Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Primosten

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
baton
Odkrywca
Primosten

Nieprzeczytany postnapisał(a) baton » 19.06.2006 22:31

Witam serdecznie wszystkich forumowiczow !!!

Na przelomie sierpnia, wrzesnia wybieram sie wraz z dziewczyna i znajomymi do Chorwacji (4 osoby -> 2 pary).

Plan jest nastepujacy: Pierwszy tydzien to zwiedzanie, drugi: pobyt w Primosten: plazowanie, zwiedzanie, odpoczywanie...

Miejscowke w Primosten mamy juz zarezerwowana (bez wyzywienia of course). Bylem tam w zeszlym roku. Przepiekna miejscowosc. Jak z bajki...

Jestem na etapie planowania 1 tygodnia podrozy. Do tej pory udalo mi sie ustalic 2 punkty:
- Plitvickie jeziora
- Wyspa Hvar

Noclegi podczas 'tour the croatia' sa na razie zagadka :-) Mysle jednak ze dla mlodych, mobilnych osobnikow nie beda jakims wielkim klopotem...

Mam nadzieje ze watek ten bedzie przybieral na 'wadze' w miare kolejnych ustalen. Jak tylko wroci moj komp z naprawy wkleje zdjecia z Primosten...

Srodek transporu: VV Golf + box
Nawigacja: Automapa XL + I go Europe 2006
Komunikacja: CB radio, era, orange, plus... ;-)

Udalo mi sie ustalic ze najlepszy dostep do netu (prepaid) oferuje wloski operator (siec wind) ... musze to jeszcze dokladnie spradzic. Roaming gprsowy naszych operatorow jest zabojczy dla kieszeni...

Przepraszam za pewien chaos w mojej wypowiedzi, ale sami wiecie ;-)
RBK
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) RBK » 19.06.2006 22:35

Świetny pomysł!!!
Primosten jest cudowny, ma niepowtarzalny klimat. Co do innych noclegów, to nie macie czego się obawiać, złaszcza w tym czasie. Na pewno bez problemu znajdziecie jakąś kwaterkę:)
Pozdrawiam!

RBK
krystek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystek » 20.06.2006 08:06

baton napisał(a):Jestem na etapie planowania 1 tygodnia podrozy. Do tej pory udalo mi sie ustalic 2 punkty:
- Plitvickie jeziora
- Wyspa Hvar

Z Primostenia masz rzut kamieniem nad Krka,a do tego obowiązkowo trzeba zajrzeć do Trogir, Sibenik, Split, tylko nie wiem czy tego tygodnia wystarczy...
baton
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) baton » 21.06.2006 19:04

Z Primostenia masz rzut kamieniem nad Krka

Jakies wycieczki zorganizowane (fish picnic)? Ile moze kosztowac taka przyjemnosc? Rozumiem ze trzeba na taka wycieczke przeznaczyc caly dzien?

a do tego obowiązkowo trzeba zajrzeć do Trogir, Sibenik, Split, tylko nie wiem czy tego tygodnia wystarczy...

W Trogirze bylem. Rzeczywiscie piekny - starowka, port i te jachty :-)

Wyjezdzamy 19.08 (sobota) bardzo wczesnie rano. W tym samym dniu 'zaliczmy' Plitvickie...

do 26.08 tour de Croatia...

Odnosnie nawigacji: I go Europe mozna juz nabyc w Polsce:

http://www.pdaclub.pl/view.php?news_id=11687

Minusem jest wysoka cena, no i pokrycie Chorwacji w 35% tez trudno nazwac satysfakcjonujacym...

27.08 jestesmy juz w Primosten, ktore opuscimy 03.09 rankiem..
baton
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) baton » 18.07.2006 19:57

Nadszedl czas zaplanowania konkretnie trasy podrozy:

Czeladz---> Katowice ---> Bielsko Biala ---> Cieszyn ---> (granica Czesko/Slowacka - przejscie w Jablunkov?) ---> Zilina ---> Bratislava ---> Wieden ---> Graz ---> MAribor ---> Zagrzeb ---> PLITVICKIE !!!

Na razie tak bardzo ogolnie...

Michelin podaje ze to 911km (z Katowic)

Ile realnie zajmie mnie pokonanie takiej trasy zakladajac w miare spokojna jazde. Wyjazd w sobote wczesnie rano...
baton
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) baton » 06.08.2006 11:30

Prosba: Moglby ktos podac namiary na nocleg w Plitvicach? Chcialbym wczesniej zarezerwowac, a nie szukac na miejscu...
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 06.08.2006 11:39

Czeladz---> Katowice ---> Bielsko Biala ---> Cieszyn ---> (granica Czesko/Slowacka - przejscie w Jablunkov?)
a po co tak :?: nie prościej Katowice- wisła - Istebna- Zwardoń Myto - Cadca itd :lol:

ah .. I goły, Tomtomy i inne :roll: :wink:
baton
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) baton » 06.08.2006 11:54

a po co tak nie prościej Katowice- wisła - Istebna- Zwardoń Myto - Cadca itd

Chyba jednak wybiore trase tylko przez Czechy... Zalezy mi na przejezdzie przez Poysdorf :lol: , no i moze zatrzymamy sie w Wiedniu na chwilke...

W Plitvicach tylko nocleg(19 sierpnia), a zwiedzanie w niedziele od rana(20 sierpnia)
Ostatnio edytowano 06.08.2006 17:30 przez baton, łącznie edytowano 1 raz
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 06.08.2006 12:12

Zilina ---> Bratislava ---> Wieden
od kiedy Bratislava jest w Czechach bo chyba coś mi umknęło :roll: :D
baton
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) baton » 06.08.2006 17:17

Cytat:
Zilina ---> Bratislava ---> Wieden
od kiedy Bratislava jest w Czechach bo chyba coś mi umknęło

To nie tak ;-)
Ten wariant trasy (nazwijmy go slowackim) jest juz nieaktualny. Z 2 powodow:
1. Poysdorf
2. Nie ma znaczacego zysku na czasie jesliby porownac do trasy przez Czechy.
3. Dodatkowa winietka na Slowacje

Przy okazji: viamichelin uparcie wytycza trase przez Slowacje. Jak zmusic go aby poprowadzil tylko przez Czechy?

W jakim (realnie) czasie powinienem pokonac trase Katowice - Plitvice. Droga przez Czechy, Austrie, Slowenie. Wyjazd sobota wczesnie rano.
Ostatnio edytowano 06.08.2006 17:38 przez baton, łącznie edytowano 1 raz
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 06.08.2006 17:34

Graz - Maribor - Zagrzeb to najlepsza moim zdaniem droga pod warunkiem że nie pojedziesz piątek - sobota bo na bank staniesz w korkach ponoć już od Grazu się tworzą. Ja nistety ze względu na noclegi pojadę właśnie w piątek stąd mój wybór brzmi Węgry

w czasie hmmm powiedzmy że masz rację ale w Czechach obowiązują nowe przepisy - nie wiem czy o tym wiesz - bo jeśli nie to przeczytaj koniecznie
baton
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) baton » 06.08.2006 18:13

Cytat:
w czasie hmmm powiedzmy że masz rację ale w Czechach obowiązują nowe przepisy - nie wiem czy o tym wiesz - bo jeśli nie to przeczytaj koniecznie

Przeczytalem. No coz... wieniete i kamizelke zamierzam kupic, a szalec nie bede... :-)
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 06.08.2006 18:34

no to nie wiem czy doczytałeś ale z zebranych informacji wynika:
1. Kamizelek tyle szt ile osób w aucie !!
2. Kamizelki mają być w kabinie a nie w bagażniku (mandat w Austrii za nieprzestrzeganie 80 Euro)
3. Światła - obowiązują cały rok
4. Nie możesz mieć na szybie winiety która straciła ważność !! - kara taka jak za jej brak (ponoć do 14 tyś zł :!: :!: :!: )
5. Całkowity zakaz posiadania wykrywaczy radarów :!:
6. Zapasowe żarówki
7. Jeśli nałożą mandat a nie masz kasy - aresztują samochód do czasu uregulowania należności

w Chorwacji ponoć 2 trójkąty - nie mam pewności ale ze względów bezpieczeństwa rozsądek nakazuje zabrać takowe
baton
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) baton » 08.08.2006 19:06

Primosten 2005

Taki mielismy widok z tarasu:

Obrazek

...
Obrazek

W tym roku bedzie podobnie... mam nadzieje :D
Obrazek

Kultowe miejsce w Primosten: kalmary i wino...
Obrazek

Primosten
Obrazek

Sniadanio-obiady self-made :)
Obrazek
Ostatnio edytowano 06.09.2006 21:50 przez baton, łącznie edytowano 4 razy
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 08.08.2006 19:28

mandat w Austrii za nieprzestrzeganie 80 Euro

a ja słyszałem , że 23 ojro
w Chorwacji ponoć 2 trójkąty - nie mam pewności ale ze względów bezpieczeństwa rozsądek nakazuje zabrać takowe

a jak kto rozsądniejszy to trzy!
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone