napisał(a) Zuzanka1 » 14.04.2014 13:37
Byliśmy w Primosten we wrześniu 2013.
Samo centrum Primosten to niewielki obszar do poruszania się niż to wynika z mapy, wszędzie blisko.
Bau Bar jest kawałek od centrum, ale jak już dotrzecie do ścisłego centrum to znaleźć możecie
dwa Konzumy (jeden na ul. Ninskog, drugi przy deptaku), pocztę (rondo), kantory (rondo), kioski, pizzerie, wiele konob - na Starym Mieście i na deptaku, aptekę (ul. Ninskog). Lodziarni jest w bród na deptaku i na Starym Mieście. Mnie tamtejsze lody nie smakowały. Jedynie śmietankowe czy waniliowe jak dla mnie uszły. Rzeczywiście na deptaku jest starszy pan z lodziarnią, który robi cuda z gałek, ale raczej bawi to dzieci.
Warto wieczorem odwiedzić The Legend Pub. Konoby w Primosten są drogie. Podobnie jak owoce na straganach w okolicy Legend Pub.
Plaże do polecenia to ta na cyplu hotelowym i przede wszystkim Mała Raduca. Ta przy ul. Jeleicica jest wąska ale też przyjemna, tam są większe kamiory niż na Małej Raduce. Idąc dalej ul. Jelecica będzie port skąd odchodzą stateczki wycieczkowe m.in. na Kornati. Nie pamiętam kosztu, ale wycieczka trwa ok. 8 godz. Idąc dalej ul. Porat dotrzecie do małej piaszczystej plaży, ukrytej wśród drzew, z niej widać opuszczony kompleks hotelowy, który można zwiedzić.
Do PN Krk warto jechać samodzielnie samochodem - kierunek Sibenik, drogowskazy was poprowadzą. Można te wodospady zwiedzać albo dojeżdżając do Lożovaca albo do Skradina. Koszt to chyba jakieś 100-120 kun za osobę dorosłą (nie bardzo pamiętam), małe dzieci za darmo. Można tam i zjeść, i kupić pamiątki, i wykąpać się przy wodospadzie, i popłynąć stateczkiem (na pewno do strony Skradin, nie wiem czy od Lożovaca też).
mała Ina przy wyjeździe na Split to całkiem normalna stacja benzynowa, której nie trzeba się obawiać:)