We wrześniu planuję urlop w Chorwacji. Początkowo planowałem jechać jak najbliżej czyli KRK, bo tak łatwiej na pierwszy raz. Jednak miałem obawy, że wrzesień tam jest trochę gorszy niż w Dalmacji. Dlatego też po kilku nocach na forum i nie tylko postanowiłem wybrać się do Pakostane, Tribunj, Primosten lub Vodic. Nie ukrywam, że najbardziej ciągnie mnie do Primosten. Widok półwyspu zwala mnie z nóg. Jednak ważniejsze dla mnie są plaże, głównie ze względu na mojego zgrabnego pięciolatka, który ma zdolność robienia sobie krzywdy na każdym kroku. Chociaż Primosten w tej kwestii chyba nie wypada źle, biorąc pod uwagę tą znienawidzoną niwelację plaż.
W Pakostane podobno są świetne plaże dla dzieci (długo płytko) i chyba jest spokojnie co widzę na kamerze z tej miejscowości.
Dodatkowo marzy mi się apartament z widokiem, bo w Polsce na to nigdy nie było szans.
Wysłałem już kilka zapytań, żeby rozeznać temat, ale odpowiedzi nie napawają mnie optymizmem. Apartamenty w Primosten: 60-85 Euro od 5 września przy 10 nocach to dla mnie lekkie nieporozumienie, szczególnie biorąc pod uwagę to co można wyczytać na forum. W grę wchodzi wyjazd w ciemno, ale przeraża mnie szukanie spania po 13-14 godzinach jazdy.
Właściwie czego ja od Was chcę
Po pierwsze: która z wymienionych miejscowości będzie najlepsza (bezpieczna) dla małego kaskadera?
Po drugie: jak to jest z tymi cenami? Domyślam się, że zapytania z maili traktują z lekką zwyżką, nie wspominając o tym, że większość kwater jest obsługiwana przez pośredników.
Po trzecie: może są jakieś inne miejsca, których nie wynalazłem a możecie polecić w rejonie Dalmacji środkowej i północnej? Myślałem o Vinisce, bo uwielbiam spokój, ale boję się, że we wrześniu spokój tam może oznaczać bujanie się autem po innych miejscowościach za byle bułką.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
W ramach podziękowań obiecuję fotorelację z mojej wielkiej wyprawy