Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Prawo jazdy w Chorwacji

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Aldonka
Cromaniak
Re: Pytanie o Prawo jazdy

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 07.06.2013 21:39

Rysio napisał(a):
Aldonka napisał(a):W sumie to dołożyłam tylko sobie drugie nazwisko więc ...

... dopisz sobie to drugie i będzie git :wink:

O, popatrz na to nie wpadłam :D

Swoją drogą nieźle się urządziła moja szwagierka. Jej panieńskie nazwisko jest takie samo jak po mężu, nie musiała dokumentów zmieniać :D

Zawsze mogę Panu Władzy powiedzieć, że ledwie co wyszłam za mąż, przecież aktu ślubu ze sobą nie wożę :D Ale poważnie mówiąc mam już wypisany wniosek o wymianę, w tygodniu pójdę zamienić prawo jazdy, mąż się ucieszy, od 7 lat twierdzi, że w ogóle nie utożsamiam się z jego nazwiskiem :D
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 07.06.2013 21:50

Rysio napisał(a):
Aldonka napisał(a):W sumie to dołożyłam tylko sobie drugie nazwisko więc ...

... dopisz sobie to drugie i będzie git :wink:

Spróbuj :mrgreen: to sobie dopiero napytasz biedy :mrgreen:

Wiem oczywiście, że to jest żart. Byli tacy co własnoręcznie dopisywali dzieci w paszporcie i ponosili za to odpowiedzialność :)
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 09.06.2013 07:31

Bocian napisał(a):Nie ma się czym chwalić :)
http://wiadomosci.onet.pl/kraj/dziennik ... omosc.html
:lol:

"Polacy są mistrzami w łamaniu przepisów"

To proponuję pojechać do Lvova jak tam jeżdżą to szczęka się odbije ... Włosi też nie lepsi , na jednokierunkowej pod prąd to dla nich bułka z masłem :wink: jazda bez pasów ,z dziećmi na kolanach na przednim fotelu , parkowanie na skrzyżowaniu by napić się kawy w barze ... to tylko niektóre nawyki .

Odprysk i ja mam na szybie gdzieś w rogu , zapomniałem o nim i byłem już kilka razy na wakacjach i nic , bo nikt nie kontrolował :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.06.2013 09:30

auto_gt napisał(a):"Polacy są mistrzami w łamaniu przepisów"

To proponuję pojechać do Lvova jak tam jeżdżą to szczęka się odbije ... Włosi też nie lepsi , na jednokierunkowej pod prąd to dla nich bułka z masłem :wink: jazda bez pasów ,z dziećmi na kolanach na przednim fotelu , parkowanie na skrzyżowaniu by napić się kawy w barze ... to tylko niektóre nawyki .

Odprysk i ja mam na szybie gdzieś w rogu , zapomniałem o nim i byłem już kilka razy na wakacjach i nic , bo nikt nie kontrolował :wink:

Tytuł z dupy a artykuł o niczym. Jedyni na świecie łamiemy przepisy? Jasne.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 09.06.2013 12:38

auto_gt napisał(a):
Bocian napisał(a):Nie ma się czym chwalić :)
http://wiadomosci.onet.pl/kraj/dziennik ... omosc.html
:lol:

"Polacy są mistrzami w łamaniu przepisów"

A czy tu jest mowa o Lwowie? Artykuł jest o Polakach. Argumenty typu "a u was bija Murzynów". To, że gdzieś, ktoś, coś, nie zmienia obrazu Polaków.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 09.06.2013 13:09

Polacy są też mistrzami w oszczędności.

Można by rzec, że strasznie mało wiem o sobie :roll:
Dobrze, że są gazety i fachowcy ;)
panidziobak
Autostopowicz
Prawo jazdy kat. A w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) panidziobak » 19.06.2014 12:02

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów :) Jeżeli wątek gdzieś już się pojawił to przepraszam, ale nie mogłam go odnaleźć.
Moje pytanie jest następujące: Czy będąc w Chorwacji i mając pozwolenie na pobyt tymczasowy na 5-6 miesięcy mogę ubiegać się o uzyskanie prawa jazdy kat. A? Od października będę studiować na Uniwersytecie w Zagrzebiu w ramach programu Erasmus+ i bardzo chciałabym wykorzystać tą sytuację do zdobycia upragnionego dokumentu, na który w Polsce muszę czekać jeszcze rok i tak nie wiadomo czy się zda, bo wszystko zależy od humorku egzaminatora :)
Bardzo dziękuję za wszelkie odpowiedzi i pozdrawiam :D
garbowski
Cromaniak
Re: Prawo jazdy kat. A w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) garbowski » 19.06.2014 12:08

..cos takiego znalazłem...podana jest Dyrektywa...

"Należy pamiętać, ze w obrębie Unii Europejskiej stosuje się Dyrektywę Rady z dnia 29 lipca 1991 r. w sprawie praw jazdy, zgodnie z którą prawa jazdy wydane przez państwa członkowskie UE są wzajemnie uznawane. Jednakże zgodnie z tą dyrektywą prawo jazdy może być wydane tylko osobie, która ma normalne miejsce zamieszkania na terytorium danego państwa członkowskiego wydającego prawo jazdy, albo która może przedstawić zaświadczenie, że studiuje w tym kraju co najmniej od sześciu miesięcy. Dalej dyrektywa wyjaśnia, ze normalnie miejsce zamieszkania oznacza miejsce, w którym osoba fizyczna przebywa przez co najmniej 185 dni w każdym roku kalendarzowym, ze względu na swoje więzi osobiste i zawodowe. W przypadku osoby niezwiązanej z tym miejscem zawodowo, ze względu na osobiste powiązania, które wskazują na istnienie ścisłych więzi między tą osobą a miejscem, w którym mieszka. "

..może w Twoim lokalnym Wydziale Komunikacji mają wiedze jak to zrobić..powinni w sumie wiedzieć. :mrgreen:
panidziobak
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) panidziobak » 20.06.2014 15:54

Bardzo dziękuję za tak szybką odpowiedź :D To bardzo ciekawa sprawa, wygląda na to, że można ubiegać się o prawko po spędzeniu 6 miesięcy w kraju. Ale tak jak radzisz, zapytam jeszcze w Wydziale Komunikacji, jak załatwia się tego typu sprawy ;)
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 20.06.2014 20:04

W Hr kategorię A można uzyskać od 24 roku życia; ewentualnie od 20 pod warunkiem, że od dwóch lat posiada się kat.A2
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 20.06.2014 21:20

Czyli tak samo jak w Pl.Dla uściślenia honorowanie uprawnień nie wynika tylko z przepisów ue,ale także z Konwencji wiedeńskiej z listopada 1968r i jej zakres terytorialny jest o wiele szerszy bo obejmuje cały kontynent i jeszcze wiele innych państw.Turcja choć częściowo leży na starym lądzie stanowi wyjątek bo konwencji nie ratyfikowała.Wyróżnik państw,które są sygnatariuszami tej umowy jest w obwódce-zarówno na pj jak i na tablicach rejestracyjnych.
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 22.06.2017 11:07

Mówię do żony od kilku miesięcy, żeby wymieniła w końcu te prawo jazdy, gdyż ma jeszcze na nazwisko panieńskie, a małżeństwem jesteśmy już z 8 lat. No i nie wymieniła, nawet ją lekko skrzyczałem ;). Patrzę na swoje prawko a sam mam stary adres zamieszkania. To chyba wina tego, że od 19 lat miałem może ze dwie kontrole... A żeby było śmieszniej, a może wcale nie śmieszniej, jadę do Chorwacji pożyczonym autem, od brata, tyle, że auto oficjalnie jest mojej siostry, a współwłaścicielem jest mój drugi brat :mrgreen: A wyjazd pojutrze...
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 22.06.2017 11:21

Trajgul napisał(a):Mówię do żony od kilku miesięcy, żeby wymieniła w końcu te prawo jazdy, gdyż ma jeszcze na nazwisko panieńskie, a małżeństwem jesteśmy już z 8 lat. No i nie wymieniła, nawet ją lekko skrzyczałem ;). Patrzę na swoje prawko a sam mam stary adres zamieszkania. To chyba wina tego, że od 19 lat miałem może ze dwie kontrole... A żeby było śmieszniej, a może wcale nie śmieszniej, jadę do Chorwacji pożyczonym autem, od brata, tyle, że auto oficjalnie jest mojej siostry, a współwłaścicielem jest mój drugi brat :mrgreen: A wyjazd pojutrze...

Podziwiam :) NIe jesteś pierwszy i ostatni :papa:
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 22.06.2017 11:23

Trajgul napisał(a):Mówię do żony od kilku miesięcy, żeby wymieniła w końcu te prawo jazdy, gdyż ma jeszcze na nazwisko panieńskie, a małżeństwem jesteśmy już z 8 lat. No i nie wymieniła, nawet ją lekko skrzyczałem ;). Patrzę na swoje prawko a sam mam stary adres zamieszkania. To chyba wina tego, że od 19 lat miałem może ze dwie kontrole... A żeby było śmieszniej, a może wcale nie śmieszniej, jadę do Chorwacji pożyczonym autem, od brata, tyle, że auto oficjalnie jest mojej siostry, a współwłaścicielem jest mój drugi brat :mrgreen: A wyjazd pojutrze...

Podziwiam :) Nie jesteś pierwszy i ostatni, dotyczo to też DO i paszportów. Człowiek jest tak szczęśliwy, że nie mysli o pierdołach :papa:
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 22.06.2017 11:46

bluesman napisał(a):Podziwiam :)

Tu nie ma co podziwiać, ot małe niedopatrzenie. A rok się przygotowywałem w najdrobniejszych szczegółach.
Pocieszam się tym, że dane osobowe i pesel są takie same na prawku i w dowodzie ;). A na pożyczony samochód mam pełnomocnictwo w j. angielskim, co prawda nie podbite notarialnie ale myślę, że nie powinno z tym być problemu.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Prawo jazdy w Chorwacji - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone