Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Primosten - Hvar (Stari Grad) 2012

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
BraveSirRobin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) BraveSirRobin » 13.08.2012 21:31

Obrazek

Obrazek

Obrazek
BraveSirRobin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) BraveSirRobin » 14.08.2012 21:51

Po zwiedzaniu Humaca w planach mieliśmy Jelsę...ale jakoś nam nie wyszło. Planowałem zwiedzić centrum Jelsy i przejechać się wzdłuż morza do Vrboski, ale nie wiem czy to fakt, że była niedziela, ale był tam taki ruch, że albo trafiałem na zakazy wjazdu, albo zakazy parkowania, albo miejsc do zaparkowania nie było :( Wyszło więc tak, że od razu pojechaliśmy do Vrboski...tam miejsce parkingowe znalazłem od razu, nie widziałem żeby było płatne.
Jeśli chodzi o Vrboskę, hmmm...coś w sobie ma. Nie, żebym od razu marzył, aby tu za rok przyjechać, ale jest sympatyczna. Stari Grad co prawda przypadł mi do gustu dużo bardziej, ale dzięki tak długiej zatoce, tworzącej jakby kanał, Vrboska jest charakterystyczna.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
BraveSirRobin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) BraveSirRobin » 14.08.2012 21:58

Obrazek

Obrazek

Powinniśmy wprowadzić takie oznaczenia w Polsce, koniecznie :)
Obrazek

Obrazek

Obrazek
BraveSirRobin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) BraveSirRobin » 14.08.2012 22:05

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Okazy chorwackiej motoryzacji ;) Piękna rzecz :)
Obrazek

Obrazek
Krzychooo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 14.08.2012 22:06

Przyjemnie się ogląda znajome kąty. Kiedyś tam na pewno wrócę.

Pozdrawiam :)
BraveSirRobin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) BraveSirRobin » 15.08.2012 13:00

Zwiedzanie, zwiedzaniem....ale czas w końcu na kąpiel. Upał jest dość dokuczliwy.
Krzychooo, w twojej relacji widziałem ciekawą zatokę koło Basiny, mianowicie Rosohotnica. Tam też udaliśmy się na kąpiel. Zatoczka rzeczywiście ciekawa, choć zejście kłopotliwe. Z tego co widziałem z apartamentów są wygodne ścieżki. My szliśmy trochę od tyłu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W zatoce są dwie małe plaże kamieniste oraz kilka sztucznych półek do których idzie się z apartamentów. Niestety jedna z plaż kamienistych całkowicie zaśmiecona. Część z tych śmieci pewnie przyniosła woda, ale liczne potłuczone butelki, to już chyba sprawka jakichś bywalców :(
Obrazek

Śmieci nie umieszczałem na zdjęciach, bo po co.
Obrazek

Nie mniej zatoka jest urokliwa i kameralna
Obrazek
BraveSirRobin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) BraveSirRobin » 16.08.2012 22:38

Jak powszechnie wiadomo to co mamy najbliżej, pod bokiem, zwiedzić się udaje dopiero na końcu ;) Tak było i z nami. Do zobaczenia pałacu Hektorovica zbieraliśmy się od początku pobytu w Stari Gradzie. Udało się to dopiero przedostatniego dnia. "Pałac" to może za duże słowo, ale lokum to Petar Hektorovic miał wypasione ;)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
BraveSirRobin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) BraveSirRobin » 16.08.2012 22:48

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
BraveSirRobin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) BraveSirRobin » 16.08.2012 22:58

Obrazek

Obrazek

Na terenie posiadłości zwiedzić można niewielki, ale za to pięknie urządzony ogród
Obrazek

Obrazek
ARTUR_KOLNICA
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ARTUR_KOLNICA » 17.08.2012 07:44

Świetne zdjęcia z Hvar'u, ale i Brać chodzi mi po głowie, tak czy inaczej wakacje na pewno spędzę w Chorwacji... :lol:
joanna.q
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) joanna.q » 20.08.2012 19:35

