napisał(a) wiola2012 » 14.03.2023 18:13
megidh napisał(a):wiola2012 napisał(a):Zegarek pokazuje, że za 10 minut będzie szesnasta, gdy parkujemy na
darmowym parkingu dla odwiedzających stanowisko archeologiczne w Jerash.
Wejdą czy nie ?
_Piotrek_ napisał(a):Wejdą
, ta informacja, że jest czynne do 16 raczej jest nieaktualna, ponieważ w tą zimę Jordania pierwszy raz nie zmienia czasu na zimowy. W związku z tym dłużej jest widno i dłużej czynne są muzea, itp, ...
Oczywiście, że weszliśmy. Piotrek ma rację, godziny otwarcia sobie, a rzeczywistość sobie. Jak to dobrze, że zaryzykowaliśmy
Loty w schengen trochę nas rozbestwiły
, wyjeżdżając do kraju poza strefę trzeba to po prostu przetrzymać
.
piekara114 napisał(a): To powiem Ci, że 15 mn później i moglibyście się nie wyrobić z odprawą nawet tylko z podręcznym. To szczyt lotów porannych (dużo lotów biznesowych), często na security stoi się w długaśnych kolejkach... na Balicach warto być wcześniej...
To samo powiedziała Pani z informacji przez telefon, że jest dużo porannych lotów
. Stwierdziłam, że przesadzają
marze_na napisał(a):Ja zawsze sprawdzam ile lotów jest na rozkładzie w sąsiedztwie naszego i na tej podstawie oceniam czy wystarczą dwie godziny czy może jednak pójść na wcześniejszy autobus
.
Dobry pomysł, nie pomyślałam o takim rozwiązaniu
piekara114 napisał(a):wiola2012 napisał(a):Po raz kolejny i nie ostatni skserowano mój paszport (wcześniej przy wymianie pieniędzy i zakupie karty sim).
Nie wiem jak to się ma do ochrony danych osobowych. Wolę nie wnikać .
Jesteś poza UE, RODO nie działa
We Włoszech,na Sycylii przy meldunku w każdej z 3 miejscówek robili zdjęcia dowodów, wszystkich...
marze_na napisał(a):Bo we Włoszech jest obowiązek zameldowania każdego gościa. Zdjęcia robią z wygody, można próbować się upierać, żeby tylko spisali dane albo takie dane wysłać im samemu.
Tak, doświadczyłam tego nie tylko na Sycylii. Ale we Włoszech mi to zupełnie nie przeszkadza
.
mysza73 napisał(a):Ja ostatnio robiąc rezerwację na Airbnb musiałam wysłać zdjęcie dokumentu, a potem jeszcze zweryfikować przez kamerkę czy ja to ta osoba na dokumencie
Właściciel miał takie wymagania? Ja musiałam weryfikować w ten sposób tożsamość tylko podczas rezerwacji w Hiszpanii. Airbnb napisało, że Hiszpania tak wymaga.
mysza73 napisał(a):Fajnie, że relacja się zaczęła
Z poślizgiem ale jest