Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Prasówka-czyli artykuły o HR

Dział dla miłośników nie tylko czystej turystyki i wypoczynku. Nauka języka chorwackiego. Tematy publicystyczne, historia, film, muzyka, literatura, sport i kuchnia chorwacka.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
qqryq
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) qqryq » 18.12.2006 11:32

Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 18.12.2006 12:52

RobCRO napisał(a):...Prezydent Chorwacji Stipe Mesić powiedział w niedzielę na obchodach 61. rocznicy wyzwolenia obozu koncentracyjnego w Jasenovacu, że uroczystość ta ma "pokazać, iż nie zapominamy potworności, jakie zostały tutaj popełnione". Przyznał, że dokonane zostało tu ludobójstwo....

No tak... czyli ów film z 1992 roku miał być "kwitem" na niego i chyba miał za zadanie podważenie jego wiarygodności w oczach Chorwatów. Znów walka polityczna :( jak wszędzie. Takie odnoszę wrażenie jako laik.

Pozdraviam
RobCRO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) RobCRO » 18.12.2006 13:02

Leszek Skupin napisał(a):
RobCRO napisał(a):...Prezydent Chorwacji Stipe Mesić powiedział w niedzielę na obchodach 61. rocznicy wyzwolenia obozu koncentracyjnego w Jasenovacu, że uroczystość ta ma "pokazać, iż nie zapominamy potworności, jakie zostały tutaj popełnione". Przyznał, że dokonane zostało tu ludobójstwo....

No tak... czyli ów film z 1992 roku miał być "kwitem" na niego i chyba miał za zadanie podważenie jego wiarygodności w oczach Chorwatów. Znów walka polityczna :( jak wszędzie. Takie odnoszę wrażenie jako laik.

Pozdraviam

Ja nie wiem, czy to mial byc "kwit"... sadze, ze nie nam tu rozstrzygac kwestie polityki na Balkanach. co by nie mowic, NDH dla wielu Chorwatow bylo upragnionym, wlasnym panstwem. I jesli patrzac na to w ten sposob, to na pewno bylo to zwyciestwo Chorwatow. Prawdopodobnie (w historii jednak nie ma miejsca na gdybanie jak mowil moj nauczyciel od historii), gdyby w NDH nie bylo takiego ustroju jaki byl, to pewnie kraj zostalby podzielony przez sasiadow (chetni na terytoria chorwackie by sie znalezli). i dalekim bylbym, aby mowic, ze Mesić to faszysta albo propagator takowej polityki.
RobCRO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) RobCRO » 04.01.2007 11:16

ciag dalszy prasowki o Chorwacji, choc tym razem w wydaniu sportowym...

Bez Kostelić, ale z Polką

Katarzyna Karasińska startuje w czwartek w slalomie w Zagrzebiu, najbardziej spektakularnych zawodach kobiecego Pucharu Świata

Te zawody są dla Chorwacji tym, czym dla Polski PŚ w skokach w Zakopanem. Wielka fiesta trwa już od wczoraj, kulminacją środowych atrakcji był koncert amerykańskiego zespołu R&B Kool & The Gang. Dziś wieczorem wokół stoku Sljeme zjawi się 30-40 tys. kibiców.

Zakopane stało się kultowe dzięki Małyszowi. Zagrzeb, gdzie PŚ odbędzie się dopiero po raz trzeci, zyskał ten status dzięki Janicy Kostelić. Słynna Chorwatka nigdy jednak u siebie nie wygrała - w zeszłym roku była trzecia, ale jej przejazd zostanie zapamiętany na długo, bo Kostelić już na początku straciła rękawicę z kijkiem. Resztę trasy pokonała, odpychając tyczki gołą ręką, przez co nabawiła się kontuzji (w slalomie zbija się tyczki, by ciaśniej wchodzić w skręty). Gdy okazało się, że mimo to jest trzecia - tłum wpadł w ekstazę.

W tym roku Kostelić zabraknie, trzykrotna zdobywczyni Kryształowej Kuli PŚ odpuściła sezon z powodu przemęczenia i licznych kontuzji. Chorwaci będą trzymali kciuki za wschodzącą gwiazdę Anę Jelusić. Główną faworytką jest jednak Austriaczka Marlies Schild, liderka PŚ, która wygrała w tym sezonie trzy z czterech slalomów.

Zagrzeb to też najlepiej opłacane zawody w PŚ, bo do premii FIS dokładają się prywatni sponsorzy. Organizatorzy określają je jako "Snow Queen Trophy" i za zwycięstwo płacą aż 60 tys. euro - dwa razy więcej niż w "zwykłych" zawodach. Cała pula chorwackich nagród wynosi 165 tys. euro.

zrodlo: gazeta.pl
RobCRO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) RobCRO » 05.01.2007 11:53

zawody faktycznie niezle, tak jak nasz wieczorny konkurs skokow w Zakopanem. kibicow cos ok. 30 tysiecy, doping niezly, ale tylko dla Jelusić, inne zawodniczki jechaly przy gwizdach, szczegolnie te z czolowki i radosc gdy przewrocila sie Anja Paerson ze Szwecji (dawalo to 1 miejsce w/w Jelusić, ostatecznie Chorwatka byla druga za Schild z Austrii) nie wystawia im tak dobrej noty jak zawodom w Zakopanem (choc nasi kibice rzucajacy sniezkami w Svena H. to tez nie bylo nic, co mozna pochwalic)...
PS niekiedy byly fajne widoki na Zagrzeb o zmierzchu...
RobCRO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) RobCRO » 09.01.2007 10:27

to znow na sportowo:

Toni Kukoc zakończył karierę

Słynny chorwacki koszykarz, 38-letni Toni Kukoc ogłosił zakończenie sportowej kariery - poinformowały "Sportske novosti".
Już kilka miesięcy temu Kukoc mówił, że czuje się mało potrzebny w NBA i prawdopodobnie nie pojawi się więcej na parkietach. - Miałem propozycje z kilku klubów, ale karierę chciałem zakończyć w Chicago Bulls - powiedział na łamach chorwackiej gazety.

Kukoc przyznał, że ma teraz inną sportową pasję - grę w golfa.

Toni Kukoc występował m.in. w Jugoplastice Split oraz klubach NBA - Chicago Bulls, Atlancie Hawks oraz Milwaukee Bucks. Trzykrotnie w barwach Bulls, u boku słynnego Michaela Jordana, zdobył mistrzostwo ligi (1996, 1997 i 1998). Z reprezentacją Jugosławii triumfował w mistrzostwach Europy w 1989 i 1991 roku. Dwukrotnie zdobył srebrne medale igrzysk olimpijskich - w barwach Jugosławii (1988) i Chorwacji (1992). W 1990 roku w Argentynie wywalczył złoty medal mistrzostw świata i został wybrany najlepszym zawodnikiem imprezy. Z Jugoplastiką trzykrotnie wygrywał Euroligę (1989-1991).
zrodlo: gazeta.pl

pasuje tez do dzialu o slawnych Chorwatach...
RobCRO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) RobCRO » 15.01.2007 09:57

i znow na sportowo, niestety widac, ze nie tak latwo, aby te nacje sie polubily...

Gorszące wydarzenia w Melbourne
W okolicach Melbourne Park doszło do starć kibiców Chorwacji i Serbii

Pierwszy dzień rywalizacji tenisistów w wielkoszlemowym Australian Open upływa w cieniu wydarzeń, które rzadko mają miejsce w tym sporcie. Na Rod Laver Arena doszło do starć kibiców Serbii i Chorwacji.

Do pierwszej konfrontacji odwiecznych rywali doszło w centrum Melbourne. Później doszło do bójki kibiców ubranych w narodowe barwy w okolicach Melbourne Park.

Australijska policja szybko rozdzieliła zwaśnione strony. - Wśród kibiców usuniętych z trybun większość to Serbowie - powiedziała Katherine Jess z miejscowej policji.

Serbowie przyszli dopingować wschodzącą gwiazdę Jelenę Jankovic. Natomiast kibice chorwaccy przybyli wspierać Mario Ancica i Ivana Ljubicica.

Ancic w pierwszej rundzie pokonał Japończyka Go Soedę 6-4, 6-3, 6-2. - Mamy wspaniałych kibiców, ale z czymś taki jeszcze się nie spotkałem - powiedział Ancic.

Serbscy fani dali o sobie znać kilka dni temu podczas finału turnieju w Sydney, kiedy to niemiłosiernie wygwizdali Belgijkę Kim Clijsters, która wygrała z Jankovic. Przemówienie Belgijki serbscy kibice zakłócali głośnym buczeniem.

W Melbourne mieszka wielu Serbów i Chorwatów. Już wcześniej między tymi nacjami dochodziło do starć, ale zazwyczaj miało to miejsce podczas meczów piłki nożnej. Organizatorzy turnieju zamierzają zapobiec podobnym incydentom i w tym celu spotkali się z policją.

Źródło informacji: AFP/INTERIA.PL
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 16.01.2007 12:00

Urywki rozmowy z reżyserką filmu pt.:"Grbavica" , zamieszczonej w sobotnich "Wysokich Obcasach"/dodatku do GW

Film wchodzi na ekrany kin w Polsce 19.01

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Jasmila Žbanić, bośniacka reżyserka
Rozmawiał: Krzysztof Kwiatkowski

Do tej pory na ekranie oglądaliśmy wojnę głównie oczami mężczyzn. 'Grbavica' jest o kobietach.

Mężczyźni w ciężkich czasach są chyba bardziej zagubieni niż kobiety. Trudno im odnaleźć się w świecie, bo pokutuje w nich wizja faceta--żołnierza-wojownika. Sarajewskie kobiety musiały przystosowywać się do rzeczywistości. To one przygotowywały posiłki z niczego, sprzątały, nie mając w domach wody, posyłały dzieci do szkoły, nie wiedząc, co stanie się za godzinę. Cały czas udawały normalne życie.

W filmie opowiada pani o Esmie - kobiecie zgwałconej w czasie wojny.

Wtedy zostało zgwałconych 20 tys. kobiet. Większość pochodziła ze wsi. Zwykle były to kobiety niewykształcone i bardzo religijne, przekonane, że jakikolwiek seks przedmałżeński jest grzechem. Do dzisiaj żyją w poczuciu winy, odrzucone przez rodziny. Tragedia sprzed lat niszczy je każdego dnia od nowa. Ja opowiadam o mieszkankach miasta, które były w stanie odbić się od gwałtu i na powojennych gruzach coś zbudować. Jest mi się łatwiej z nimi zidentyfikować, a przecież poprzez tę historię pokazuję też mój świat.

Czy Esma istnieje w rzeczywistości?

Filmowa postać jest skrzyżowaniem rozmaitych historii. Rozmawiałam z wieloma ofiarami gwałtów. Pokazywałam im scenariusz, pytałam, gdzie dostrzegają fałsz. Niektóre z nich zgodziły się zagrać w 'Grbavicy'. Jedna tak jak Esma miała córkę z gwałtu. Nie chciała o tym rozmawiać. Zapytałam, czy mogę czasem do niej wpadać, posiedzieć i napić się kawy. Chciałam poczuć atmosferę jej domu. Zgodziła się, pod warunkiem że nie będziemy wracać do wojny. Mówiłyśmy więc o telenowelach, kulturze, pogodzie.

Jaka ona była?

Podobnie jak moja bohaterka ta kobieta samotnie wychowywała córkę, której nigdy nie wyznała prawdy o ojcu.

Środki masowego przekazu milczały dotąd na temat tragedii tych kobiet.

Prasa i telewizja nie stanęły na wysokości zadania. Dziennikarze uznali, że nie ma sensu wracać do wydarzeń z '92, '93 roku. Ofiary gwałtów były też za mało spektakularne, aby w ich obronie występowali politycy. Oni w przeddzień wyborów woleli spotykać się z żołnierzami albo członkami organizacji wspierających dzieci bohaterów wojennych. A same kobiety nie chcą stawać przed kamerami i o tym opowiadać.

Ale 'Grbavica' wywołała w Bośni publiczną dyskusję?

Wiedziałam, że film będzie w Berlinie, czym skupi uwagę mediów. Postanowiłam to wykorzystać i skontaktowałam się z organizacjami kobiecymi. Udało nam się stworzyć kampanię na rzecz godności tych, którzy przeżyli. To są jednak działania doraźne. A nam chodzi o rzeczywistą pomoc. Chcemy zmienić prawo tak, by umożliwiało socjalne wsparcie ofiarom gwałtów. Dlatego przy okazji premiery 'Grbavicy' zbierano podpisy, aby móc zwrócić się z tym do parlamentu. I jestem dumna, że odpowiednia ustawa weszła w życie. Pewnie nic byśmy nie osiągnęły, gdyby nie Złoty Niedźwiedź. Bo politycy nie stają się wrażliwsi dzięki sztuce. Działa na nich władza, a nagroda daje rozgłos i - co za tym idzie - władzę.

A jak zareagowali na 'Grbavicę' zwyczajni mieszkańcy Bośni?

Dobrze. Byłam zdziwiona, jak wielu ludzi się z tą opowieścią identyfikuje. Kiedy dostałam berlińskiego Niedźwiedzia, rodacy czekali na mnie na lotnisku, by mi pogratulować. Wtedy zrozumiałam, jak bardzo potrzebujemy sukcesu i szacunku. Nasz kraj zawsze pokazywany jest jako problem współczesnej Europy - biedne państwo, w którym nic nie funkcjonuje tak, jak powinno. Wielokrotnie otrzymywaliśmy znaki: 'Przestańcie wracać do przeszłości, mówcie o przyszłości, mamy już tego dość'. Sukces 'Grbavicy' Bośniacy odczuli jako własny. Dostali potwierdzenie, że świat chce ich słuchać.

Kusturica już wcześniej udowodnił, że Zachód interesuje się sytuacją Bałkanów.

Proszę nie wspominać Kusturicy. On odżegnuje się od własnej tożsamości. To Bośniak, muzułmanin, który nagle zmienił wyznanie. I cóż to za filozofia?! 'Underground' sprawiał wrażenie dzieła kogoś, kto znowu chce być dzieckiem.

Mówi Pani, że Bośniacy potrzebują poważnej rozmowy. Na jakie słowa czekają?

Należy powiedzieć otwarcie, że wojna nie wzięła się z nienawiści. Stały za nią wielkie mechanizmy społeczne, którymi kierował strach. Media stworzyły atmosferę niepewności, ludzie bali się siebie nawzajem. I ten lęk pozostał. Dziś partie polityczne wykorzystują go do szerzenia narodowych ideologii. Normalność wróci, kiedy to zniknie. Dlatego tak ważne jest złapanie zbrodniarzy wojennych. Ludzie są sfrustrowani, że Radovan Karadżić i Ratko Mladić ciągle są na wolności.

Pani film jest historią o współczesnej Bośni, naznaczonej wojną. Czuje Pani jej traumę w codziennym życiu?

Nie stają mi przed oczami obrazy wybuchów czy snajperów strzelających z okiem do przechodniów. Może to zabrzmi okropnie, ale mam z tamtego czasu sporo miłych wspomnień. W czasie wojny poznałam męża, chodziliśmy na randki. Jednak trzeba być stąd, żeby zrozumieć, jak silnie tamten czas się na nas odbił. Żeby wiedzieć, dlaczego niektóre zapachy wywołują przerażenie, dlaczego pewne gesty czy słowa bardzo nas ranią.
(...)

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

c.d. - w ostatnich Wysokich Obcasach
velo_12
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) velo_12 » 21.02.2007 17:45

Serbia: Bójka chirurgów podczas operacji
2007-02-21 13:23

O awanturze i bijatyce chirurgów w Belgradzie podczas operacji doniósł w środę dziennik "Politika". Pacjent przeżył, bo zajął się nim asystent, nie zamieszany w bójkę.

Chirurg Spasoje Radulović operował, kiedy do sali operacyjnej wpadł jego kolega Dragan Vukanić, rzucił jakąś obraźliwą uwagę i rozpoczął kłótnię - zeznał anestezjolog.

W pewnej chwili Vukanić szarpnął Radulovicia za ucho, wymierzył mu policzek i opuścił salę operacyjną. Radulović pobiegł za nim. Rezultatem lekarskiej bijatyki są siniaki, rozbita warga, obluzowane zęby i złamany palec.

Nie wiadomo, o co pokłócili się i pobili chirurdzy. Operację wycięcia wyrostka dokończył asystent.

(PAP)
velo_12
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) velo_12 » 21.02.2007 17:52

We wczorajszych faktach był materiał o saszetkach z cukrem na których był wizerunek Hitlera oraz jakieś faszystowskie hasła. Saszetki podawane były z kawą/herbatą w kawiarni w Chorwacji. Niestety nie pamiętam nazwy miasta,bo widziałem tylko kawałek wiadomości :?
chesjowisz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) chesjowisz » 21.02.2007 22:36

saturn_18 napisał(a):We wczorajszych faktach był materiał o saszetkach z cukrem na których był wizerunek Hitlera oraz jakieś faszystowskie hasła. Saszetki podawane były z kawą/herbatą w kawiarni w Chorwacji. Niestety nie pamiętam nazwy miasta,bo widziałem tylko kawałek wiadomości :?

Obrazek
u Gospiću
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 22.02.2007 13:24

saturn_18 napisał(a):Serbia: Bójka chirurgów podczas operacji

O awanturze i bijatyce chirurgów w Belgradzie podczas operacji doniósł w środę dziennik "Politika". Pacjent przeżył, bo zajął się nim asystent, nie zamieszany w bójkę.

Chirurg Spasoje Radulović operował, kiedy do sali operacyjnej wpadł jego kolega Dragan Vukanić, rzucił jakąś obraźliwą uwagę i rozpoczął kłótnię - zeznał anestezjolog.

W pewnej chwili Vukanić szarpnął Radulovicia za ucho, wymierzył mu policzek i opuścił salę operacyjną. Radulović pobiegł za nim. Rezultatem lekarskiej bijatyki są siniaki, rozbita warga, obluzowane zęby i złamany palec.

Nie wiadomo, o co pokłócili się i pobili chirurdzy. Operację wycięcia wyrostka dokończył asystent.

(PAP)

Ot chorwacki temperament :D
chesjowisz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) chesjowisz » 22.02.2007 13:29

(PAP)

chyba serbski :D
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 22.02.2007 13:33

chesjowisz napisał(a):

(PAP)

Fakt :lol:, ale generalnie chodziło o Bałkany :lol:
chesjowisz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) chesjowisz » 22.02.2007 13:40

chesjowisz napisał(a):

(PAP)

Fakt :lol:, ale generalnie chodziło o Bałkany :lol:

o to ,,generalnie'' to parę lat wojna niedawno tam była 8) chorwacki to nie serbski i tyle
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kultura chorwacka

Prasówka-czyli artykuły o HR - strona 11
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone