napisał(a) dren » 23.07.2013 12:48
Może przy okazji parę praktycznych uwag:
W miasteczku są dwa supermarkety Konzum. Ceny trochę wyższe niż w Polsce ale warto skorzystać z promocji. I tu kilka cen produktów powszedniego użytku:
7 kun – chleb pszenny
3 kuny – 1kg arbuza w promocji - później jeszcze taniej
20 kun – 2 l lokalnego piwa w promocji
5 kun – 1,5 woda mineralna
W knajpie mięsny czy rybny obiad z napojami to wydatek około 100 kun wzwyż,a więc ponad 50 zł (napoje jak w każdej restauracji podnoszą znacznie cenę)
Pizza 32 cm – 50/60 kun
Wino Babić 60 kun za litr.
Kurczak z rożna 45 kun / kg
Swieża dorada (z bebechami) 100 kun za kg
Ryby i inne produkty morza sprzedawano rano za targiem warzywnym. Lubiłem zrobić wypad raniutko na kawkę i ten targ chociażby żeby popatrzeć jakie te ryby dziwne są
Miasteczko bardzo fajne dla mamusiek z wózkami. Sporo alejek utwardzonych (wokół obu półwyspów) Jest gdzie pospacerować.
Przy plaży szczególnie na półwyspie z hotelem jest zbawienny cień wśród drzew. Przy połączeniu hotelowego półwyspu ze stałym lądem są dwie plaże z bardzo łagodnym zejście do morza – w sam raz dla maluchów i tam panował największy ścisk.
My przesiadywaliśmy z południowej strony tego półwyspu, żeby raczyć się dodatkowo ładnym widokiem miasteczka. Na północnej stronie tego półwyspu była wypożyczalnie sprzętu wodnego i coś co mnie wk...a - łódki zaparkowane na samym kąpielisku. Czy tym właścicielom nie przychodzi do łba, że kąpać się pomiędzy łódkami to tak jakby wyjść na spacer po parkingu samochodowym.
W centrum przy rondzie z fontanną są agencje pośredniczące w rezerwacji apartamentów i tam rano widziałem sporo ludzi - ciekawe czy marże wysokie