Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Prędkości, policja?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
albirari
Podróżnik
Prędkości, policja?

Nieprzeczytany postnapisał(a) albirari » 25.08.2005 20:28

Strzałeczka!

mam plan jechać tak:
CZECHY->AUSTRIA->SLOWENIA->CHORWACJA(Split)->WĘGRY->SŁOWACJA -opcjonalnie powrót +BOŚNIA I HERCEGOWINA.

-jak jest z policją na tych trasach, fotoradarami itp?
-z jakimi predkościami tam jeździcie?
dzięki i pozdrawiam.
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 25.08.2005 20:37

albirari napisał(a):Strzałeczka!

mam plan jechać tak:
CZECHY->AUSTRIA->SLOWENIA->CHORWACJA(Split)->WĘGRY->SŁOWACJA -opcjonalnie powrót +BOŚNIA I HERCEGOWINA.

dzięki i pozdrawiam.

wszystko na forum jest!!! największa prędkośc na forum to 210km/h :D
krzychu_72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzychu_72 » 25.08.2005 21:18

albirari napisał(a):mam plan jechać tak:

dzięki i pozdrawiam.

Witam,
forum/viewtopic.php?t=7582&postdays=0&postorder=asc&start=45

dodam, że wracając, na słowackiej autostradzie widziałem dwukrotnie wideoradary w akcji.
PASZCZAKI
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) PASZCZAKI » 25.08.2005 21:52

[quote="albirari"]Strzałeczka!

Serwusisko!
A nie lepiej mieć wykrywacz radarów/fotoradarów dobrej marki?
Ja bez tego jak bez ręki ale od 6-ciu lat nie zapłaciłem i w ojczyźnie i w podróżach.Do tego trochę nosa i jasne, odrobina szczęścia. A HR, BiH, SCG, H, SK to nie USA i ich wynalazki są bardzo dobrze wykrywane.
Udanego zakupu i szerokiej drogi!
mpi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mpi » 25.08.2005 22:19

po przekroczeniu granicy starałem się uważać z prędkością co nie zawsze wychodziło, zwlaszcza na autostradach.
Niestety nie udało mi się w dordze powrotnej w Austrii, ale wpadłem nie na prędkości a na wyprzedaniu.
Widzę zakaz wyprzedzania wiem, że zdązę... i zdążyłem ale za chwilę mi machają.
Zatrzymałem się i mówi (po angielsku mojej żonie a ona mi tłumaczy) że wyprzedzałem na zakazie. Więc mówię (za pomocą zony) że zdązyłem przed znakiem. On na to że przed znakiem tak ale wcześniej zaczęła się linia ciągła i 3 metry wjechałem na nią.
Cała sytuacja z żoną w roli tłumacza zrobiła się zabawna nawet dla nich i widzę że można pożartować. Więc pytam sięo Hooliday Taxen :D
Oni, że nie ma ulgi i 36 euro. Mówię że 36 jest za całą linię a 3 metry kosztują 10 Euro. On z uśmiechem ale twardo że 36 euro i zaczyna wypisywać słownie na mandacie.
Przypomiała mi się opisana tu na forum metoda "na słonia" :D wyciągnąłem puste kieszenie i wołam do nich "no money". Wskazuje mi na portfel i mowi że gruby - musi być sporo pieniędzy, otworzyłem i pokazuję że same rachunki, zaczał mi zaglądać i nagle zadowolony krzyczy "krediten" - zobaczył kartę. Mówię "Karten null, zero", ale i tak mi ją zabrał. Zmartwił się bo to zwykła płatnicza a on myślał ze kredytowa. Myśli i myśli i wpadł na pomysł, że pojadę do bankomatu. W końcu mówię do żony żeby po kolei wyciągała pieniądze ale tak żeby nie widzieli ile mamy. Wyjęła 20 Euro i mu daje. Ja się go pytam "I za co ja teraz tanken i wrócen do Polen?". On tego nie wytrzymał - powiedział do żony żeby mnie wsadziła do samochodu i "go, go".
Chciałem się jeszcze z nimi pożegnać ale tylko palec do ust przyłożył "pssst" i "go, go" :D
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 25.08.2005 22:57

heheh..nas zatrzymal policjant w cro 10km przed celem naszej podrozy:)przed Novi Vinodolski,,
jechalismy 80 km mozna bylo 50km:)wyskoczyl z za krzakow z lizakiem a naj ze bylo akurat z gorki ..zaczal nam wmawiac ze jechalismy ponad 90:)moj facet mowi ze nie rozumie po chorwacku(oczywiscie sciema)i zaczal po ang..wiec policjant nie za bardzo potrafil sie dogadac..troche pojeczal ale i tak puscil:)
zreszta chcial z nas kaske zedrzec:)nie dalismy sie..ale rozmowa byla smieszna a kolo okazal sie spoko:)
w czechach natomiast lapali tylko Polakow.....
malagosa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) malagosa » 28.08.2005 18:43

Witam
Powiedzcie, gdzie was ta policja zatrzymywala, chyba nie na autostradzie..? Wiekszosc drogi jedzie sie autostradą 130 km/h.. no, chyba ze dla kogos to za malo..
I jak działają te radary? Stoi ich troche na autostradzie ale zadnych skutków tego ich stania od 2 lat nie poznałam.
przemi77
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) przemi77 » 29.08.2005 19:56

PASZCZAKI napisał(a):

A nie lepiej mieć wykrywacz radarów/fotoradarów dobrej marki?
Ja bez tego jak bez ręki ale od 6-ciu lat nie zapłaciłem i w ojczyźnie i w podróżach.Do tego trochę nosa i jasne, odrobina szczęścia. A HR, BiH, SCG, H, SK to nie USA i ich wynalazki są bardzo dobrze wykrywane.
Udanego zakupu i szerokiej drogi!

ja tez mam i uzywam ale i tak trzeba uwazac-odczulem to bolesnie na gierkowce kiedy obejrzalem siebie na video-to byl moj najdrozszy film w zyciu-teraz czesciej patrze w lusterko :-)
ps
pozdrowienia dla policji z piotrkowa tryb.
daj_kartofla
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) daj_kartofla » 30.08.2005 07:55

mam plan jechać tak:

dzięki i pozdrawiam.

Uważaj w Bośni, jeszcze tylu patroli nie widziałam nigdzie, tylko stoją i czekają na łapówke, dosłownie w kazdej wiosce.aha i jeszccze jedno lepiej na ten kraj weź zielona karte nas nie chcieli przepuścić musieliśmy kupować za 30 euro, choc u nas jest za free.
rajo
Plażowicz
Uwaga na ograniczenia na autostradach typu 60km/h

Nieprzeczytany postnapisał(a) rajo » 03.09.2005 15:39

ZAPŁACIŁEM! ;-(((( Na początku CHorwacji około 1 w nocy. Trochę autostrady było i juz sobie włączyłem tempomat na 140. Jak mi potem tłumaczył policjant były ograniczenia 100........80........60.... Miałem 126 ale łapali po kolei nawet bez radaru. Na początku mówi że to kosztuje 2000! kun i że mam czekać do rana aby w urzędzie zapłacić o 11stej. Moja dziewczyna się wkurzyła (dotychczas słuchała w samochodzie) i wychodzi i krzyczy do niego: Are you qrazy??!@ No wieć po dłuższej rozmowei i przekonywaniu Pana ze na jedzenie nie bedziemy mieć jak zapłacimy taką "pokutę" i takie tam ściemy że mamy tylko karty skończyło się na 50E. Wypisał kwitek na 300kun ale nie miałem jeszcze kasy Chorwackiej. Na autostradzie można chyba jechać więcej niż 130 bo żaden Chorwat się tymi ograniczeniami jakoś nie przejmował.
Pozdrawiam!
dominika
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dominika » 03.09.2005 22:23

rajo to ze chcial od ciebie zedrzec 2000kn to troche przesadzil. No na autostradzie jest duzo miejesc gdzie sie ja poprawia a ograniczenia sa nawet do 40km/h i policja mierzy. Szczerze? Ja jestem za!!!!!! I moj maz zaplacil w nocy kare bo bylo 60/h a on jechal 80...i to wyskoczyl mu zza jakiegos popsutego Tir-a. Jest za duzo wypadkow z obcokrajowcami i na przyklad dzisiaj widzialam 4 razy na autosradzie jak mierzyli wlasnie na 40-60 km/h. Nie zgadzam sie ze tak sobie u nas wszyscy lekcewaza tych 130....Od kiedy sie pojawil ,,presretač,, na autostradzie ludzie mniej wariuja i pociagna, owszem ale na krotsza mete i pozniej zwolnia.
Northstar
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Northstar » 04.09.2005 07:44

Na Węgrzech bardzo często, w małych miejscowościach kontrola wygląda w ten sposób, że w terenie zabudowanym stoi nieoznakowany radiowóz z kamerą na stojaku. Policjant przez krótkofalówkę podaje informację o tych samochodach, ktore przekroczyły prędkość do patrolu stojacego za miejscowością i dopiero ten zatrzymuje auta. Potrafi ich czekać w kolejce na mandat nawet kilkanaście. Kilka lat temu węgierski policjant, po dlugich negocjacjach wziął ode mnie ... 100 zł. Kwit mi oczywiście nie był potrzebny...
rajo
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) rajo » 04.09.2005 12:10

Bylo oczywiste ze 2000kun to straszenie, nie mam ma do nich pretensji i wykroczenie bylo więcej niż oczywiste. Ale ta dwójka policjantów zatrzymywała wyłącznie obce blachy. Gdy ja się produkowałem zatrzymali "na oko" austryjaka i nawet mu radaru nie pokazali, austryjak nawet nie pytał ile miał. Ale zatrzymanie odbyło się tak, że jeden policjant zapytał drugiego: "więcej niż 100?" a drugi popatrzył na jadący samochód i powiedział "tak" i ościa zatrzymali.
W tym miejscu nikt nie miał kun więc od każdego 50E a kwitek na 300kun. Wymiania w kantorze i od każdego mandatu ma równowartość ok. 20 zł do kieszeni.
Co do autostrad to może rzeczywiście prędkości przekraczali głównie osoby samochodami o wartości od 150 tys i w górę więc może ewentualny mandat nie stanowił dla nich żadnego wdatku.
Pozdrawiam!
dominika
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dominika » 04.09.2005 12:47

no coz u nas mandat jest 300kn, takze rzeczywiscie jak ktos ma auto wartosci mojego domu to mu jest wszystko jedno.
A my nigdy nie placimy 300kn tylko zawsze dajemy w lape. Jak tu tak i w Polsce
pebe
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pebe » 04.09.2005 21:16

uważajcie na nieoznakowane radiowozy w HR. mnie sprytnie nakręcili na kamerkę (ładnie wyszło :) ) za przekroczenie 130 na autostradzie
i musiałem wysupłać 300 kun (50 EUR), choć początkowo chcieli prawie 2x więcej. dla informacji: biały VW passat.
w Austrii dybią z suszarkami, m.in. przed Wiedniem
za to Czesi na swoich drogach wypatrywali głównie vlepek przez lornetkę i nawet okiem nie mrugnęli na nadmierną prędkość
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone