Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Prasówka-czyli artykuły o HR

Dział dla miłośników nie tylko czystej turystyki i wypoczynku. Nauka języka chorwackiego. Tematy publicystyczne, historia, film, muzyka, literatura, sport i kuchnia chorwacka.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 22.05.2004 13:19

Post Danuty o artykule o Dubrovniku (w dzisiejszym dodatku "GW") i wcześniejszy temat marcina80: "Książki o tematyce wojny bałkańskiej" zainspirował mnie do napisania tych słów.
Czy moglibyśmy TU wrzucać informacje o zamieszczanych w prasie i internecie artykułach, mówiących o bliskiej nam wszystkim na tym forum tematyce związanej z Chorwacją (tudzież jej "państwami ościennymi")?
Z komentarzami własnymi lub bez.
Nie wiem tylko, czy byłoby to zgodne z prawami, jakimi rządzi się forum.
Jeśli tak - to załączam link do artykułu z dzisiejszej "Turystyki" w "GW":
http://serwisy.gazeta.pl/turystyka/1,50348,2084539.html

Jeśli nie - to ... sorki
P.S: Na plaży ze zdjęcia chłodziliśmy się po wędrówce tonącymi w skwarze murami starego miasta.
Miłej lekturki.
A ja jadę się integrować :wink:
Danuta
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Danuta » 22.05.2004 19:54

"wojna w Empiku"!

Wrocław, około 5 po południu!

Ochrona rozdziera szamoczących się małżonków.

Kochanie -tym razem ja pierwsza!
Nie kochanie tym razem ja pierwszy!
Ale ostatnio Ty byłeś pierwszy!
Ale kochanie- nie pamiętam!
Ochrona: Czy moglibyście Państwo uzgodnić tę kwestię gdzie indziej!

( sorry- tak wyglądają moje relacje z mężem , gdy wpada nam w ręce kolejny numer "Voyagera" i "Podróży")- no z ochroną wiadomo- przerysowałam. :D

Może już Szanowne Państwo miało w ręku -jeśli nie -pędźcie jutro do kiosku, czy gdzie tam.

"Voyage"- przepiękna okładka z chorwackim widoczkiem(wcale nie podrasowanym- tak to przecież wygląda naprawdę).
Artykuł pokażnych rozmiarów o wyspie Brać- super wiadomości i obrazki.
Polecam do przeczytania! Musicie! :D

"Podróże"- Istria -piękny tytuł"Foldery nie kłamią"
-dużo wiadomości i extra zdjęcia.
Kto przeczyta niech się zgłosi i napisze, czy piszą prawdę czy kłamią. :D
Danuta
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Danuta » 22.05.2004 20:17

Acha! kupiliśmy najnowszą orginalną mapę chorwacką.
Autostrada w budowie- zaznaczona do samego Dubrovnika-żegnaj spokojny Cavtacie! :cry:
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 22.05.2004 20:23

Nie no Cavtatu to chyba nie przeorają tą autostradą...???? :cry:

Faktem jest natomiast że nie bardzo jest miejsce na autostradę omijającą Cavtat bo za górką przy której to miasto leży jest już BiH...
Danuta
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Danuta » 22.05.2004 20:31

Coś mi się "zdawa",że będę pierwszą Greenpisówką, która przywiąże się przed Dubrovnikiem (jeszcze nie wiem do czego),żeby tych autostrad nie orali. :(
No cóż Ci Chorwaci pomyślą,że te pogniecione turystki- same już nie wiedzą czego chcą! szybkiego dojazdu czy ciszy i spokoju!
Chyba jednak bardziej tęsknię za tym drugim- jednak się przykuję!
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 22.05.2004 20:53

Ja od początku przestrzegam przed hurraoptymizmem z tymi autostradami. Prawda jest taka że każda autostrada nieodwracalnie niszczy krajobraz, pół biedy gdy ten jest mało ciekawy (jak nasze równiny) ale gdy taki cudny jak w HR to trochę żal. Ja jeszcze mam w pamięci tą dziką przyrodę w rejonie Malej i Velej Kapeli. Teraz tam są wielkie żelbetowe przęsła i miliony metrów sześciennych asfaltu-betonu To se ne wrati...

Największe szkody przeżywa jednak lokalna fauna. Dla większości dużych ssaków oraz płazów i gadów jest to bariera nie do sforsowania a kto zna biologię ten wie co to oznacza...
Dobrze że chociaż Chorwaci biora przykład z kreta i nie orają samych gór tylko ryją tunele. W Polsce na to nie chcieli się zgodzić nasi wspaniali ekolodzy i TIR-y zapieprzają skosami przez całe Tatry, co jak rozumiem ma być korzystne dla fauny i flory - czekam na Nobla dla tych ekologów :lol:

Ale jak rozwiążą Chorwaci ten problem w rejonie Cavtatu i Dubrovnika to sam jestem ciekaw bo tam nie widzę miejsca nawet na tunel. Może estakada??? :lol:
Danuta
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Danuta » 22.05.2004 21:00

Cokolwiek zrobią nie podoba mi się to i koniec!

:twisted:
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 22.05.2004 21:08

Wykombinowałem jak to zrobić żeby była autostrada a zarazem żeby nie przeorać Dubrovnika i Cavtatu!!! :idea:
W zamian za poniższy pomysł oczekuję w przyszłości bezpłatnego przejazdu autostradami od Splitu w dół :lol:

A pomysł jest taki: dogadać się z BiH i tam puścić ostatni kawałek autostrady. W końcu to w tym rejonie BiH tez mieszkają Chorwaci (to jest Hercegowina) więc Chorwat z Chorwatem się dogada, wszyscy mieliby z tego korzyść :idea:

Przyjemnie wykombinowałem, co??? :lol: :idea:
Danuta
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Danuta » 22.05.2004 21:31

Super, to ja się przykuwam a Ty jedziesz negocjować!
Data?
MariuszLo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) MariuszLo » 22.05.2004 21:54

Byłem w BiH w pobliżu Dubrownika (Trebinje) i mieszkali tam raczej Serbowie
Danuta
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Danuta » 22.05.2004 21:55

MariuszLo napisał(a):Byłem w BiH w pobliżu Dubrownika (Trebinje) i mieszkali tam raczej Serbowie

No i się zagmatwało? 8O
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 22.05.2004 22:02

Faktycznie, zapomniałem że wschodnią Bośnię Serbowie wyczyścili etnicznie do cna, więc sytuacja trochę się komplikuje bo Chorwat z Serbem z kolei nie dogada się w najblizszym stuleciu...

Ale czy Trebinje nie leży czasem już "za" Cavtatem???
Danuta
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Danuta » 22.05.2004 22:35

niezawodny napisał(a):Faktycznie, zapomniałem że wschodnią Bośnię Serbowie wyczyścili etnicznie do cna, więc sytuacja trochę się komplikuje bo Chorwat z Serbem z kolei nie dogada się w najblizszym stuleciu...

Ale czy Trebinje nie leży czasem już "za" Cavtatem???

leży plus minus na wysokości Dubrownika!około 30km.
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 22.05.2004 22:48

No to dupa blada... chyba że Serbów pogonimy... :lol:
Danuta
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Danuta » 22.05.2004 22:52

niezawodny napisał(a):No to dupa blada... chyba że Serbów pogonimy... :lol:

Liczę na to,że do budowy odcinka Split - Dubrovnik+-

zatrudnią polską ekipę- wtedy nasze na wierzchu-nigdy tego nie doprowadzą do celu! 8)
Następna strona

Powrót do Kultura chorwacka

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone