reniaf77 napisał(a):Gusiu, ile czasu mieliście podczas rejsu na zwiedzanie Rovinj? - to miasto interesuje nas najbardziej, ostatnio do niego nie dotarliśmy i żal...
2,5 godziny, spokojnie połazilismy uliczkami, odwiedziliśmy Eufemie, weszliśmy na wieżę, połazilismy po marinie, popróbowalismy trufli i oliwy na lokalnym ryneczku.
Pod kościołem Eufemii krąży artist który robi takie bajeranckie wycinanki ala portret z profilu. Ma facet talent... wszystko trwało góra 3 minuty, zaczepił nas, zagadał, wykonał kilka nacięć na kawałku czarnego papieru, niczego to nie przypominało, spodziewałam się jakiejś serwetki czy coś a tu nagle po rozłożeniu ujrzelismy własne twarze jak ze zdjęcia, prawe i na odwrocie lewe profile. Wyraźne wszystkie szczegóły, moja opaska na włosach, okulary, nosy, czoła, podbródki identiko jak w realu. Bardzo nam się spodobało oczywiście kupiliśmy choć wcale nas do tego nie nagabywano. Na pytanie ile? Pan tylko puścił pewno taki bajer ... Niemcy 200 dla was 50 kun Dobra dobra... nie ważne bierzemy
Nie plażowaliśmy w Rovinj bo plażowanie przewidziane było na Czerwonych wyspach. Tam było 2 h wolnego.
Ze statku pięknie prezentuje się amfiteatr w Puli oraz żurawie w porcie.