Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Primosten - Hvar (Stari Grad) 2012

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
BraveSirRobin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) BraveSirRobin » 29.07.2012 20:16

Jeszcze kilka ujęć, już bez ludzi w kadrze

Obrazek

Obrazek

Obrazek
mariusz_77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz_77 » 29.07.2012 20:23

BraveSirRobin napisał(a):
mariusz_77 napisał(a):te ostatnie zdjęcia wiele mi mówią... dziś wróciłem z Hvaru... 2 tygodnie w Sv.Nedelia... cudowna miejscowość, co do kąpieli to 300m w przeciwną stronę od śmiałków skaczących do wody jest piękna zatoczka i miła plażyczka :D polecam na kąpiele nawet dla nieumiejących pływać :)

Tylko pozazdrościć :) W Sv.Nedjelji plaż nie szukaliśmy, gdyż naszym celem była zatoka Lucisce. A do Sv.Nedjelji na pewno wrócimy, na dłuższy pobyt.

Sv. Nedelja jest świetnym punktem wypadowym właśnie do zatoki Lucisce, plażowaliśmy tam kilkakrotnie, przepiękna zatoczka i widoki skał spadających pionowo do wody... tytlko czasem problem z parkowaniem, więc najlepiej pojechać wcześnie :)
BraveSirRobin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) BraveSirRobin » 29.07.2012 20:51

Żeby dojechać do zatoki Lucisce trzeba z portu wrócić trochę w górę i przy jednym z zakrętów kierować się za prowizorycznym drogowskazem Hvar. Szybko wjeżdża się na drogę szutrową

Obrazek

Widoki są naprawdę rewelacyjne :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W ostatnich dniach czerwca problemu z parkowaniem jeszcze nie było

Obrazek
BraveSirRobin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) BraveSirRobin » 29.07.2012 21:08

Po zaparkowaniu trzeba jeszcze kawałek zejść w dół delektując się cudownymi zapachami i takimi widokami
Obrazek

i tak oto mijając pola winogron widzimy zatokę Lucisce w całej okazałości
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Co tu dużo mówić, zatoczka jest po prostu piękna :) eh
Obrazek
Goniaa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Goniaa » 30.07.2012 23:39

Nie wiem jakim cudem nie trafiłam w zeszłym roku na tę perełkę. Przez tę cudną plażę pewno trzeba wrócić na Hvar :)
Marcello1981
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcello1981 » 31.07.2012 05:24

Mam pytanie do autora, bo widze ze kolega pojezdzil po hvarze, czy ze Sveta Nedilja da sie dojechac do Ivan Dolac i czy potem jest jakas droga w miare przejezdna zeby wrocic na trase w strone promu w Sucuraju? czy trzeba sie wracac spowrotem?

Zamierzam w tym roku zrobic takie kolko i sie wlasnie zastanawiam nad ta droga a na google earth za bardzo nie widac :)
BraveSirRobin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) BraveSirRobin » 31.07.2012 10:44

Goniaa napisał(a):Nie wiem jakim cudem nie trafiłam w zeszłym roku na tę perełkę. Przez tę cudną plażę pewno trzeba wrócić na Hvar :)

Ja byłem na Hvarze pierwszy raz...ale już wiem, że kiedyś tam wrócę :)
BraveSirRobin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) BraveSirRobin » 31.07.2012 10:53

Marcello1981 napisał(a):Mam pytanie do autora, bo widze ze kolega pojezdzil po hvarze, czy ze Sveta Nedilja da sie dojechac do Ivan Dolac i czy potem jest jakas droga w miare przejezdna zeby wrocic na trase w strone promu w Sucuraju? czy trzeba sie wracac spowrotem?

Zamierzam w tym roku zrobic takie kolko i sie wlasnie zastanawiam nad ta droga a na google earth za bardzo nie widac :)

Szczerze mówiąc nie bardzo rozumiem pytania. Zarówno Sv.Nedjelja jak i Ivan Dolac leżą po południowej stronie wyspy, do której jedzie się przez tunel Pitve. Obie miejscowości leżą przy drodze asfaltowej, więc z dojazdem nie ma problemu. Te dwie miejscowości dzieli 2-3 km. Gorsza droga zaczyna się dopiero za Sv.Nedjelja w stronę Hvaru, jak widać na powyższych zdjęciach. Jeśli chcesz zrobić kółko po wyspie to najlepiej jechać południową stroną wyspy, od tunelu Pitve wzdłuż morza i klifów aż do Hvaru, a dalej "starą" drogą w stronę Stari Gradu.
Marcello1981
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcello1981 » 31.07.2012 12:56

Chodzi mi o trase jadac przez Ivan Dolac i potem dalej do Zavala i Gromin Dolac i przez Humac wrocic do Poljica, na zdjeciach w google widze ze to szutrowa droga jest przez te miejscowosci, pytanie czy w miare przejezdna.
$$
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) $$ » 31.07.2012 14:28

Pytanie z innej beczki. Czym robione fotki?? Czy jakiś filtr był?? Zapewne polar czy jakiś skylight??
Też wybieram się we wrześniu na Hvar i będę szalał z aparatem ,czekam jeszcze na szary filtr ND8, stąd to moje pytanie :)

Pozdrawiam.
Elbrus
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Elbrus » 31.07.2012 14:30

No zdjecia przednie, plaża wspaniała, widoczki genialne!!!! Aż czuć ten lekki powiew wiaterku od morza.... Ja chcę do Cro!!!
BraveSirRobin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) BraveSirRobin » 31.07.2012 15:30

Marcello1981 napisał(a):Chodzi mi o trase jadac przez Ivan Dolac i potem dalej do Zavala i Gromin Dolac i przez Humac wrocic do Poljica, na zdjeciach w google widze ze to szutrowa droga jest przez te miejscowosci, pytanie czy w miare przejezdna.

Tego niestety nie wiem, w tamtą stronę nie jechałem. W czyjejś relacji widziałem, że ludzie jeżdżą tą drogą. Pamiętam że to była któraś z relacji zamieszczonych w temacie Klub Miłośników Wyspy Hvar, ale dokładnie nie pamiętam która.
BraveSirRobin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) BraveSirRobin » 31.07.2012 15:41

$$ napisał(a):Pytanie z innej beczki. Czym robione fotki?? Czy jakiś filtr był?? Zapewne polar czy jakiś skylight??
Też wybieram się we wrześniu na Hvar i będę szalał z aparatem ,czekam jeszcze na szary filtr ND8, stąd to moje pytanie :)

Pozdrawiam.

Zdjęcia robiłem niezbyt wyszukanym sprzętem, mianowicie Panasonic Lumix DMC-FX10, czyli bez szału :) Filtra żadnego nie używałem, ilość światła regulowałem opcją Ekspozycja. Było to czasem utrudnione, gdyż aparat posiada tylko wyświetlacz LCD, a przy dużym słońcu niewiele było na nim widać :) Natomiast niektóre zdjęcia ściemniałem lub rozjaśniałem zmieniając czas naświetlania w programie Windows Live Photo Gallery, czyli standardowy program do Windowsa 7.
Pozdrawiam
BraveSirRobin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) BraveSirRobin » 31.07.2012 15:45

Elbrus napisał(a):No zdjecia przednie, plaża wspaniała, widoczki genialne!!!! Aż czuć ten lekki powiew wiaterku od morza.... Ja chcę do Cro!!!

Solidaryzuję się z Tobą...ja też chcę do Cro:(!!!
Klara32
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Klara32 » 02.08.2012 22:55

Super relacje i zdjęcia ;)
Wróciłam z HVARU tydzień temu ale z przyjemnością poczytam i wspomnę że to też widziałam ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Primosten - Hvar (Stari Grad) 2012 - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone