napisał(a) dorota777 » 29.01.2009 11:40
Witam,
Od kilku lat jestem "uzależniona", od tego forum, jak łatwo się domyśleć zaliczam się do osób zakochanych w Chorwacji.
Niesamowite jest to jak wiele osób ma identyczne zainteresowania i przemyślenia odnośnie, zarówno sposobu spędzania urlopu jak i miejsc, które wywołują w człowieku zachwyt. Czytając relacje np. Ines czy Meeg mam wrażenie jakby ktoś spisał moje własne myśli.
W tym roku na wakacje wybieramy się ...... oczywiście do.. .CHORWACJI (już po raz 4).
Mieszkaliśmy w miejscowościach: Poreć (Istria), Baśka (Krk), Promajna, Tucepi, , Żivogostie, (Riwiera Makarska) i Żuljana (Peljesac). Zwiedzaliśmy niemal wszystko co jest w "dużym promieniu".
W tym roku planujemy jeden tydzień w Primosten drugi w Orebić.
Chociaż byłam wierna lekturze opisów, czerpałam z nich wiedzę i w oparciu o nie podejmowałam wiele decyzji, dopiero teraz postanowiłam się zalogować, aby zwrócić się do Was z wielką prośbą.
Ponieważ tym razem jedziemy w dwie rodziny (4 i 3 osobowa) mam obawy , że nie uda nam się znaleźć dwóch odpowiadających nam apartamentów w jednym budynku.
Wielokrotnie już jeździliśmy "w ciemno" zawsze w miesiącach wakacyjnych (lipiec, sierpień) i znalezienie apartamentu, spełniające nasze oczekiwania zajmowało nam parę godzin i było najmniej ciekawym fragmentem urlopu.
Nie sądzę, abym miała wygórowane wymagania, są one w zasadzie trzy:
taras z widokiem na morze - jest to dla mnie rodzaj ładowania baterii na cały rok - po prostu uwielbiam jeść śniadanie, sączyć kawę, wieczorem wino i napawać się tym przepięknym widokiem
apartament musi składać się przynajmniej z dwóch pomieszczeń - w jednym śpimy my w drugim dzieci
nie chciałbym też mieszkać nad knajpką, sklepem czy przy ruchliwej ulicy.
no i szczytem marzeń byłoby mieć blisko nie zatłoczoną plażę.
Naprawdę nie idę na łatwiznę spędziłam już wiele godzin na poszukiwaniach i jeżeli znajduję dwa apartamenty w jednym budynku to, albo:
ciężko stwierdzić czy spełniają powyższe wymogi, albo widać, że cena jest z kosmosu ( czytaj: krocie zarabia pośrednik)
Dlatego bardzo proszę jeżeli ktoś może mi podać namiary na dom z dwoma apartamentami spełniającymi przedstawione wyżej założenia w miejscowości Primosten i Orebić to bardzo proszę.
Chętnie podzielę się posiadaną wiedzą zdobytą podczas czterech wypraw do wyżej wypisanych miejsc i ich okolic.