Czytam uważnie i jeśli mogę mam kilka - ponieważ również z mężem planujemy wyjazd na Hvar:
- dlaczego wybrałeś prom z Drvenika a nie ze Splitu ? wiem że jest spora różnica w cenie za prom tylko w sumie i tak trzeba przejechać całą wyspę - czy po prostu ze względu na widoki?
- dlaczego akurat Stari Grad na nocleg? Czytam relacje i posty i rzeczywiście rzadko sie zdarza żeby ktoś nocował w samym Hvarze - czy ze względu na ludzi czy na ceny? Jeśli od razu mogę prosić o przesłanie strony lub maila z namiarem noclegu w Starim Gradzie - tam gdzie sie zatrzymaliście
adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Będę wdzięczna za odpowiedzi i czekam zniecierpliwiona na dalszą część realcji ponieważ sami wyruszamy w sobotę o świcie - w planie Plitvice-może Trogir-Hvar-Jelsa
BraveSirRobin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) BraveSirRobin » 22.08.2012 10:21

joanna.q napisał(a):Czytam uważnie i jeśli mogę mam kilka - ponieważ również z mężem planujemy wyjazd na Hvar:
- dlaczego wybrałeś prom z Drvenika a nie ze Splitu ? wiem że jest spora różnica w cenie za prom tylko w sumie i tak trzeba przejechać całą wyspę - czy po prostu ze względu na widoki?
- dlaczego akurat Stari Grad na nocleg? Czytam relacje i posty i rzeczywiście rzadko sie zdarza żeby ktoś nocował w samym Hvarze - czy ze względu na ludzi czy na ceny? Jeśli od razu mogę prosić o przesłanie strony lub maila z namiarem noclegu w Starim Gradzie - tam gdzie sie zatrzymaliście
adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Będę wdzięczna za odpowiedzi i czekam zniecierpliwiona na dalszą część realcji ponieważ sami wyruszamy w sobotę o świcie - w planie Plitvice-może Trogir-Hvar-Jelsa

- prom z Drvenika wybraliśmy właśnie z tych powodów, które wymieniłaś: dużo niższa cena oraz możliwość przejazdu przez całą wyspę. Droga jest naprawdę malownicza i godna polecenia. Innym powodem było to, że chcieliśmy przejechać się wzdłuż morza Riwierą Makarską.
- Stari Grad jako miejsce noclegu wybrałem z kilku względów: przede wszystkim piękne stare miasto, które bardzo chciałem zobaczyć nocą i mieć możliwość korzystania z knajpek bez konieczności dojazdu. Hvaru nie brałem pod uwagę ze względu na wyższe ceny oraz zupełnie inny klimat niż oczekiwany. Hvar jest typowo turystycznym miastem, w którym wszędzie widuję się ludzi z walizkami na kółkach, dyskotekami itp. To nie dla mnie. Po zwiedzeniu miasta Hvar utwierdziłem się w przekonaniu, że to dobra decyzja. Hvar jest piękny ale klimat nie ten. Inny powód to fakt, że jechaliśmy z małym dzieckiem, czyli zwiedzanie z wózkiem. Hvar jest położony dość stromo i śmiganie z wózkiem po tych wszystkich schodach było by męczące. Po Starim Gradzie z wózkiem można dotrzeć praktycznie wszędzie.
- link do kwatery:
http://www.visit-hvar.com/apartments-delic/10577
Pozdrawiam
ARTUR_KOLNICA
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ARTUR_KOLNICA » 22.08.2012 13:03

Czekam na cd....
joanna.q
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) joanna.q » 22.08.2012 19:27

Dziękuję za odpowiedzi! Jestem sama ciekawa jakie będą moje wrażanie po powrocie, może uda mi sie nimi podzielić!
BraveSirRobin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) BraveSirRobin » 23.09.2012 16:26

Ciężko zabrać się za koniec relacji. Samo jej pisanie "przedłuża" trochę wakacyjne wspomnienia, ale po dłuższej przerwie trzeba zakończyć moje wypociny :)
Ostatni wieczór w Stari Gradzie spędziliśmy oczywiście na spacerze po mieście.
Obrazek

Obrazek

Na Karlovacko i jedzenie wstąpiliśmy do Antiki
Obrazek

Wiele bym dał żeby tam dzisiaj móc kolację zjeść ;)
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Primosten - Hvar (Stari Grad) 2012 - strona 8
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone