Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Prasówka-czyli artykuły o HR

Dział dla miłośników nie tylko czystej turystyki i wypoczynku. Nauka języka chorwackiego. Tematy publicystyczne, historia, film, muzyka, literatura, sport i kuchnia chorwacka.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
velo_12
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) velo_12 » 29.04.2007 15:14

Były premier Chorwacji Ivica Raczan, który umożliwił przeprowadzenie w tym kraju pierwszych wolnych wyborów w 1990 r., a później wyznaczył kurs na członkostwo w UE, zmarł na raka.
Raczan zmarł w szpitalu w wieku 63 lat. Wykryty u niego w lutym nowotwór nerki dał przerzuty do mózgu - poinformowała Socjaldemokratyczna Partia Chorwacji, której przewodził.
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 02.06.2007 11:55

W dzisiejszej "Turystyce" (GW) temat z okładki:"Chorwacja pod żaglami".

W środku artykuł Jerzego Pawlety "Skiper rozwija żagle".
... czyli "Nie trzeba być milionerem - jacht i skipera można wynająć. A Chorwacja od morza jest taka piękna".

W to akurat ... wierzę :)
Japona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Japona » 15.06.2007 11:07

a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 23.06.2007 16:47

Czy w dzisiejszej GW w stolicy był "dodatek chorwacki"?

Bo w naszej ... nie było .
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 23.06.2007 16:57

a to ja napisał(a):Czy w dzisiejszej GW w stolicy był "dodatek chorwacki"?

Bo w naszej ... nie było .

Dziś w GW było kto zbudował most w Mostarze. :wink: Bynajmniej nie Rzymianie i przynajmniej dwójkę zakochanych zamurowano z tego powodu w filarach. :( :wink:
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 24.06.2007 07:19

platon napisał(a):
Dziś w GW było kto zbudował most w Mostarze. :wink: Bynajmniej nie Rzymianie i przynajmniej dwójkę zakochanych zamurowano z tego powodu w filarach. :( :wink:

Czytałem.
Stoi dalej - czyli ich miłość była prawdziwa :wink: .
A poza tym była inna makabra - o głowie i fragmencie bezgłowym (ciekawe za którą cześć Sulejman pozwolił zbudować most). :wink:
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 26.06.2007 10:07

Dzisiejsza GW - z mapą Chorwacji :D

a poza tym słów kilka nie tylko o ... koszykówce
- napisane przez Ł. Ceglińskiego w artykule: "Wojna serbsko - chorwacka pod flagą biało - czerwoną"

Serb Milan Gurović, nowy skrzydłowy Prokomu Trefl Sopot, który chce zawojować Europę, nie może grać w Chorwacji oraz Bośni i Hercegowinie. Powód? Na ramieniu ma tatuaż generała Mihajlovicia

Mistrzowie Polski z Sopotu, dzięki wielkim pieniądzom Ryszarda Krauzego po raz kolejny budują najdroższy zespół w historii polskiej ligi (budżet może sięgnąć nawet 10 mln dol.). Mają już finalistę NBA, mistrza olimpijskiego, mistrza Euroligi, a w poniedziałek kontrakt z Prokomem podpisał mistrz świata z 2002 roku - Milan Gurović.

32-letni skrzydłowy (207 cm wzrostu) to znakomity strzelec - w ostatnich dwóch sezonach grał w Crvenej Zveździe Belgrad, gdzie śrubował średnie punktowe w każdych rozgrywkach. W niedzielę wywalczył srebro w mistrzostwach Serbii, bo jego zespół przegrał z Partizanem. Gurović w czterech meczach finału przeciętnie zdobywał po 25 punktów, a w pierwszym rzucił aż 40!

Tatuaż z "serbskim Hitlerem"

Problem w tym, że to zawodnik bardzo kontrowersyjny, jego świetne mecze przyćmiewają sytuacje, kiedy nie ma piłki w rękach - zdarzało mu się opluć sędziego albo wejść na trybuny, żeby szarpać się z kibicem.

Ale to i tak nic w porównaniu z wybrykiem, który "trwa" od kilku lat - Gurović wytatuował sobie nad lewym łokciem podobiznę Dragoljuba "Draży" Mihajlovicia. - W Chorwacji oznacza to dokładnie to samo, co znaczyłby w Polsce tatuaż Hitlera - mówi Ivan Radnić, dziennikarz chorwackiej gazety "Vecernji list".

Mihajlović to dla Serbów bohater, podczas II wojny światowej walczył o Wielką Serbię. Dowodząc oddziałami czetników zawierał taktyczne sojusze z faszystami, ale współpracę z nazistami szybko skończył, a Niemcy za głowę Mihajlovicia wyznaczyli bardzo wysoką nagrodę. Nikt go nie wydał do końca wojny.

Serbscy czetnicy szczególnie zaciekle zwalczali komunistyczną partyzantkę Josipa Broz-Tity oraz chorwackich ustaszy. Krwawe boje z tymi ostatnimi i przypadki ludobójstwa w Bośni przysporzyły im ponurej sławy. W końcu czetników rozgromiły oddziały Tity, dla których Mihajlović był największym wrogiem.

Sam "Draża" wpadł w ręce komunistów w 1946 roku i został rozstrzelany w nieznanym do dziś miejscu. W latach 90. stał się symbolem serbskich nacjonalistów, którzy do jego czetników odwoływali się w walkach z Chorwatami i Słoweńcami. I właśnie dlatego podobizna Mihajlovicia na ramieniu Gurovicia tak drażni Chorwatów.

Bój o opaskę

- Kiedy trzy lata temu przyjechał do Chorwacji jako zawodnik Partizanu, o mało nie doszło do linczu i wojny na trybunach - opowiada nam Radnić. Chorwaci ogłosili, że Gurović może grać w ich kraju tylko w opasce zasłaniającej tatuaż. Zawodnik odmówił. Kiedy klub go wreszcie przekonał, do akcji wkroczył chorwacki minister spraw zagranicznych, motywując, że opaska może się zsunąć przypadkowo, albo - znając Gurovicia - z premedytacją, nie pozwolił Serbowi grać w Chorwacji. Jego zdaniem ryzyko zamieszek było zbyt duże.

- Gurović ciągle podsyca emocje w wywiadach dla serbskich gazet - mówi Radnić. - On ma gorący temperament, gra pod presją, jest krytykowany i czasem wybucha - przyznaje serbski dziennikarz "Politiki". - W trakcie finału dwukrotnie musiał zapłacić po tysiąc euro za oczernianie sędziów - mówi Serb.

Kibiców Gurović ma fanatycznych - po jednym z meczów finału żegnali go tak, że zawodnik oddał im koszulkę, a schodząc do szatni płakał. - Odchodzi, bo w Sopocie będzie grał w Eurolidze [Crvena Zvezda grała w niższym Pucharze ULEB] i zarobi sporo większe pieniądze - zaznacza dziennikarz "Politki".

Nie pojedzie do Zagrzebia

- Nad pozyskaniem Gurovicia zastanawialiśmy się przez dwa lata. Właśnie ze względu na jego osobowość - przyznaje prezes Prokomu Kazimierz Wierzbicki. - Trenerzy wzięli jednak na siebie odpowiedzialność, a Milan podobno się ustabilizował, założył rodzinę i ma dzieci. Poza tym jest to jeden z najlepszych zawodników w Europie i ma więcej zalet niż wad - ocenia Wierzbicki.

W Eurolidze jedynym chorwackim zespołem jest Cibona Zagrzeb - to, czy Prokom trafi do tej samej grupy, okaże się w sobotnim losowaniu. - Zdajemy sobie sprawę, że w takiej sytuacji Milan z nami na mecz nie pojedzie - mówi Wierzbicki. W międzynarodowym składzie Prokomu Chorwatów w przyszłym sezonie nie będzie.

Źródło: Gazeta Wyborcza

- dopisane przez forumowiczów GW:
tp://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f= ... a=64832826
Japona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Japona » 26.06.2007 11:39

Japona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Japona » 10.07.2007 10:19

S nestrpljenjem se očekuje 45 kulturno-umjetničkih dana 58. Dubrovačkih ljetnih igara.
Danas - start 21.
Fajnie ma ten kto tam jest. :)
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 25.07.2007 13:13

Drobiazg, ale też cieszy (i niektórym w dodatku smakuje :wink: ):

"Newsweek.Polska" 30/2007 z 29.07.07 , s. 92 .

"Pocztówka kulinarna" Piotra Bikonta z ... Lovište 8)
Czyli wakacje sybarytów na Pelješacu + przepis na kampi (ze swojska zwanych kluseczkami) s njokima (krewetkami).
Po chorwacku - oczywiście :D

Dobar tek!
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 20.04.2008 10:39

Sobota-niedziela 19-20 kwietnia 2008

Dodatek do GW :Turystyka
"Jachtem po Adriatyku" Dariusza Kity (s.4)

"Kwarner i północną Dalmację poznawaliśmy rodzinnie, na jachcie. Adriatyk został oswojony!"

Relacja z rejsu "4 ojców, 4 córek i Bawarii34" od mariny Dalmacja k.Zadaru po Rab ... i z powrotem :)
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 15.05.2008 17:29

Wczoraj mignęła mi zapowiedź dodatku do dzisiejszego "Faktu".
Spojrzałam w TV dopiero jak usłyszałam ".... Chorwacja ... "

Co to było?
I czy warto było? :wink:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 15.05.2008 17:38

a to ja napisał(a):Wczoraj mignęła mi zapowiedź dodatku do dzisiejszego "Faktu".

Co to było?

Wiele rzeczy wpadło mi w oko w ostatnim czasie. TVN METEO, GW, Fakt dobrze, że nie .... :roll: :twisted:
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 15.05.2008 23:00

FUX napisał(a):
a to ja napisał(a):Wczoraj mignęła mi zapowiedź dodatku do dzisiejszego "Faktu".

Co to było?

Wiele rzeczy wpadło mi w oko w ostatnim czasie. TVN METEO, GW, Fakt dobrze, że nie .... :roll: :twisted:

... że nie okruchy z diabelskiego lustra :devil:
jacusd
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacusd » 15.05.2008 23:19

Więcej turystyki biznesowej w Chorwacji
http://www.ttg.com.pl/index.php?mode=2&art=5585
Poprzednia strona

Powrót do Kultura chorwacka

Prasówka-czyli artykuły o HR - strona 13
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone