Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Prasówka-czyli artykuły o HR

Dział dla miłośników nie tylko czystej turystyki i wypoczynku. Nauka języka chorwackiego. Tematy publicystyczne, historia, film, muzyka, literatura, sport i kuchnia chorwacka.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Suzana
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Suzana » 30.09.2004 20:42

No nie wiem, nie wiem... Bo pokazywali też robotników pracujących przy odbudowie mostu... Byli nimi Turcy, którzy przyjechali na 2 lata do pracy do Mostaru. I nawet podobno afera cała była, bo na dobry początek pracy - wg muzułmańskiego zwyczaju - zabili barana. A Turcy stąd, że potrafią tak obrobić kamień (ta technika dalej jest wykorzystywana w Turcji - zwłaszcza przy odnawianiu meczetów), jak to czynili budowniczy sprzed 400 lat. O Polakach mowy nie było :(
volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 30.09.2004 20:51

Więc zostały nam tylko polskie maszyny ;-)
grouby
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grouby » 30.09.2004 21:09

volumen napisał(a):Więc zostały nam tylko polskie maszyny ;-)

no i baran :idea:
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 01.10.2004 07:13

Suzana, kamien bil lokalni piaskowiec zlocisti. Znam wlasciciela kamienolomu. Jest nim Chorwat z Mostaru. Oto ten facet Chorwat kupil maszyni w Polsce do scinania plit, klockow i blokow kamienich na most. Poniewarz facet jest Hercegoviec (Chorwat z Hercegowini ktorej stolica jest Mostar) zna gdzie trzeba smarowac to oprucz mostu z jego kamienia zbudowani zostal parlament BiH i kilka inich obiektow rzndowych. Poniewarz opcokrajowci placili odbudowe mostu przy nim pracowale ruzne narodowosci, nawet Czesi (nurkowie ktori wydobilali z neretwy stare kawalki kamieny). O Polakach na budowie nie sliszale.
Jezeli cie to uciesze to moge ci powiedziec ze w Splicie stoi nowy dom Gorana Ivanisevic taki tenisista od nas i ze ten dom budowala ekipa z Polski. Nie moge ci powiedziec czy to byli gurale ale baran im tez pasowal na obiad.
jacek gryczewski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek gryczewski » 01.10.2004 07:30

grouby napisał(a):
volumen napisał(a):Więc zostały nam tylko polskie maszyny ;-)

no i baran :idea:

juz wiem czemu im ten baran tak smakowal ....bo to ten z naszej hodowli na Wiejskiej :!:
grouby
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grouby » 02.10.2004 07:45

platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 29.10.2004 17:48

dziś w Przekroju przerażający artykuł o Kosowie.
,,Kosowo jest dziś europejską centralą handlu kobietami,narkotykami i
potencjalnym zarzewiem kolejnej wojny bałkańskiej''

dla zakręconych polecam też artykuł
,,Ten obcy w Tobie".,,Twoje cialo nie należy do Ciebie.Byłeś w nim tylko sam przez pierwsze dziewięć miesięcy zycia"
Diego M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Diego M » 30.10.2004 08:56

Skandal obyczajowy w Cro z udziałem piosenkarki Severiny :lol: :hut:
http://muzyka.onet.pl/mr,1191954,1,425,artykul.html

pzdr :papa: :papa:
Marko
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marko » 01.11.2004 19:36

Znana sprawa. Filmik z łatwością dostępny, poszatkowany na krótsze i dłuższe fragmenty, w zależności od wortalu. Severina to nie tylko znakomita piosenkarka...
JoeF
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) JoeF » 05.01.2005 13:09

Do poczytania:

portret reżysera Emira Kusturicy

http://serwisy.gazeta.pl/kultura/1,34169,2476850.html

Pozdrawiam
Józek
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 05.01.2005 18:08

O Emirze Kusturicy jest również artykuł w styczniowym "FILMIE":
"Bałkański Szekspir"
- o reżyserze
- o najnowszym jego filmie pt.:"Życie jest cudem" (o wojnie w Jugosławii - oczywiście) premiera w piątek 7.01
Pozdrawiam
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 24.01.2005 23:50

Artykulik - a raczej tylko wzmianka w ostatnim dodatku "Turystyka":
<<"Amfory na dnie"
Na Adriatyku w pobliżu chorwackiej wyspy Rab ( pomiędzy zatokami Lopar i Supetarska Draga), na głębokości ok.35 metrów odkryto pozostałości antycznego statku handlowego oraz 65 doskonale zachowanych amfor grecko-włoskich z II w. p.n.e. Badania archeologiczne dowodzą, że takie same wyrabiano w mieście Faros, na środkowodalmatyńskiej wyspie Hvar i w greckich osiedlach na wschodnim wybrzeżu Morza Adriatyckiego.>>
Nie dla amatorów nurkowania :wink: :)
mkuba79
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkuba79 » 25.01.2005 07:41

Danuta napisał(a):Acha! kupiliśmy najnowszą orginalną mapę chorwacką.
Autostrada w budowie- zaznaczona do samego Dubrovnika-żegnaj spokojny Cavtacie! :cry:

Mozna wiedziec co to za mapka?
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 25.01.2005 13:02

mkuba79 napisał(a):
Danuta napisał(a):Acha! kupiliśmy najnowszą orginalną mapę chorwacką.
Autostrada w budowie- zaznaczona do samego Dubrovnika-żegnaj spokojny Cavtacie! :cry:

Mozna wiedziec co to za mapka?

A umiesz "duchy" wywoływać ? :wink:. To nie żart. Danuta zniknęła z forum jakiś czas temu. Może mapa gdzieś została...
michalina
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) michalina » 25.01.2005 16:18

jestem tu jeszcze nowiutka i nie wiem czy interesuja Was wylacznie artykuly dotyczace Chorwacji czy rowniez takie, ktore sa zwiazane z szeroko pojeta tematyka balkanska (ja prywatnie przychylam sie do tej drugiej opcji)
W "Forum" z poniedzialku (24.01.2005) w dziale "profile" mozna znalezc niewielki artykulik na temat ksiazki jaka byla prezydent bosniackich Serbow Bibjana Plavszic napisala w Hadze.
Pozdrawiam
michalina
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kultura chorwacka

Prasówka-czyli artykuły o HR - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone