Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Prizba - Korcula

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Kaczor1977
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kaczor1977 » 23.05.2010 19:17

A czy w Priżbie jest wypożyczalnia łodzi motorowych?
Eewwaa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Eewwaa » 24.05.2010 08:51

Przeczytałam na stronie http://www.ikorculainfo.com/pl/prizba/, że jest :)
Będziesz mógł śmigać :lol:
Adam66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam66 » 27.05.2010 12:56

A czy w Priżbie jest wypożyczalnia łodzi motorowych?

Skuter wodny też.
pozdrawiam
Monki
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Monki » 27.05.2010 14:05

Adam66 napisał(a):
...kilkoma knajpkami przy głównej drodze...
Napisz coś więcej, proszę. Jakiego rodzju te knajpki, itd,...
Przeczytałam na forum, ze są same fastfoody, także mam pewne obawy, czy będzie gdzie zjeść obiadek

W samej Priżbie masz dwie konoby i pizzerie (okolice portu). Jak jedziesz w stronę Grscicy masz jeszcze dwie konoby przy drodze. W drugą stonę masz pizzerie w przysiółku Priscapac . Ale najlepsze jedzenie dostaniesz w agroturystyce Gica. Konoba ta znajduje się na górze pomiędzy Priżbą a Blatem czynne o ile pamiętam od 18. Dają potrawy regionalne i pieką własny chleb ( niestety nie taki jak u nas) no i fajny klimat starej chorwacji ( kamienne dachy, stary wystrój itp.)
Pozdrawiam

Widzę,że jesteś dobrze obeznany z terenem.Mam pytanie o wybrzeże w Prizbie.
Jedziemy do wynajętego domu bezpośrednio nad morzem, nie mogę nigdzie doczytać jak jest z zejściem do morza w Prizbie . Może zaobserwowałeś czy jest stromo, czy brzeg jest płytki czy odrazu nastepuje głębina? Będę wdzięczna za każdą odpowiedź.
Eewwaa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Eewwaa » 27.05.2010 14:18

Wydaje się fajna :P
Eewwaa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Eewwaa » 27.05.2010 15:08

A swoją drogą to jestem ciekawa co to za Disco club jest w Prizbie???
:lol:
Adam66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam66 » 29.05.2010 14:47

Jedziemy do wynajętego domu bezpośrednio nad morzem, nie mogę nigdzie doczytać jak jest z zejściem do morza w Prizbie . Może zaobserwowałeś czy jest stromo, czy brzeg jest płytki czy odrazu nastepuje głębina? Będę wdzięczna za każdą odpowiedź.

Prawie cała Priżba (za wyjątkiem plaży w centrum i w Pricapacu) to skała z drabinkami. Jest też od razu głęboko 2-3m. Jeżeli jedziecie z małymi dziećmi to kłopot. Plaża w centrum i Priscapacu to wysypany żwirek i tam jest przyjaźnie dla dzieci i płytko. Domy nad samym morzem mają "prywatne" zejścia i platformy i nikt postronny nie będzie spacerował po "twojej" półce.

Dla mnie jest to jedno z lepszych miejsc na odpoczynek.
Pozdrawiam
Monki
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Monki » 07.06.2010 11:48

Adam66 napisał(a):

Prawie cała Priżba (za wyjątkiem plaży w centrum i w Pricapacu) to skała z drabinkami. Jest też od razu głęboko 2-3m. Jeżeli jedziecie z małymi dziećmi to kłopot. Plaża w centrum i Priscapacu to wysypany żwirek i tam jest przyjaźnie dla dzieci i płytko. Domy nad samym morzem mają "prywatne" zejścia i platformy i nikt postronny nie będzie spacerował po "twojej" półce.

Dla mnie jest to jedno z lepszych miejsc na odpoczynek.

Pozdrawiam

A może wiesz czy jest tam jakaś ribarnica albo gdzie można najbliżej kupić ryby i owoce morza. a jak tak to czy są też ostrygi?

pozdrawiam
Adam66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam66 » 07.06.2010 11:56

Targ w Blacie, albo w Vela Luce. Niestety, żeby kupić rybę w sezonie trzeba być ok. 7 rano. Co dwa dni jeździ samochód i głośno ogłasza riba riba. Niestety prawie zawsze nie ma wyboru ryby i bardzo często niestarczało ryby dla wszystkich ( zawsze jedzie od Blata). Trzeba wykazać się także dobrym refleksem, żeby go złapać jak jedzie przez wioskę.
Pozdrawiam
Polinna
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Polinna » 29.06.2010 09:30

A ja mam pytanie jaka jest woda w morzu, czy jest chłodniejsza niż na lądzie? Jak rok temu byłam w Orebiczu, to chłodne było morze.
Poprzednia strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Prizba - Korcula - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone