Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Prater - Wiedeń

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
canooe
Croentuzjasta
Prater - Wiedeń

Nieprzeczytany postnapisał(a) canooe » 19.07.2008 12:12

W drodze powrotnej z Chorwacji mam zamiar zatrzymać się w okolicy Wiednia i następnego dnia udać z wraz z rodzinką do parku rozrywki w związku z tym mam pytanie do osób które odwiedziły w park.

1. Gdzie najlepiej spędzić noc by następnego dnia bez problemy dostać się na " PRATER"?

2. Czy jest możliwość noclegu bezpośrednio przy parku?

3. Jak wygląda sytuacja z opłatami za park?
canooe
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) canooe » 20.07.2008 19:04

Tylu użytkowników forum i nikt nigdy nie był na "Praterze"?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.07.2008 19:17

canooe napisał(a):Tylu użytkowników forum i nikt nigdy nie był na "Praterze"?

Widocznie nikt nie był :lol:
Odpowiedź na pytania:
1) tanie hotele i hostele w Wiedniu
2) jest taka możliwość :wink: np. to lub to
3) voila
bonar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bonar » 20.07.2008 19:26

canooe napisał(a):Tylu użytkowników forum i nikt nigdy nie był na "Praterze"?

Witam, był, był- tylko tu nie zaglądał.

Odpowiedź zapewne nie pełna:
1. teraz tak ad hoc nie mogę nazwy hotelu, ale trzeba by było szukać w 2 dzielnicy,

2. nocleg jest możliwy przy parku, tam jest nawet hotel w bezpośredniej okolicy, tylko nie wiem jak się on nazywa, i tez są parkingi należące do tego hotelu,

3. oprócz tego można parkować auto w drugim tylko, że tam jest, tzw. Kurzparkzone, czyli strefa krótkiego parkowania, tzn. można stanąć na max 2 godz. i potem teoretycznie zmienić miejsce parkingowe, ale tylko teoretycznie, praktycznie ludzie wymieniają Parkscheine, czyli karty parkingowe;(zakup kart w kiosku) godz. kosztuje ok. 1,20E

Warto wjechać na Prater, nastąpiły b.duże zmiany na Euro (dużo nowych obiektów i urządzeń)

pozdraw :papa: :hut:
canooe
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) canooe » 22.07.2008 06:57

Odpowiedz ogólna ale pomocna :D , szukam w sieci ale za dużo konkretnych informacji nie mogę znaleźć.
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 22.07.2008 07:45

Pod koniec maja wpadliśmy tam na godzinkę, dużo praktycznych informacji nie przekażę, ale może to Ci się przyda:
Nie było "wejściówki" na dzień czy pół dnia, jak to ma miejsce w wielu parkach rozrywki. Dla nas (ze wzgędu na tę godzinkę) to był plus, ale w perspektywie spędzenia tam większości dnia może to być problem finansowy :wink:, bo trzeba płacić oddzielnie za każdą atrakcję z której się korzysta, a to wydatek od 3 do 8 euro :cry: , rzecz jasna najdroższe to, co najfajniejsze.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.07.2008 09:54

W google "apartamenty wiedeń" i masz adresy w jez.polskim do mieszkań często przez Polaków wynajmowanych i to nie drogo.
Z parkowaniem osobiście nie miałem problemu,z 200 m Diabelskiego Młyna i to w dniu meczu Polska -Austria.
Opłaty nie uiszczałem-za szybe unijna plakietka dla inwalidów a taką posiadam ze względu na mamę.
Wstępu nie ma,znaczy biletów.Koszt średni za poszczegolne urządzenia 3 euro.

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko