Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Prezent urodzinowy - Jordania i Jerozolima

60% ludności świata żyje w Azji. Chiny są tak szerokie, że naturalnie powinny przeciąć do 5 oddzielnych stref czasowych, ale mają tylko jedną - narodową strefę czasową. Obywatele Singapuru, Korei Południowej i Japonii mają najwyższe średnie IQ na świecie.
W Azji znajduje się najwyższy punkt na lądzie – Mount Everest (8848 m n.p.m.) oraz najniżej położony punkt – wybrzeże Morza Martwego (430,5 m p.p.m.). Spośród 10 najwyższych budynków na świecie 9 znajduje się w Azji.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 30.03.2023 19:39

Prezent urodzinowy - Jordania i Jerozolima

Petra, cz.2

Wchodzimy do wąwozu Siq. Długość Al-Siq to około 1,5 km, a głębokość ponad 70m.
Grupa turystów będzie nam towarzyszyła przez całą drogę i nijak się nie da ich wyprzedzić lub przeczekać, bo nadciągają następni.

13.JPG

15.JPG

17.JPG

18.JPG

19.JPG

23.JPG

25.JPG

26.JPG

Na ścianach wąwozu można zauważyć petroglify.

27.JPG

27a.JPG

Co i rusz spoglądamy w górę.

34a.JPG

Wąwóz nie jest jednakowej szerokości. Tutaj jest zdecydowanie więcej miejsca, a słońce ładnie oświetla skały. Jest też ciut cieplej, bo odkąd weszliśmy między skały, zrobiło się bardzo zimno.

28.JPG

31.JPG

Trochę byłam zdziwiona, że na całej długości kanionu, do samego skarbca, wylany jest cement, a może to asfalt, nieistotne, ważne że droga jest w lepszym stanie niż ta na moim osiedlu :mrgreen: .
Już jesteśmy bliziutko.

34.JPG

35.JPG

Skarbiec Faraona.

36.JPG

A raczej grobowiec. Wg legend beduińskich w wieńczącej fasadę kamiennej wazie ukryty jest złoty skarb jednego z faraonów.
Jak można się domyślić, ta legenda była pożywką dla poszukiwaczy skarbów i podobno strzelano do wazy z karabinów.
Nie wiadomo dokładnie, który władca zasłużył na tak godny pochówek. Podejrzewa się, że Aretes IV, zm. w 40r.
Taksówki czekają na klientów. Można zakupić przejażdżkę, można sobie zrobić zdjęcie, można też tylko popatrzeć .

37.JPG

38.JPG

39.JPG

40.JPG

41a.jpg

42b.jpg

Podchodzę bliżej. Czy można wejść do środka? Niestety nie. Wg przewodnika wewnątrz kryje się kilka niewielkich pomieszczeń wykutych w skale, pozbawionych dekoracji.

42.jpg

Dlaczego więc Panowie strzegą wejścia? Może przed poszukiwaczami skarbów :wink:

45.jpg

Przez tą wąską szczelinę weszliśmy.

42c.jpg

Infrastruktura skarbcowa :wink: .

42d.jpg

Kupujemy magnesiki i idziemy dalej. Stojąc na wprost skarbca trzeba skręcić w prawo.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 30.03.2023 19:56

Ile razy bym nie oglądała zdjęć wąwozu i samego grobowca zawsze robią na mnie tak samo ogromne wrażenie.
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 30.03.2023 20:19

wiola2012 napisał(a):Wchodzimy do wąwozu Siq. Długość Al-Siq to około 1,5 km, a głębokość ponad 70m.

Wrażenia z przejścia wąwozem muszą być wspaniałe, ale stanąć przed skarbcem to już musi być mega uczucie.

wiola2012 napisał(a):Taksówki czekają na klientów. Można zakupić przejażdżkę, można sobie zrobić zdjęcie, można też tylko popatrzeć .

Taksówki urzekają kolorami.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 30.03.2023 20:43

marze_na napisał(a):Ile razy bym nie oglądała zdjęć wąwozu i samego grobowca zawsze robią na mnie tak samo ogromne wrażenie.

To takie miejsce, gdzie czuć potęgę natury i ludzkich możliwości :) .
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 30.03.2023 20:50

megidh napisał(a):Wrażenia z przejścia wąwozem muszą być wspaniałe, ale stanąć przed skarbcem to już musi być mega uczucie.

Tak, nie zaprzeczam, szkoda tylko, że odbiór był zakłócony przez hałas jaki tworzyli ludzie i zwierzęta. Skały odbijały głosy i potęgowały wrażenie głośności :) . Na 100 % na dworcu jest ciszej :mrgreen: .
megidh napisał(a):
wiola2012 napisał(a):Taksówki czekają na klientów. Można zakupić przejażdżkę, można sobie zrobić zdjęcie, można też tylko popatrzeć .

Taksówki urzekają kolorami.

Prawda? Piękne :D .
_Piotrek_
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) _Piotrek_ » 30.03.2023 21:14

wiola2012 napisał(a):... szkoda tylko, że odbiór był zakłócony przez hałas jaki tworzyli ludzie i zwierzęta. Skały odbijały głosy i potęgowały wrażenie głośności :) . Na 100 % na dworcu jest ciszej :mrgreen: .

My zaczęliśmy spacer po Petrze ok 8 i turystów jak na tak znane miejsce było niewielu. Z prawdziwym tłumem zwiedzających spotkaliśmy się dopiero w drodze powrotnej, przy Skarbcu było ciasno i praktycznienie nie sposób zrobić zdjęcie, żeby nie pojawił się ktoś w obiektywie. Wracając zatrzymaliśmy się tylko na chwilę.
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 31.03.2023 07:50

No i zbieram szczękę z podłogi. Cudo!!! :hearts: :hearts: :hearts:
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 31.03.2023 13:45

_Piotrek_ napisał(a):My zaczęliśmy spacer po Petrze ok 8 i turystów jak na tak znane miejsce było niewielu. Z prawdziwym tłumem zwiedzających spotkaliśmy się dopiero w drodze powrotnej, przy Skarbcu było ciasno i praktycznienie nie sposób zrobić zdjęcie, żeby nie pojawił się ktoś w obiektywie. Wracając zatrzymaliśmy się tylko na chwilę.

A my byliśmy o 9:00. Na Twoich zdjęciach jest zdecydowanie mniej ludzi. 1 h a jaka różnica 8O . Ale spotykaliśmy bardzo dużo Polaków, naprawdę baaardzo dużo :D . Pewnie feryjny wyjazd do Zakopanego wyszedłby w porównywalnej cenie albo drożej :wink: .
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 31.03.2023 13:54

Kapitańska Baba napisał(a):No i zbieram szczękę z podłogi. Cudo!!! :hearts: :hearts: :hearts:

Beato, to może zostaw ja tam jeszcze na chwilę, bo widoczków jeszcze trochę będzie :smo: :smo:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 31.03.2023 14:30

wiola2012 napisał(a):
Kapitańska Baba napisał(a):No i zbieram szczękę z podłogi. Cudo!!! :hearts: :hearts: :hearts:

Beato, to może zostaw ja tam jeszcze na chwilę, bo widoczków jeszcze trochę będzie :smo: :smo:

Na to liczę :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 31.03.2023 19:11

Hi Wiolu
i ja nadrobiłem

wiola2012 napisał(a):Pracownik zawiózł nas do biura Reliable Rent a Car, bo z tej wypożyczalni korzystaliśmy.

Już sama nazwa budzi ogromne zaufanie :)

wiola2012 napisał(a):Po raz kolejny i nie ostatni skserowano mój paszport (wcześniej przy wymianie pieniędzy i zakupie karty sim).
Nie wiem jak to się ma do ochrony danych osobowych. Wolę nie wnikać 8O .

Widziałem dyskusję w której brały udział "Włoszki" - Marzenka, Myszka i Beti :)
Przyznam, że jak teraz miałem swoją mordkę przystawić do ID dla noclegowni w Mediolanie to zrobiłem to tylko dla siebie
i napisałem im że Żona później
pracownik hotelu był jednak tak niemiły na mesengerze bookingu że "GDPR zgodne" i "nie ma mi czasu tłumaczyć" i generalnie ma mnie w dupie - zatem pozwoliłem sobie zwrócić uwagę, że jestem Klientem i nie życzę sobie być tak traktowany to koleś wkleił mi dwa razy to samo co już napisał - zatem ja pozwoliłem sobie odwołać rezerwację (mimo, że była bezzwrotna) i wkleić konwersację z hotelem do asystenta bookingu - kaśę na koncie miałem następnego dnia.....

Gareza imponująca, a szczególnie teatr

Góra Nebo - świetny cel wycieczki jeśli lubi się historię religijną, a ja uwielbiam

Jestem po raz kolejny pod mega wrażeniem jak super organizujesz Wasze wyprawy!!

Coral Reefs WOW

A Petra to już w ogóle jest / będzie szalenstwo

musze też tam kiedyś jechać

:papa:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 31.03.2023 19:13

Przepięknie! :hearts:
Bardzo chciałabym zobaczyć kiedyś to miejsce na własne oczy.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 01.04.2023 21:08

tony montana napisał(a):Hi Wiolu
i ja nadrobiłem

Cześć Tony
Fajnie, że tu jesteś :)
tony montana napisał(a):
wiola2012 napisał(a):Pracownik zawiózł nas do biura Reliable Rent a Car, bo z tej wypożyczalni korzystaliśmy.

Już sama nazwa budzi ogromne zaufanie :)

Auto było niezawodne. Ale też jeździliśmy bezstresowo, bo na pokładzie była rodzinna złota rączka :wink:

tony montana napisał(a):...pracownik hotelu był jednak tak niemiły ....zatem ja pozwoliłem sobie odwołać rezerwację (mimo, że była bezzwrotna) i wkleić konwersację z hotelem do asystenta bookingu - kaśę na koncie miałem następnego dnia.....

Miałeś szczęście. Booking nie zawsze bierze stronę klienta, ale w Twoim przypadku chyba nie mogło być inaczej :) .

tony montana napisał(a):Gareza imponująca, a szczególnie teatr
Coral Reefs WOW

Dokładnie :D
tony montana napisał(a):Góra Nebo - świetny cel wycieczki jeśli lubi się historię religijną, a ja uwielbiam

To już wyjaśniła się tajemnica Twojego zamiłowania do katedr :)

tony montana napisał(a):Jestem po raz kolejny pod mega wrażeniem jak super organizujesz Wasze wyprawy!!

Dziękuję :oops: . To wszystko dzięki cropelkowemu forum. Skarbnica wiedzy!
tony montana napisał(a):A Petra to już w ogóle jest / będzie szalenstwo
musze też tam kiedyś jechać
:papa:

Koniecznie, nie tylko do Petry, cała Jordania jest super (wg mojej subiektywnej oceny :mrgreen:) .
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 01.04.2023 21:12

maslinka napisał(a):Przepięknie! :hearts:
Bardzo chciałabym zobaczyć kiedyś to miejsce na własne oczy.

Jestem pewna Agnieszko, że zobaczysz.
Ps. Najlepiej uciec z zimowej Polski do słonecznej Jordanii w ferie :D . Narty przełożyć na równie zimową Wielkanoc, a lipiec wiadomo :wink: .
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 03.04.2023 21:03

:)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Azja