1. Jeżeli antena ma możliwość zmiany kąta pochylenia - to można ją ustawić w poziomie (zasięg nadawania/odbioru zdecydowanie spadnie ale będzie stawiała mniejszy opór powietrzu więc szum będzie mniejszy).
2. Ustawić antenę na bagażniku (z tyłu) - wtedy można "uciec" dźwiękowi (nawet nie osiągając prędkości ponaddźwiękowej :roll: ) - ja tak mam i sobie chwalę (zasięg anteny mniejszy niż z dachu, ale "coś za coś"). :idea:

w jakimm aucie to masz zamontowane? bo w Hatchbacku nie bardzo chyba ...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Problem komunikacji czterech samochodów - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone