Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Prezent urodzinowy - Jordania i Jerozolima

60% ludności świata żyje w Azji. Chiny są tak szerokie, że naturalnie powinny przeciąć do 5 oddzielnych stref czasowych, ale mają tylko jedną - narodową strefę czasową. Obywatele Singapuru, Korei Południowej i Japonii mają najwyższe średnie IQ na świecie.
W Azji znajduje się najwyższy punkt na lądzie – Mount Everest (8848 m n.p.m.) oraz najniżej położony punkt – wybrzeże Morza Martwego (430,5 m p.p.m.). Spośród 10 najwyższych budynków na świecie 9 znajduje się w Azji.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 03.04.2023 21:04

Prezent urodzinowy - Jordania i Jerozolima

Petra, cz.3

Tuż za Skarbcem skręcamy w Ulicę Fasad, która ma około pół kilometra. Tu wąwóz się otwiera. Idziemy sobie aleją, mijając po drodze mniejsze i większe grobowce.
Grobowce pochodzą z początków świetności Petry. Najwięcej grobowców jest prostych, pylonowych, są też schodkowe i łukowe. Więcej na ten temat można przeczytać tutaj. Między innymi to, że: ”Grobowce pylonowe posiadają fasadę dekorowaną w górnej części ornamentem przypominającym blanki czy też schodkowe wieżyczki. Fasady te delikatnie pochylone są ku tyłowi, a ich boczne krawędzie do środka co sprawia, że wyglądem swym przypominają pylony egipskich świątyń".

w3.JPG

Wzdłuż drogi rozlokowały się kramiki, których sprzedawcy chcą sprzedać wszystko za „łan dolar”. Co jest oczywiście nieprawdą. Natomiast targować się można i trzeba. Szwagierka kupiła piękną bursztynową pamiątkę za ¼ ceny wywoławczej :mrgreen: .

w1.JPG

w2.JPG

Dochodzimy do wykutego w skale teatru z I w. p.n.e. Po rozbudowie w 106r. n.e. mógł pomieścić 8 tys. widzów. Wykuto w skale trybuny, ale zniszczono część starych grobowców. Na zdjęciu widać, otwory, które po nich pozostały.

w5.JPG

w4.JPG

Teatr widziany z drugiej strony.

w6.JPG

Czas na kawę i herbatkę.

w7.jpg

I ruszamy dalej.

w8.jpg

Spacerujemy ulicą kolumnową.

w9.jpg

Aż do Kasr Bint Firaun. Arabska nazwa tej starożytnej świątyni prawdopodobnie związana jest z legendą, gdy uwięziona była w niej córka faraona. Świątynia pochodzi z I w. i zbudowana jest z bloków piaskowca, na planie kwadratu o boku 32m.

w11.JPG

Nie mam zdjęć z tej części Petry. Zajęci byliśmy straganami i rozmową. Muszę się przyznać, że na ten odcinek poświęciliśmy najmniej czasu.
Naszym priorytetem było pójście na punkt widokowy na skarbiec.
Idąc od strony skarbca trzeba za amfiteatrem skręcić w prawo. Wracając z Kasr Bint Firaun skręcamy w lewo.
Początkowo mijamy kilka kramików z lokalnymi produktami, oferowanymi przez kobiety, najczęściej z małymi dziećmi.
Przez chwilę podziwiamy kolorystykę i fakturę skał.

w12.JPG

W takiej kolorowej skale wykuto wszystkie Grobowce Królewskie. Oto jeden z nich - Grobowiec Pałacowy. Jego fasada o wymiarach 49x46m składa się z trzech kondygnacji. Ma górną część nadbudowaną z kamiennych bloków, gdyż skała była w tym miejscu za niska.

w13.JPG

Tuż za grobowcem zaczynają się schodki, którymi będziemy podążać na punkt widokowy.

w14.JPG

Jeśli ktoś się zmęczy, nie ma problemu, jest mnóstwo kamieni, żeby usiąść i odpocząć :D.

w15.JPG

Wspinamy się dalej.

w16.JPG

Wtem słyszymy skomlenie dobiegające z dołu. Okazuje się, że jakiś mały szczeniaczek pobiegł za kozami i chyba ma problem z wydostaniem się z dołu.

w17.JPG

Musiał jednak jakoś sobie poradzić, bo jak wracaliśmy to już go nie było ani widać, ani słychać.

Od tego momentu podejście było coraz bardziej wymagające. Zapytałam turystę, który schodził, czy daleko jeszcze (wiem, że to dziecinne pytanie :oops: ). Powiedział, że nie dotarł na górę, zrezygnował :) .
Wypłaszczenie, o którym myślałam, że to już koniec wspinaczki było zaledwie połową drogi. Na szczęście spotkaliśmy tam parę turystów, chyba z Anglii, którzy wędrowali z przewodnikiem. Anglicy sami zaproponowali , żebyśmy z nimi szli, bo przewodnik zna łatwiejszą, dogodniejszą ścieżkę. Oczywiście przyłączyliśmy się do nich, bo o ile wchodząc schodami raczej nie da się zabłądzić, to już później można zboczyć z właściwego szlaku. Skupiłam się więc na wyrównywaniu oddechu, nawadnianiu i dopiero na końcu schodów pozwoliliśmy sobie na odpoczynek.

Znajduje się tu wspaniały punkt widokowy na teatr i okolicę.

w21.JPG

w45.JPG

w22.JPG

Za punktem widokowym nie ma już schodków. Tutaj rozpoczyna się szlak między skałkami. Będziemy schodzić w dół.

w44.jpg

Osoby widoczne na zdjęciu to właśnie ta para, o której pisałam, a za krzaczkiem widać przewodnika.

w23.JPG

Wędrujemy w takich okolicznościach przyrody.

w25.JPG

w27.JPG

Już jesteśmy bardzo, bardzo bliziutko. Z tego miejsca można dojrzeć kawałeczek budowli.

w35.JPG

I docieramy do beduińskiego namiotu, szałasu czy jak to nazwać. To punkt kulminacyjny wyprawy. Stąd rozciąga się widok na Skarbiec :).

w30.JPG

w31.JPG

w32.JPG

Można usiąść na poduszkach, napić się kawy, herbaty, soku itp. Nie ma jednak przymusu. Zakup jest mile widziany, ale nie wymagany.
Delektujemy się
w33.JPG

w34.JPG

8)
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 03.04.2023 21:43

wiola2012 napisał(a):I docieramy do beduińskiego namiotu, szałasu czy jak to nazwać. To punkt kulminacyjny wyprawy. Stąd rozciąga się widok na Skarbiec .

Ale pięknie!
Mogłabym tak siedzieć i pić herbatę za kawą i kawę za herbatą. Przynajmniej dopóki by mnie koszty tej przyjemności nie pokonały :wink: .
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 03.04.2023 21:45

Przepiękne masz to zdjęcie, jak siedzisz i patrzysz na Skarbiec :hearts:
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 03.04.2023 21:51

marze_na napisał(a):
wiola2012 napisał(a):I docieramy do beduińskiego namiotu, szałasu czy jak to nazwać. To punkt kulminacyjny wyprawy. Stąd rozciąga się widok na Skarbiec .

Ale pięknie!
Mogłabym tak siedzieć i pić herbatę za kawą i kawę za herbatą. Przynajmniej dopóki by mnie koszty tej przyjemności nie pokonały :wink: .

Koszty jak koszty, ale jakbyś za długo siedziała, to by Cię oczekujący na swoją kolejkę pokonali :oczko_usmiech:.
Ps. I szczerze mówiąc, to nie mam pojęcia czy tam jest jakaś toaleta na górze :) .
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 03.04.2023 21:52

maslinka napisał(a):Przepiękne masz to zdjęcie, jak siedzisz i patrzysz na Skarbiec :hearts:

Dziękuję :smo:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 03.04.2023 22:14

wiola2012 napisał(a):Ps. I szczerze mówiąc, to nie mam pojęcia czy tam jest jakaś toaleta na górze :) .

O. I to jest argument :D .
W takim razie już się nie mogę doczekać, aż pójdziemy dalej :oczko_usmiech: .
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 03.04.2023 22:17

marze_na napisał(a):
wiola2012 napisał(a):Ps. I szczerze mówiąc, to nie mam pojęcia czy tam jest jakaś toaleta na górze :) .

O. I to jest argument :D .
W takim razie już się nie mogę doczekać, aż pójdziemy dalej :oczko_usmiech: .

Na dole toalety były. Korzystałam raz. Nie mam pojęcia czy akurat mieli awarię , czy to norma, ale spłuczka nie działała. W wejściu stała kobieta z wiaderkiem i po każdym skorzystaniu wlewała wodę do kibelka 8O .
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 04.04.2023 08:45

Cudo!!! 8O :hearts:
Warto było się zmęczyć wdrapując się na górę, zeby móc odpocząć mając taki widok przed sobą!
Bajeczne miejsce :D
Ślicznie wyglądasz na tej kanapie :smo:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 04.04.2023 09:23

Rewelacja. I widok z góry i z dołu. Szkoda, że choć do jednego grobowca nie da się wejść do środka, nawet jak tam nic nie ma....
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 04.04.2023 09:53

Beret zryty. Mój 8O
Super widoki, ależ narobiłaś ochoty ... 8)

pozdrawiam, Michał :papa:
Aglaia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aglaia » 04.04.2023 12:12

piekara114 napisał(a):Szkoda, że choć do jednego grobowca nie da się wejść do środka, nawet jak tam nic nie ma....

Do grobowców można wchodzić i dużo ludzi z tego korzysta.

Nie da się wejść do skarbca i klasztoru na końcu szlaku.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 04.04.2023 14:13

Kapitańska Baba napisał(a):Cudo!!! 8O :hearts:
Warto było się zmęczyć wdrapując się na górę, zeby móc odpocząć mając taki widok przed sobą!
Bajeczne miejsce :D

Po stokroć warto :D. Mieliśmy do wyboru wejście do klasztoru lub tutaj. Weszliśmy tutaj. Każda trasa jest dobrym wyborem. Młodzież dałaby radę pewnie i tu, i tu, może my też, ale po co :mrgreen: .

Kapitańska Baba napisał(a):Ślicznie wyglądasz na tej kanapie :smo:

Dziękuję :smo:
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 04.04.2023 14:21

piekara114 napisał(a):Rewelacja. I widok z góry i z dołu. Szkoda, że choć do jednego grobowca nie da się wejść do środka, nawet jak tam nic nie ma....

Aglaia napisał(a):Do grobowców można wchodzić i dużo ludzi z tego korzysta.
Nie da się wejść do skarbca i klasztoru na końcu szlaku.

Tak jak napisała Aglaia. Do Grobowców Królewskich można wejść. Widziałam, że ludzie wchodzili. My popatrzyliśmy na nie z zewnątrz, ale o tym jeszcze napiszę.
Gdybym była w Jordanii minimum tydzień, przenaczyłabym na Petrę dwa dni. Drugi zaczęłabym od Małej Petry, skorzystała z podwózki i weszła do Petry od strony klasztoru. Wtedy byłoby więcej czasu na wszystko.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 04.04.2023 14:24

majkik75 napisał(a):Beret zryty. Mój 8O
Super widoki, ależ narobiłaś ochoty ... 8)
pozdrawiam, Michał :papa:

To prawda, jest co podziwiać. Dodam tylko, że w realu duuużo ładniej.
Pomyśl, może się skusisz :D .
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 04.04.2023 20:10

wiola2012 napisał(a):Można usiąść na poduszkach, napić się kawy, herbaty, soku itp. Nie ma jednak przymusu. Zakup jest mile widziany, ale nie wymagany.
Delektujemy się
Obrazek

Wow, super miejsce i widok.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Azja