Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Primosten we dwoje

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Sabina_wawa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sabina_wawa » 10.01.2012 10:37

Czy na tych plażach w Primosten faktycznie tak gęsto...? zawsze? wybieram się w pierwszym tyg lipca, może to jeszcze nie sezon...
BraveSirRobin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) BraveSirRobin » 10.01.2012 10:54

Sabina_wawa napisał(a):Czy na tych plażach w Primosten faktycznie tak gęsto...? zawsze? wybieram się w pierwszym tyg lipca, może to jeszcze nie sezon...

To zależy od punktu widzenia. My byliśmy na przełomie sierpnia i września i było dość tłoczno....przynajmniej dla mnie. Choć wyraźnie było widać różnicę jak zaczął się wrzesień...liczba ludzi spadło znacząco, więc może i początek lipca nie będzie tłoczny.
Gosia i Marek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gosia i Marek » 10.01.2012 15:53

My bylismy w tym roku w pierwszej połowie sierpnia i w Primosten ludzi multum ale na plazy nie było tak zle, gorzej jak kiedys bylismy w Basce Vodie tam to dopiero było ludzi, ręcznik na ręczniku.
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 10.01.2012 20:51

W Chorwacji wiele jest miejsc, które same "opowiadają o wojnie", wiele jeszcze tablic - uwaga miny. Ale już coraz mniej. Na wybrzeżu już rzadko się to spotyka, w głębi kraju częściej.
pitern77
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pitern77 » 10.01.2012 21:30

I ja zasiadam do czytania.
BraveSirRobin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) BraveSirRobin » 10.01.2012 22:37

Następnego dnia postanowiliśmy wybrać się do Dubrownika. Z Primosten jest to niezły kawałek drogi, szczególnie doskwierał brak klimatyzacji. Kilka zdjęć "drogowych":

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Naszym pierwszym celem były oczywiście mury. Co tu dużo mówić...Dubrovnik jest poprostu rewelacyjny :) :

Obrazek

Obrazek

Obrazek
BraveSirRobin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) BraveSirRobin » 10.01.2012 23:00

Dubrovnik uboższy w kolory:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
BraveSirRobin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) BraveSirRobin » 10.01.2012 23:15

Zapasy wody, w które byliśmy zaopatrzeni szybko się skończyły...a upał doskwierał. Mniej więcej w połowie trasy po murach ujrzeliśmy automat do wyciskania soku z pomarańczy...nie sposób się nie skusić :lol: Nawet cena nie była w stanie odstraszyć. A jaki smak... :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
viltob08
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) viltob08 » 11.01.2012 11:22

Primosten, to jedno z naszych najbardziej ulubionych miejsc (zaraz po Rogoźnicy :D ), zatem siadam i ja i oczywiście proszę o namiary na kwaterę : adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
franko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) franko » 11.01.2012 12:47

Oglądam i czytam.
Primosten zwiedzałem w czerwcu 2010r.
PZDR.
b@rt
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) b@rt » 11.01.2012 13:53

Przez Primosten przejeżdżałem już kilka razy ale nigdy jeszcze w nim nie byliśmy. Może w tym roku staniemy na jakimś kempie w pobliżu przejazdem.
Natomiast za każdym razem urzeka mnie jego widok z drogi.
Jeżeli chodzi o te pustostany to i tak nie ma już tak źle. Pamiętam jak w 1997 pierwszy raz jechaliśmy na CRO to od Karlovaca co chwile były ostrzelane wioski widmo a przy drodze można było dojrzeć gdzieniegdzie porzucone czołgi
BraveSirRobin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) BraveSirRobin » 11.01.2012 20:55

...Dubrovnik cd.

Obrazek

Ogrom i majestatyzm tego miejsca robi wrażenie

Obrazek

Zwiedzając nie tylko Dubrovnik, ale też inne miejsca w Chorwacji, zastanawia mnie gdzie te wszystkie drzewa są ukorzenione. Są to nie rzadko duże, potężne drzewa, a rosną jakby w kamieniu. Wciskają się w najmniejsze szczeliny

Obrazek
BraveSirRobin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) BraveSirRobin » 11.01.2012 21:43

Obrazek

Najbardziej podobały mi się boiska ulokowane wśród murów obronnych, takie ichnie "orliki" :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zdjęciami uliczek od dołu nie mogę się pochwalić, gdyż moja "małpka" nie radziła sobie zdytnio z tak dużymi różnicami światła i cienia...zdjęcia wyszły kiepsko.

Przed wyjazdem wyczytałem na forum, że z wzgórza SRD jest piękny widok na miasto oraz że można tam wjechać samochodem. Tak też postanowiłem zrobić. Moja żona nie była zbyt zadowolona z tego pomysłu. Ma delikatny lęk wysokości i już spacer po murach przyprawił ją o dreszcze. Jak zobaczyła wąską drogę bez barierek oddzielających od wysokiej stromizny rozpoczął się długi słowotok, który można streścić słowami: ja już nie chcę żadnych widoków, ja chcę na dół!! Aż strach pomyśleć czego się nasłucham podczas tegorocznej wyprawy....na Hvar :D

A z góry SRD widok jest taki:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Gosia i Marek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gosia i Marek » 12.01.2012 22:59

b@rt
Nam też zawsze Primosten podobał się z drogi i kiedyś zjechaliśmy i byliśmy już tam 3 razy. Nie wyobrażam sobie teraz jechać do Chorwacji i nie zajechać do Primosten:)

Jaka super knajpka na górze, jak my byliśmy w 2006 roku nie było tam rzadnej knajpki, kolejka nie jeździła, ale za to była stara ostrzelana stacja.

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Obrazek

URL=http://imageshack.us/photo/my-
Gosia i Marek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gosia i Marek » 12.01.2012 23:01

jedno coś się nie udało:)

Obrazek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Primosten we dwoje - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone